Gyermek percentilis kalkulátorAdja meg a következő adatokat

A gyermek neme
A gyermek kora  
év és
 
hónap
Testtömeg
Testmagasság

 

Eredmények

A korhoz tartozó testmagasság percentilis
A korhoz tartozó testtömeg percentilis
A testmagassághoz tartozó testtömeg percentilis
Automatikus újrakalkuláció
Powered by AllNutritionals.com-Free Nutritional Health Tools

 

A percentils érték azt mutatja meg, hogy az azonos életkorban lévő, azonos nemű gyermekek hány százalékának kisebb a testtömege, testmagassága, egyéb paramétere az általunk megadottnál. Az 50-es percentilis érték felel meg az átlagnak.

További információ: Percentilis - eszik vagy isszák?

A kalkulátor nem ismeri Önt vagy gyermekét, kizárólag a megadott adatokra támaszkodik. Az értékelés orvosi, gyermekorvosi, szakorvosi kompetencia, mely az anamnézis felvételén túl a szakmailag indokolt vizsgálatok elvégzését is feltételezi. Szerkesztőségünk a kalkulátor eredményét illetően általános iránymutatással élhet, de egyedi szakmai véleményt nem formálhat. Köszönjük megértésüket.

Kérjük, olvassák el a kalkulátor alatt belinkelt cikkünket, illetve tájékozódjanak a már feltett kérdések és válaszok között.

* * *

A percentilis megértéséhez álljon itt egy további példa:

11 és fél éves kisfiú, 145 cm magas, 30 kg testtömegű. Ha az adatait megadja a kalkulátornak, a következő eredményt kapja:

  • A korhoz tartozó testmagasság percentilis: 25th-50th
  • A korhoz tartozó testtömeg percentilis: 5th-10th
  • A testmagassághoz tartozó testtömeg percentilis: 3rd-5th

Az első azt jelenti, hogy fiú kortársai 25-50%-a alacsonyabb ennél a kisfiúnál. Informatív lehet, ha egy-két centivel többel vagy kevesebbel is kipróbáljuk a kalkulátort – megtudhatjuk, hogy a 10-25% vagy 50-75% tartományhoz van-e közelebb, azaz inkább az alacsonyabbak (10-25%) vagy inkább a magasabbak közé tartozik (50-75%).

A második azt jelenti, hogy fiú kortársainak csupán 5-10%-a alacsonyabb testtömegű, tehát példának hozott kisfiúnk elmarad a hasonló korú fiúkhoz képest, de még mindig a normál eloszlásba tartozik.

A harmadik pedig azt jelenti, hogy a hasonló magasságú fiúknak csupán 3-5%-a kisebb testtömegű, tehát a magasságához képest vékonynak számít, de önmagában természetesen ez sem kérdőjelezi meg az egészségét.

A percentilis informatív, de értékelése szakember feladata, ahogy egy esetleges kivizsgálás szükségességének megítélése is.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Üdvözlöm! Van egy 10 éves, 4 hónapos kislányom, aki 140 cm magas. Úgy tűnik, lassan nagylány lesz. A mell kiemelkedett, szőrösödés mindenhol jelentkezett, főleg hónalj. Mindenhol azt olvasni, hogy a menszesz után megáll a növekedés. Nem szeretne pici maradni. Mire számíthatunk?

Az első menstruációig (menarche) még nőni fog. Ez az emlők fejlődésének kezdetétől általában 2-2.5 év. Ezen felül az első menstruációtól számítva még további két évig számíthat növekedésre. 15 éves kora körül éri el a többség a felnőttkori testmagasságát. Jelentős egyéni különbségek lehetnek. Gyermekorvos is kövesse figyelemmel lánya fejlődését.

Üdvözlöm! Kisfiam 9 éves 126 cm és 26 kg. Endokrinológus szerint nincs teendő. Önök szerint sem? /én 170 cm magas vagyok a férjem pedig 184 cm/

Egyetértünk. Ha más apropóból nem, minimum évenkénti gyermekorvosi ellenőrzés szükséges.

PWS-es a kisfiam. Diétázunk, semmi cukor, mindenből a szénhidrát menteset kap de így is hízik. 4 éves és 40 kg. Most készülünk már kardiológiai vizsgálatra, mert egyre nagyobb bennünk az aggodalom.

