Gyermek percentilis kalkulátorAdja meg a következő adatokat

A gyermek neme
A gyermek kora  
év és
 
hónap
Testtömeg
Testmagasság

 

Eredmények

A korhoz tartozó testmagasság percentilis
A korhoz tartozó testtömeg percentilis
A testmagassághoz tartozó testtömeg percentilis
Automatikus újrakalkuláció
Powered by AllNutritionals.com-Free Nutritional Health Tools

 

A percentils érték azt mutatja meg, hogy az azonos életkorban lévő, azonos nemű gyermekek hány százalékának kisebb a testtömege, testmagassága, egyéb paramétere az általunk megadottnál. Az 50-es percentilis érték felel meg az átlagnak.

További információ: Percentilis - eszik vagy isszák?

A kalkulátor nem ismeri Önt vagy gyermekét, kizárólag a megadott adatokra támaszkodik. Az értékelés orvosi, gyermekorvosi, szakorvosi kompetencia, mely az anamnézis felvételén túl a szakmailag indokolt vizsgálatok elvégzését is feltételezi. Szerkesztőségünk a kalkulátor eredményét illetően általános iránymutatással élhet, de egyedi szakmai véleményt nem formálhat. Köszönjük megértésüket.

Kérjük, olvassák el a kalkulátor alatt belinkelt cikkünket, illetve tájékozódjanak a már feltett kérdések és válaszok között.

* * *

A percentilis megértéséhez álljon itt egy további példa:

11 és fél éves kisfiú, 145 cm magas, 30 kg testtömegű. Ha az adatait megadja a kalkulátornak, a következő eredményt kapja:

  • A korhoz tartozó testmagasság percentilis: 25th-50th
  • A korhoz tartozó testtömeg percentilis: 5th-10th
  • A testmagassághoz tartozó testtömeg percentilis: 3rd-5th

Az első azt jelenti, hogy fiú kortársai 25-50%-a alacsonyabb ennél a kisfiúnál. Informatív lehet, ha egy-két centivel többel vagy kevesebbel is kipróbáljuk a kalkulátort – megtudhatjuk, hogy a 10-25% vagy 50-75% tartományhoz van-e közelebb, azaz inkább az alacsonyabbak (10-25%) vagy inkább a magasabbak közé tartozik (50-75%).

A második azt jelenti, hogy fiú kortársainak csupán 5-10%-a alacsonyabb testtömegű, tehát példának hozott kisfiúnk elmarad a hasonló korú fiúkhoz képest, de még mindig a normál eloszlásba tartozik.

A harmadik pedig azt jelenti, hogy a hasonló magasságú fiúknak csupán 3-5%-a kisebb testtömegű, tehát a magasságához képest vékonynak számít, de önmagában természetesen ez sem kérdőjelezi meg az egészségét.

A percentilis informatív, de értékelése szakember feladata, ahogy egy esetleges kivizsgálás szükségességének megítélése is.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Jó napot kívánok! 

Szeretném kérni a véleményüket. A kislányom 6 éves és 10 hónapos. 29 kg és 138 cm, 35-ös a lába. Az elmúlt 3 hónapban 2 cm-t nőtt, egy teljes cipőméretet is. Születésekor 62 cm volt és 3730 gramm. (talán ez nem is annyira fontos). Önök szerint szükséges orvoshoz fordulni? Nagyon magas a társaihoz képest. A magassága egy 9-10 éves korú gyermeknek felel meg. Angliában élünk, de az itteni orvosok szerint minden rendben van vele. Nem hiszem, hogy ez normális, hogy ennyire magas. Aggódom érte nagyon. Köszönöm ha válaszolnak. 

Ha a brit orvosok rendben találták, aggodalomra nincs oka. A szülők is bizonyára magasak. Rendszeres mérés és gyermekorvosi vizit szükséges.

Tiszteletem!

A lányom 12 éves, és 185 cm magas. Férjem 190 cm, én 180 cm vagyok. Én is későn érő típus voltam, lányomnál úgy látom, csak mostanában kezdődnek látszani az érés első jelei, még nem menstruál. Kérdésem, mit tehetnék annak érdekében, hogy a növekedését lassítsuk. A gyerekorvos szerint fogadjuk el, hogy a lányom 2 méter feletti magasággal fog élni. Persze, hogy elfogadom, de nem tehetnénk mégis valamit? A lányom konkrétan depressziós emiatt. Pszichológushoz elviszem, de mást nem tehetnénk? Vigyem endokrin kivizsgálásra? Köszönöm.

