Holisztikus gyógyászat

Holosz - görög szó, jelentése teljesség

A test, a lélek, az ember és a környezet közötti harmónia megteremtése - kapcsolat az orvostudomány és a természetgyógyászat között.

A holisztikus gyógyászat az embert testi-lelki és szellemi síkon, tehát teljes egészében vizsgálja. Természetesen a holisztikus gyógyításba beletartozik a keleti gyógyászat minden formája és a természetgyógyászat összes tudománya, mely a test, a szellem és a lélek vizsgálatával foglalkozik. Ennek megvalósítása vállalkozásunk célja. Induljunk a kezdetektől, és folyamatosan haladva eljutunk egészen napjainkig.

Az ókori kultúrák gyógyászata:

Az ókorban olyan mentális gyógyító eljárásokat alkalmaztak, melyeket a modern lélekgyógyászat az elmúlt másfél évszázadban fedezett fel újra (hipnoterápia). Jól ismerte és alkalmazta a gyógynövény-terápiát, ezáltal rendelkezésére álltak azok a módszerek, melyek az immunrendszert harmonizálták és az emésztőrendszer kiválasztását elősegítették. Kisebb sebészeti beavatkozásokat végeztek, pl. kőeltávolítás, hólyagműtétek.

Egyiptomi orvoslás

Máig a legrejtélyesebb és leghosszabb múltra visszatekintő kultúra, melyre a későbbi európai korszakok kultúrája épül. A hit, a lelki és a szellemi terápiák a megelőzésben és a gyógyításban központi szerepet töltöttek be.

Indiai gyógyászati rendszer

A kínai gyógyászattal együtt a keleti gyógyászat szintézisét adja, melyből kielégítő képet kaphatunk a betegség-egészség folyamatainak testi, lelki, szellemi viszonyairól. Finom és fejlett pszichoszomatikus rendszerre épül, ezért jóval a betegségek testi megjelenése előtt képes regisztrálni az egészségestől eltérő folyamatokat.

Kínai orvoslás

A maga nemében egyedülálló kultúra talaján fejlődött ki kb. az i. e. 25 évezredtől. Az embert mikrokozmosznak, a világot jellemző makrokozmosz leképződésének tekintette. Ez a két erő a világban és az emberben is egyaránt dinamikus összhangban van egymással. A passzív és aktív energiákat egyensúlyban tartja.

Ezotéria

Zárt rendszerek tudománya: belső tudományon alapuló szellemi képesség, mely megtalálja az átjárhatóságot, a testi-lelki harmóniát az ember, a Föld és az univerzum között.

Természetgyógyászat

Természeti gyógymódok alapjára épül. Minden egészséges egyén harmóniában él a természetével és környezetével. A betegség ennek a harmóniának a zavara. A természeti gyógyítás lényege az okok feltárása és gyógyítása. Míg a nyugati gyógyászat tüneti kezeléssel, addig a természetgyógyászat oki kezeléssel él.

(Következő cikkünkben az íriszdiagnosztikáról lesz szó.)

forrás: Patika Tükör - 2003-11-03

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.