A PWS (többi olvasónknak: Prader-Willi szindróma) komoly kihívás, külső szemlélő számra olykor kegyetlennek tűnő, mégis célszerű táplálékfelvételi korlátozással, illetve minél több mozgással, mozgásfejlesztéssel. A hangsúly a bevitt energiamennyiségen van. Egy példa: a maltittal készül termékek cukormentesek ugyan, de energiatartalmuk így is jelentős, ahogy glikémiás indexük sem lenyűgöző. A kardiológus mellett dietetikussal történő konzultáció javasolt.

Üdvözlöm,10 éves lány vagyok 152 cm és 47 kg ez normális?
Az osztálytársaim vékonyabbak nálam, szóval nem tudom, mit gondoljak.

Semmi rosszat ne gondoljon, kedves 10 éves lány. Mozogjon többet, és – ahogy azt itt rendre tanácsoljuk – lássa időnként gyermekorvos.

A kisfiam 11 év és 1 hónapos, 2-3 éve nem hízik, csak nő, de az látványos. Most 150 cm, de a súlya 29 kg. Étvágya még normálisnak mondható, de nem túl jó. A súlya nem gyarapszik, nagyon vékonynak látom. Vitaminokat adok neki, étvágynövelő nem hat nála. Nem tudom várjak még, vagy vigyem el orvoshoz?

 

A kalkulált harmadik értéknek ne tulajdonítson túl nagy jelentőséget. A hossznövekedés, megnyúlás sok energiát igényel. Gyermeke mozgásszervrendszerére, gerincére ügyeljen. Időszakosan ezért – és általában – is érdemes megnyugtatnia magát egy gyermekorvosi vizittel.

Üdvözlöm!

Ha egy lány 13 évesen 169 cm, akkor mennyi a várható magasság, ha az anyja 175-176 cm, az apja 181-182. Előre is köszönöm a választ!

Rendre felmerül ez az igény, így tervezünk egy várható testmagasság kalkulátort, bár pontosságát számos bizonytalansági tényező áshatja alá. A gyermekorvosok sem szeretik. Leginkább egy meglehetősen tág, +/- 10 cm-es intervallumot lehet becsülni, 90-95%-os eséllyel, ezen túlmenően egyéb tényezők figyelembevételével, például a percentilissel hangolható. Az Ön esetében a becslésünk ~180 cm.

Üdvözlöm, 4.5 éves kislányom 15 kg és 101 cm, az utóbbi fél évben egyáltalán nem növekedett, a lábai meglepően szőrösek. Egyébként értelmes, elven gyerek, nem tűnik betegnek, de aggódunk. Mit tanácsolna számunkra?

Két-három sora alapján mi nem látunk okot aggodalomra. Mit tanácsolnánk? Ne tévesszék szem elől a gyermekorvosukat – neki időről-időre egészséges gyermeküket is látnia kell.

Üdvözlöm!

Középső lánykám miatt aggódom,5 éves 4 hónapos ,119 cm,és 30 kg,eléggé ducinak találom,de nem tudom,hogy azért mert a nővére 10 éves 134 cm 26 kg ,ő vékony vagy a második a duci? 

Lehet valami betegség a háttérben? Vannak napok amikor egész nap enne,máskor úgy kell belekönyörögni a kaját.

Köszönöm válaszát! 

Középső lányát illetően gyermekorvosi vizitet javasolnánk. Ez távolról sem jelenti azt, hogy betegnek véljük, csupán azt, hogy egy vizsgálat informatív lehet, kizárhat anyagcsere vonatkozású problémát, valamint iránymutatást adhat a jövőre nézve.

Üdvözlöm! 

A középső lánykám miatt aggódom. 13 éves, 166 cm magas, 40 kg. Az utóbbi fél évben sokat nőtt, elhagyta 1,5 évvel idősebb nővérét. Nagyon vékonynak látom. Nyáron megjött a menszesze, de most 2 hónapja nem. Ön szerint lehet valamilyen probléma a háttérben, kórosan soványnak számít? Válaszát köszönöm!

Nem kórosan sovány, csupán sovány. Az induló menstruáció kezdetben rendszertelen lehet, de gondolom, mondanom sem kell, hogy a gyermekorvos véleményét nem tudjuk helyettesíteni...