Nagyon erős a genetikai prediszpozíció. A szélső tartományokat tekintve a nagyon alacsony növés teszi indokoltabbá az endokrinológiai kivizsgálást, de a saját maga megnyugtatása érdekében minden további nélkül fordulhat ezen a területen jártas szakorvoshoz. 

Kisfiam 2 éves és 8 hónapos, aggaszt a magassága ami 88-89 cm. Már megjegyzést is kaptam, hogy pici. Az apuka viszonylag magas termetű, én viszont alacsony vagyok (161 cm) lehet annyi az egész, hogy az én termetemet örökli? Testsúlya átlagos 12,60 kg. Köszönöm válaszát!

Nem aggasztóak a számaik, teljesen rendben van. Korai még megmondani, hogy túlnövi-e az édesapját vagy sem. Természetes, hogy gyermekorvosuknak időről-időre látnia kell.

15 éves múltam 3 hónapja. 171 cm és 50 kg vagyok. Alig vártam, hogy elérjem az 50 kg-ot, általában eszek eleget, de nem hízok (örököltem). Szinte soha nem is vagyok beteg, egészséges vagyok. Régebben sokat futottam és sportoltam egyebet is. Eddig alultápláltnak számítottam, most úgy néztem, hogy "csak" sovány vagyok. Mennyire vészes ez valójában és mit ajánlana hogy hízzak? 

A vészes jelzőt nyugodtan engedje el. Inkább szerencsés alkat, étkezzen igénye szerint, itt-ott energiában, szénhidrátban gazdagabban, különösen sporttevékenység esetén szem előtt tartva ezt. Ügyeljen csontozatára, gerincére, a kalciumbevitelre.  

Kisfiam 5 és fél éves, 109 cm és 16-17 kg között ingadózik a súlya kb egy fél éve. Elég jól eszik, jó mozgású. Kell-e aggódjak valamiért? Szükséges kivizsgáltatni? Köszönöm szépen!

Nem, de gyermekorvosnak látnia kell időről időre fejlődése nyomon követéséhez.

Üdvözlöm!
A kislányom 3 év 10 hónapos 110 cm magas és 27 kg.Kellene aggódnom emiatt? A csoporttársai sokkal kisebbek nála,mint magasságban és súlyban is. A védőnő azt mondta,hogy minden rendben,mert kiskora óta átlag felett volt mindig az eredményei és nagyobb súllyal is született.
Válaszát előre is köszönöm!

A védőnők magasan kvalifikált szakemberek, érdemes rájuk támaszkodni, nemkülönben a rendszeres gyermekorvosi vizitre.

Szép jó napot! 16 éves múltam és 164 cm illetve 48 kg vagyok ez fiú létemre ez alacsony vagy teljesen normális a választ előre is köszönöm.

Normál eloszlásba tartozik, nem látunk problémát.

A fiam 15 éves lesz augusztusban. Jelenleg 156 cm magas és 35 kg. Tavaly novemberben kórházba került lázas állapot elhúzódása miatt, ekkor kivizsgálták, nem találtak kórosat nála. Aggódom továbbra is, mert kicsi és vékony. Előfordulhat, hogy ő később érő típus és majd még ezután nő meg? Köszönöm.

Előfordulhat. Nem példa nélküli, hogy a Gauss-görbén elfoglalt pozíció számottevően változik az idő előrehaladtával. Lássa rendre gyermekorvos, mozogjon többet.

Fiunk csontosodasi zavarral szuletett (koponya nyilvarrata volt osszenove, zarodva /scaphocephalia/ korrekcios mutete volt 5honapos koraban) hamar ujra contosodott a teljes koponyaja, uj mutete nem volt. Most 6eves lesz egy honapon belul es magassaga 109cm, testsulya 18kg. Ez az ertek alacsony oka lehet az osszes varrat ujra csontosodasa?

Izolált szinosztózis esetében nem ismerünk ilyen összefüggést.

Vékony testalkatúnak látom a lányom a kortársaihoz képest, illetve a szülei "általánosan zömök" testalkatához képest. Nem tudom ez mennyire egészséges nála.

Ez így merőben szubjektív. Számszerűsítsen a kalkulátorral, illetve kérdezzen meg másokat is, például egy gyermekorvost. Vélhetően nincs oka aggodalomra, inkább örülhet neki.

A lanyom 14 eves 9 honapos
magassag 160 cm suly 40 kg
Eszik de eleg keveset.
Mit lehet csinalni?

Gyermekorvossal konzultálni. A kérdés ott úgy merül majd fel, hogy kell-e egyáltalán valamit tenni, ha egyébként egészséges.

