Várható testmagasság kalkulátor (BÉTA)Kérjük, adja meg a szükséges információkat!

A gyermek neme: fiú lány

 

Testmagasság percentilise
(kalkulátorunk alapján):
97 |95-97 |90-95 |75-90 |50-75 |25-50 |10-25 |5-10 |3-5 |3

 

Apa testmagassága: cm
Anya testmagassága: cm

 

Várható testmagasság:

cm

 

* * *

Kalkulátorunk a szülők testmagasságából kiindulva +/- 10 cm-es predikciós intervallummal becsül, melyet a gyermek – percentilis kalkulátorunkkal számolt, vagy más forrásból ismert – korhoz tartozó testmagasság percentilisével hangol. Nem súlyozza a szülők magasságát, az algoritmusban átlagukkal számol.

Megbízhatósága nem garantált, mivel a várható felnőttkori testmagasság számos további tényező által lehet befolyásolt, valamint a percentilis is változhat a fejlődés és növekedés folyamán. Megítélésünk szerint döntően 4 és 14 éves kor között lehet iránymutató.
Felnőttek a kalkulátor segítségével – szüleik testmagasságának ismeretében – gyermekkori növekedési időszakuk percentilisére következtethetnek.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

Segítség az orvosiLexikon.hu-nak: 

Oldalunkon nincsenek fizetett hirdetések. Ha a tartalmat hasznosnak találta, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Jó napot kívánok! Kisfiam percentilise a kalkulátor szerint 25-50. Most 17 hónapos  és 80 cm. Én 163cm vagyok az apukája 179-180.(Ő hirtelen nőtt tiniként, annyira hogy keresztben a hátán striák vannak vékony testalkata ellenére.) Elképzelhető hogy a kisfiam alacsony lesz?

Kicsi a valószínűsége. Akár túl is nőheti édesapját. A félreértések elkerülése végett: percentilis kalkulátorunk 2 éves (24 hónapos) kortól használható, és minél fiatalabb korból kívánunk előre tekinteni, a kép annál bizonytalanabb a várható testmagasságot illetően. A gyermekovos évről évre ellenőrizni és rögzíteni fogja fia fejlődését.

Jó napot! Júniusban leszek 15 éves. 63kg, lány és 159-160cm. Az osztályomban én vagyok az egyik legalacsonyabb. Régen mindig a magas gyerekek közé tartoztam, de olyan 13 éves korom óta talán csak 1-2cm-t nőttem és most mindenki magasabb. (akkor 158 cm voltam). Anyukám 170 cm, apukám 186 cm. Fogok még nőni? Ha igen, mennyit? Van valami, ami segíthet abban, hogy magasabb legyek?

Elképzelhető, hogy még nőni fog. Több körülménytől  függ, például az első menstruáció időpontjától, szűlők mikor, milyen ütemben növekedtek, nyúltak meg dinamikusabban. Kérem, böngéssze a percentilis kalkulátorunk alatti kérdésekre adott válaszainkat. Érdemes szem előtt tartani, hogy a csúcs-csonttömeget 25-30 éves korig érjük el, ezért a megfelelő kalciumbevitelt biztosítani kell, korosztályában különösen. Erről itt tájékozódhat.

18 és fél éves fiú 207 cm. Ez még belefér a normál kategóriába?

Régen ez már gigantizmus volt a javából, manapság csupán a normál eloszlás egyik szélsőértéke. Nincs okuk aggodalomra, ha a fiatalember fejlődését követte – szülőket is ismerő – gyermekorvos, illetve testalkata arányos és egyéb vonatkozásokban is egészséges.

Üdvözlöm. Apa :179 cm, anya: 168 cm, unokám 12 év, 2hónapos 159 cm, és 49 kg. magasság percentilise 75-90, 10 évesen (143 cm-pc 50-75, 35 kg), 8 évesen (127 cm-pc 75-90, 28 kg). Menzesze 2021, nyarán megjött. Nőhet még?

Véleményünk szerint igen. Noha az átlagosnál korábbi menarchét egyesek összefüggésbe hozták a várható testmagasság csekély mértékű csökkenésével, ezt mások vitatják (akár az ellenkezőjét is állítva).

Üdv! A fiam 14 éves 1 hónapos. 185 centi és 94 kiló. Várható magassága 194-195 centi. Most volt egy térdműtéte, növekedése lelassult. Aggódik, hogy nem fog már nőni. Hamar jelentkezett a pubertás nála. Hang változása, szőrnövekedés már az arcán is jelentkezik. Fog még nőni?

Vélhetően, tehát három sor alapján bizonyossággal nem álítható. A várható testmagassággal szemben a kifejezett túlsúlyt emelnénk fókuszba. A térdek kihívásán túl az életkilátásokat több területen is befolyásoló tényező.

Jó napot kívánok, én 162cm-vagyok, a férjem 180. 11,12,13,éves korában 161 cm volt a lányunk. Most 15 éves, lassan tölti a 16-ot és 164 cm. Nőhet még?

Változott a percentilise. Ha nem kompenzál, 1-3 cm valószínűsíthető. Az sem zárható ki azonban, hogy az epifízis fugák már záródtak, és a növekedés megáll.

Üdvözlöm! 13 éves lány vagyok. A kortársaim jelentős része alacsonyabb nálam, 170 cm vagyok. Nem szeretnék ilyen magas lenni, hogyan állíthatom meg, vagy lassíthatom a növekedésem?

Nincs ilyen beavatkozásra mód, legfeljebb bizonyos súlyos betegségek esetén, jelentős kockázatot hordozva. Ön minden bizonnyal egy egészséges fiatal, akinek néhány év múlva vélhetően eszébe sem jut majd, hogy sudár termete miatt aggódjon. Éppen ellenkezőleg. 

A fiam 160 cm és 60 kg, 18 éves. Szeretném  megkérdezni, hogy nőhet-e még?

Igen, mértéke kérdéses. Kérjük, böngéssze percentilis kalkulátorunk hozzászólásait.

Jó napot!

13 éves vagyok, 172cm és 59kg. A kalkulátor azt mutatja, hogy a 75-97%-a az én korosztályomnak kisebb testtömegű. Ez tényleg így van?

Köszönöm a válaszát.

75-90% az, de igen, jól értelmezi. Ne feledje, hogy meglehetősen magas is. 54 kg-nál vált a percentilis kalkulátor felső átlagra (50-75%).

Kislányom9 éves 4 hónap. 148 cm 34 kg. Minden életévében magasabb volt az átlagnál 10 cm. Kb. 2 évesen voltunk vizsgálaton azt mondták pont belefér a normalis nővésbe, én 165 cm férjem 184 cm. Önnök szerint is? 

Igen.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×