Köszönöm szépen válaszát.

Én 13 éves vagyok és 161cm és 50kg ez jó? 

Ez bizony jó. Egy kicsit több sporttal még jobb lesz.

Jó napot!

A fiam 15 és fél éves. 15 évesen kb 75-78 kg volt, de teljesen tudatosan, rengeteg mozgással lefogyott (kb. 60 kg-ra, De az elmúlt másfél hónapban még tovább). Ami aggaszt, hogy jelenleg 178 cm és 55 kg. Tudja ő is, hogy ez már nem egészséges,  mi is tudatosítjuk, -beszélgetünk  vele folyamatosan az így őt érhető betegségekről, esetlegesen dietetikussal való konzultációról... Egyébként jól van, energetikus, és már ő is tömeget akár növelni.  Mennyire essek kétségbe? Mert jó, hogy fogyott, többet mozog, izmosabb lett, de ez már a másik véglet, nem?

Fiúk szándéka szerint változatott a testképén. Elérte amit akart. Gratulálunk. Sem egészségügyi-élettani vonatkozásban, sem kortársai szemszögéből nem kellhet több, már a 60 kg is rendben volt. Jó, ha gyermekorvosuk is tud az elért eredményekről, rendre tájékoztatják és kikérik véleményét.

Jó napot kívánok! 

Szeretném kérni a véleményüket. A kislányom 6 éves és 10 hónapos. 29 kg és 138 cm, 35-ös a lába. Az elmúlt 3 hónapban 2 cm-t nőtt, egy teljes cipőméretet is. Születésekor 62 cm volt és 3730 gramm. (talán ez nem is annyira fontos). Önök szerint szükséges orvoshoz fordulni? Nagyon magas a társaihoz képest. A magassága egy 9-10 éves korú gyermeknek felel meg. Angliában élünk, de az itteni orvosok szerint minden rendben van vele. Nem hiszem, hogy ez normális, hogy ennyire magas. Aggódom érte nagyon. Köszönöm ha válaszolnak. 

Ha a brit orvosok rendben találták, aggodalomra nincs oka. A szülők is bizonyára magasak. Rendszeres mérés és gyermekorvosi vizit szükséges.

Tiszteletem!

A lányom 12 éves, és 185 cm magas. Férjem 190 cm, én 180 cm vagyok. Én is későn érő típus voltam, lányomnál úgy látom, csak mostanában kezdődnek látszani az érés első jelei, még nem menstruál. Kérdésem, mit tehetnék annak érdekében, hogy a növekedését lassítsuk. A gyerekorvos szerint fogadjuk el, hogy a lányom 2 méter feletti magasággal fog élni. Persze, hogy elfogadom, de nem tehetnénk mégis valamit? A lányom konkrétan depressziós emiatt. Pszichológushoz elviszem, de mást nem tehetnénk? Vigyem endokrin kivizsgálásra? Köszönöm.

Nagyon erős a genetikai prediszpozíció. A szélső tartományokat tekintve a nagyon alacsony növés teszi indokoltabbá az endokrinológiai kivizsgálást, de a saját maga megnyugtatása érdekében minden további nélkül fordulhat ezen a területen jártas szakorvoshoz. 

Kisfiam 2 éves és 8 hónapos, aggaszt a magassága ami 88-89 cm. Már megjegyzést is kaptam, hogy pici. Az apuka viszonylag magas termetű, én viszont alacsony vagyok (161 cm) lehet annyi az egész, hogy az én termetemet örökli? Testsúlya átlagos 12,60 kg. Köszönöm válaszát!

Nem aggasztóak a számaik, teljesen rendben van. Korai még megmondani, hogy túlnövi-e az édesapját vagy sem. Természetes, hogy gyermekorvosuknak időről-időre látnia kell.

15 éves múltam 3 hónapja. 171 cm és 50 kg vagyok. Alig vártam, hogy elérjem az 50 kg-ot, általában eszek eleget, de nem hízok (örököltem). Szinte soha nem is vagyok beteg, egészséges vagyok. Régebben sokat futottam és sportoltam egyebet is. Eddig alultápláltnak számítottam, most úgy néztem, hogy "csak" sovány vagyok. Mennyire vészes ez valójában és mit ajánlana hogy hízzak? 

