A gyomorfekély diétás kezelése

A betegségre jellemző a periodikusan, étkezés után 1-2 órával vagy éjszaka jelentkező égő gyomortáji fájdalom. Főleg tavaszi és őszi időszakokban lobban fel, amit egy-egy nyugalmi periódus követ. A fekélybetegség oka nem egyértelműen tisztázott.

Fontos szerepe van az idegrendszernek: a zaklatott életmód, a stresszhatások, egyes gyógyszerek tartós szedésének mellékhatásaként jelentkezhet a fekélybetegség. A helytelen étkezés, túl forró ételek, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás szintén az előidéző okok között szerepel.

A fekélybetegség legfőbb veszélye a szövődményekben rejlik. Ezek közül az első a gyomorvérzés (vérhányás, véres székletürítés), másik súlyos szövődmény lehet a gyomor, vagy a nyombél falának kilyukadása (perforáció). Ha ilyen komolyabb szövődmény nem is lép fel, akkor is szűkületet hozhatnak létre a hegesedések, amelyek a fekélyek gyógyulásakor keletkeznek.

A diéta fontos szerepet kap annak érdekében, hogy a beteg állapota javuljon, illetve a szövődmények ne alakuljanak ki. Változtatni kell az életmódon. Több pihenés, a stresszhelyzetek kerülése, valamint rendszeresen étkezés (napi 5-7x) javasolt.

A diétában javasolt és kerülendő élelmiszerek

Húsok

  • javasolt: pulyka, borjú, sovány sertéshús, pulyka, hal. Sovány felvágottak (gépsonka, baromfi-, pulykafelvágott stb.), sovány belsőségek a megfelelő konyhtechnológia alkalmazásával
  • nem ajánlott: erősen sült, pirított, rántott, füstölt húsételek, zsíros húsok, hízott liba, kacsa-, sertéshús, füstölt szalonna, kolbászáruk, téliszalámi, disznósajt stb.

Tojás

  • javasolt: lágy tojás, tükörtojás
  • nem ajánlott: hagymás-, szalonnás rántotta, majonéz, kaszinótojás

Tejtermék

  • javasolt: a beteg egyéni tűrőképességének figyelembe vételével, sovány tej, tejföl, joghurt, kefír, író, zsírszegény krémsajtok, túró natúr vagy ízesített formában, sovány sajtok, madártej, sodók, pudingok
  • nem ajánlottak: zsíros tej és tejtermékek, túlédesített tejtermékek pl. cukrozott tejsűrítmény, füstölt-, túlérett-, penészes sajtok, csípős és natúr juhtúró, hagymás fűszeres körözöttek

Zsiradék

  • javasolt: vaj, margarinok, hidegen sajtolt növényi olajok
  • nem ajánlott: liba-, kacsazsír, pecsenyezsír, szalonna, töpörtyű, erősen hevített zsírok

Tészták és pékáruk

  • javasolt: fehér, félbarna és barna kenyér a beteg állapotától függően másnapos vagy pirított formában, kifli, zsemle, kalács és háztartási kekszek
  • nem javasolt: friss kenyér és pékáru, durva, nehéz korpás kenyér, durva rost tartalmú gabonapelyhek pl.: búza, rozs, árpa, zabpehely, és a belőlük készült müzli keverékek, fűszeres főtt tészták

Zöldségek

  • javasolt: sárgarépa, fejes saláta, fiatal spárga, petrezselyem, kínai kel, zsenge karalábé, zöldbab és zöldborsó (utóbbiak passzírozva), cukkini, patiszon, padlizsán, tök, burgonya, rizs. Hámozott uborka, édes paprika és paradicsom egyéni tolerancia szerint fogyasztható
  • nem javasoltak: fás és rostos zöldségfélék, pl.: káposzta, kelkáposzta, savanyú káposzta, száraz hüvelyesek, gomba, csípős paprika, retek, fekete retek, újhagyma, pirított hagyma, lecsó, túl savanyú és csípős, ecetes savanyúságok

Gyümölcsök

  • javasolt: a hámozott alma, őszibarack, mandarin, narancs, banán, kompót formájában, meggy, cseresznye
  • nem ajánlottak: aprómagvas-, csonthéjas-, magas rosttartalmú gyümölcsök

