Parlagfű – Kínzó pollenek a levegőben

Magyarországon a pollenszezont három fő szakaszra lehet elkülöníteni. Az első tavasszal a fák virágzásakor kezdődik, a második májustól a nyár közepéig tart. Ebben az időszakban főleg a füvek okoznak panaszt, míg a július végétől kezdődő s egészen októberig tartó szakaszban az üröm és a parlagfű pollenjei keserítik meg egyre több ember életét.

Ma már legalább másfél millió honfitársunk szenved a rendkívül kellemetlen tünetektől: a parlagfű pollenjeire allergiások száma évről évre nő. Ma már szinte az ország egész területe fertőzött, a mezőgazdaságilag hasznosítható terület – 6,2 millió hektár – nagy részen, mintegy 5 millió hektáron kisebb-nagyobb mértékben megtalálható a gyomnövény.

Természetesen a probléma azért jóval összetettebb annál, hogy csupán a parlagfüvet tekintsük minden bajok okozójának, hiszen az a rengeteg vegyi anyag, amivel naponta kapcsolatba kerülünk, tönkreteszi az immunrendszerünket, a légszennyezés pedig jócskán felerősíti a pollenek káros hatásait. Ám parlagfűmentesen azért könnyebb lenne az élet...

Néhány érdekesség

Észak-amerikai eredetű gyomnövény a parlagfű, hazánkban a múlt század húszas éveiben honosodott meg. Első hódítása Somogy megye és a Balaton déli partja volt, innen terjedt el az egész ország területére. Ma is itt a legnagyobb a pollenkoncentráció, a nyaralók nagy bánatára.

A parlagfű gyors terjedésében nagy szerepet játszik, hogy szinte bármilyen talajhoz képes alkalmazkodni. Életrevalóságának bizonyítéka, hogy az ember által feltört, majd gondozatlanul hagyott területeken azonnal, a legelső fajként telepszik meg. Magassága változatos. Egy kifejlett növény a másfél méteres magasságot is elérheti. Egyetlen egyede 8 milliárd pollent is képes termelni.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 050905)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.