A vészes jelzőt nyugodtan engedje el. Inkább szerencsés alkat, étkezzen igénye szerint, itt-ott energiában, szénhidrátban gazdagabban, különösen sporttevékenység esetén szem előtt tartva ezt. Ügyeljen csontozatára, gerincére, a kalciumbevitelre.  

Kisfiam 5 és fél éves, 109 cm és 16-17 kg között ingadózik a súlya kb egy fél éve. Elég jól eszik, jó mozgású. Kell-e aggódjak valamiért? Szükséges kivizsgáltatni? Köszönöm szépen!

Nem, de gyermekorvosnak látnia kell időről időre fejlődése nyomon követéséhez.

Üdvözlöm!
A kislányom 3 év 10 hónapos 110 cm magas és 27 kg.Kellene aggódnom emiatt? A csoporttársai sokkal kisebbek nála,mint magasságban és súlyban is. A védőnő azt mondta,hogy minden rendben,mert kiskora óta átlag felett volt mindig az eredményei és nagyobb súllyal is született.
Válaszát előre is köszönöm!

A védőnők magasan kvalifikált szakemberek, érdemes rájuk támaszkodni, nemkülönben a rendszeres gyermekorvosi vizitre.

Szép jó napot! 16 éves múltam és 164 cm illetve 48 kg vagyok ez fiú létemre ez alacsony vagy teljesen normális a választ előre is köszönöm.

Normál eloszlásba tartozik, nem látunk problémát.

A fiam 15 éves lesz augusztusban. Jelenleg 156 cm magas és 35 kg. Tavaly novemberben kórházba került lázas állapot elhúzódása miatt, ekkor kivizsgálták, nem találtak kórosat nála. Aggódom továbbra is, mert kicsi és vékony. Előfordulhat, hogy ő később érő típus és majd még ezután nő meg? Köszönöm.

Előfordulhat. Nem példa nélküli, hogy a Gauss-görbén elfoglalt pozíció számottevően változik az idő előrehaladtával. Lássa rendre gyermekorvos, mozogjon többet.

Fiunk csontosodasi zavarral szuletett (koponya nyilvarrata volt osszenove, zarodva /scaphocephalia/ korrekcios mutete volt 5honapos koraban) hamar ujra contosodott a teljes koponyaja, uj mutete nem volt. Most 6eves lesz egy honapon belul es magassaga 109cm, testsulya 18kg. Ez az ertek alacsony oka lehet az osszes varrat ujra csontosodasa?

Izolált szinosztózis esetében nem ismerünk ilyen összefüggést.

Vékony testalkatúnak látom a lányom a kortársaihoz képest, illetve a szülei "általánosan zömök" testalkatához képest. Nem tudom ez mennyire egészséges nála.

Ez így merőben szubjektív. Számszerűsítsen a kalkulátorral, illetve kérdezzen meg másokat is, például egy gyermekorvost. Vélhetően nincs oka aggodalomra, inkább örülhet neki.

A lanyom 14 eves 9 honapos
magassag 160 cm suly 40 kg
Eszik de eleg keveset.
Mit lehet csinalni?

Gyermekorvossal konzultálni. A kérdés ott úgy merül majd fel, hogy kell-e egyáltalán valamit tenni, ha egyébként egészséges.

Jó napot! Ma voltunk prevenciós kivizsgáláson a 26 hónapos kislányommal. 2750 g-mal született, ma 82 cm, 9,7 kg-nak mérték. A doki októberben újabb mérést javasol, szerinte ez kevés. Kb fél éve kezdett mennyiségeket enni, este+éjjel anyatej. Jókedvű, eleven, okos kislány, az orvos szerint ránézésre semmi baja, de inkább figyeljük. Ön szerint mennyire kell aggódnom?

Aggódni semennyire, figyelni és mérni, ahogy orvosa javasolta. Sok mozgás, játék szabad levegőn, az étvágy sem marad el.

Az èn fiam 8èves ès 25kg ez kevès a korához kèpest??

Nem. Használja bátran a kalkulátort, olvassa el a kapcsolódó írást.

A fiam még nincs 12 éves, de 182cm és 70 kg. Mi lehet a vége?

Oldalak

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×