Fűszerek

  • javasolt: só és cukor mértékkel, borsikafű, édesnemes paprika, citromlé, petrezselyem, kapor, köménymag, majoranna, bazsalikom, kakukkfű, babérlevél, fahéj,vanília
  • nem ajánlott: nagyobb mennyiségben hagyma, fokhagyma, torma, fekete és fehérbors, csípős paprika, erős mustár, ketchup, piros arany, erős szószok, mártások, fűszerkeverékek

Édességek

  • javasoltak: piskóták, másnapos vagy pirított kalács
  • nem javasoltak: túl édes sütemények, kompótok, cukorkák, méz, karamell, grillázs, törökméz, szörpök

Italok

  • javasolt: szűrt levek, (gyümölcslevek nem túl édesek) szénsavmentes ásványvíz, hidrogén karbonátos gyógyvizek, pl. Salvus víz, Anna-, Zsóry- forrás gyógyvizei valamint fájdalomcsillapító és görcsoldó hatása miatt a Gellért-, Lukács-, Rudas- és Császár-fürdő gyógyvizei
  • nem javasolt: erős tea, erős rostos gyümölcslevek, szénsavas ásványvíz; az alkohol minden formája tilos!

 

Bakos Regina
dietetikus

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

2023. 10. 21., szo – 12:46 | K. Aranka

Milyen gyümölcsből ehetek lekvárt? Nagyon szeretem a szilva lekvár, és a sárga barackos lekvárt! Gyomorfekély esetén lehet fogyasztani? Vagy csak akkor ha még szűnik a fájdalom a gyomorban!

Elkészítéstól, gyümölcstartalomtól függően mindkettőnek magas lehet a rosttartalma, ahogy a cukortartalmuk is – a sárgabaracknak a hozzáadott cukor okán, a szilvának pedig akár anélkül is. Már békés nyálkahártyára javasolnánk, még édesítőszerekkel készültek esetén is, tekintettel arra, hogy ezek egyikét-másikát a gyomor-bélrendszer legalább annyira rossz néven veheti, mint a sok cukrot. Érdemes dietetikus véleményére támaszkodni.

2021. 09. 18., szo – 18:06 | Nagy Béla

Érdeklödnék a sovány sajtok neve felöl, köszönöm.

Nem nevesíthetjük. Minden sajt 10% zsírtartalom alatt.

2021. 06. 30., sze – 14:21 | Jászka Ernő

Üdvözlöm!  Két kérdésem lenne: nyombélfekélyem van, azt szeretném tudni, hogy a "Helios" diabetikus lekvár, ill. kompót, amely szukralózzal van édesítve, és a saját kertben szedett meggyből,  ill. cseresznyéből készült leves fogyasztható-e ? Köszönöm a választ!

1. Nem javasoljuk a fogyasztását.
2. Fogyasztható, visszafogott édesítéssel.

2019. 03. 03., v – 12:58 | Maria Viragova

Szep napot letezik olyan gyogyszer ami begyogyitja a gyomorfekelyt? Fiam 38 eves, volt gasztronal csak savlekotot irt neki ami nem is hasznall koszonom a valaszt tisztelettel Maria

Ha bizonyos benne, hogy ez volt a diagnózis, a "savlekötő" nem elég. Savszintézist gátló gyógyszert kell szednie (protonpumpa gátló) meghatározott ideig. Konzultálhat háziorvosával, akár egy másik gasztroenterológussal.

2019. 01. 16., sze – 23:33 | Evelin

Létezik olyan hogy 21 évesen kialakult nálam ez a betegség?

Az Ön korában sem irodalmi ritkaság, de a diagnózis gasztroenterológus dolga!

2017. 05. 05., p – 08:10 | Pfeiffer István

Jónapot!Nekem 42 évesen lett gyomorfekélyem.Szeretném kérdezni hogy ki tudna nekem egy heti étrendet összeállitani.Vagy hol találok ilyet.

Dietetikussal érdemes konzultálni, aki a kórelőzmény, az aktuális állapot, egyéb egyéni szempontok alapján is mérlegelhet.

2017. 02. 04., szo – 08:58 | Kinganagyi

Kávét szabad inni?

Köszönjük az észrevételt. Feketekávé nem javasolt. Nem erős, nem zsíros tejből készült tejeskávé azonban fogyasztható az egyéni tűrőképesség figyelembevételével, kevesebb cukorral.

2017. 01. 04., sze – 10:51 | macus

RÉSZLETES, ÉRTHETŐ,EZT KERESTEM, KÖSZÖNÖM!

2016. 11. 14., h – 13:27 | Vendég

Részletes, mégis lényegretörô. És az ellenjavallatokat is felsorolja.