Jó napot! Ma voltunk prevenciós kivizsgáláson a 26 hónapos kislányommal. 2750 g-mal született, ma 82 cm, 9,7 kg-nak mérték. A doki októberben újabb mérést javasol, szerinte ez kevés. Kb fél éve kezdett mennyiségeket enni, este+éjjel anyatej. Jókedvű, eleven, okos kislány, az orvos szerint ránézésre semmi baja, de inkább figyeljük. Ön szerint mennyire kell aggódnom?

Aggódni semennyire, figyelni és mérni, ahogy orvosa javasolta. Sok mozgás, játék szabad levegőn, az étvágy sem marad el.

Az èn fiam 8èves ès 25kg ez kevès a korához kèpest??

Nem. Használja bátran a kalkulátort, olvassa el a kapcsolódó írást.

A fiam még nincs 12 éves, de 182cm és 70 kg. Mi lehet a vége?

Nehéz megmondani, élettanilag valahol 192-202 cm között. Gyermekorvos évről évre lássa.

Jó napot. Az én kis lányom augusztusban tölti a 4 évet és 27 kg. Ez nagyon sok? Kell aggódnom? A házi orvos szerint nem kell vérvételre vinnem hisz látszik rajta h egészséges . Maga szerint kérjek vizsgálatokat?

Magasságától is függ, gyermekorvosi konzultáció javasolt.

Az én fiam 12 és fél éves, 164 cm és 43 kg... Versenyző sportoló, csak kissé soványnak néz ki, mert nagyon magas. Nem tudok erről a számolásról semmit, szóval ez a testsúly normális?

Normális. Kérjük, olvassa el a kapcsolódó cikket.

Koszonom a segitseget.

14 Éves vagyok 165 cm ez a magasság jó normális? Apukám 167cm de már most csak 1 kicsivel magasabb.. 7. osztályos vagyok már nem sokára 8.osztályos leszek mire megyek közep iskolába még szeretnék nőni?

Teljesen normális.

Én 14 éves vagyok 160 cm körül és 45 kg ez normális az én koromban?mekkorára nőhetnek ha Anyukám 168cm Apukám 180cm a nővérem pedig 170-175cm között van? Választ előre köszönöm.

Normális. Akár fiú, akár lány.

köszi

Kislányom 8,5 évesen 157 cm magas és 48 kg. Én 176 cm magas vagyok, az apuka 195 cm.
Kimagasló paraméterei miatt aggódom.
Háziorvos szerint a gyermek arányos, a szülők is magasak -egyelőre nem látja indokoltnak szakrendelés kivizsgálását.
Köszönöm véleményét.

Ésszerű háziorvosi álláspont, különösen, ha házi gyermekorvos. Ha mégsem, gyermekorvosi konzultáció is javasolt.

Lányom 11,5 éves, 30 kg, 137cm. Két éve semmit nem nőtt. Kér évvel fiatalabb húga ugyanekkora. Vizsgáltassam ki? Nagyon köszönöm!

Pusztán az adatokra támaszkodva egy gyermekorvosi vizit elegendő. A gyermekorvos általunk nem ismert információkat, előéletet és körülményeket mérlegelhet. Ez alapozhatja meg vagy vetheti el a kivizsgálás szükségességét.

Jó ez az oldal

Kisfiam 8 éves, 120 cm. Kimutatták nála 3 éve a növekedési hormon hiányt. Mivel akkor még a percentilis görbe alapján nem volt 3%alatt a magassága, nem engedélyezték a hormonkezelést. Testvére egyébként 10 éves korától kapta a növekedési hormont. Szeretnék érdeklődni, hogy a mostani magassága Ön szerint már kórosan alacsonynak számít? köszönöm!

Nem. Évről évre vitassák meg gyermekorvossal.

15 éves vagyok, 149 cm, és 40 kg. Ez teljesen normális.
Anyukám 154 cm, apukám 168 cm, és a nővérem 165 cm 21 évesen. Várhatóan körülbelül hány centiméter leszek? A nagymamám 155 cm, a nagyapám 165 cm körül van, bár nem tudom, hogy ez mennyire fontos.

Nehéz megmondani – más lehet némileg a genetikai, de akár a környezeti tényezők súlya is. Egy egyszerű kalkulációval 159 cm, de ezen már a nővére is "felülemelkedett".

Lányom 13 év 8 hónap 42kg és csak 150. Ez nagyon alacsony?

Nem.

17 éves vagyok
160cm
57kg
Ez normàlis?
3éve nem nöttem semmit

Oldalak

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×