Kineziológia – Az izmaink nem hazudnak

Minden, ami valaha történt velünk, nyomot hagyott a tudatunkban, a tudatalattinkban és a testünkben is. És nem csupán az esemény, de az arra adott érzelmi válasz (fájdalom, félelem, düh) is raktározódik bennünk: hasonló esetben ugyanúgy reagálunk majd.

Ez a halmozódó stressz olyan blokkokat képez, amelyek végül testi tünetekhez is vezethetnek. Nem értjük, miért, holott valahol mélyen „tudjuk” az okokat. A kineziológus ezt a tudást hívja elő, de ha hatalmas beszélgetésekre számítunk, felejtsük el. Ő az izmainkkal kommunikál.

A kineziológia görög szóösszetétel: a kinesis mozgást, a logosz pedig tudományt jelent. A Magyarországon is elismert természetgyógyászati módszer arra irányul, hogy a szervezet energiaáramlásának útjában álló blokkokat feloldja, és beindítsa az öngyógyító folyamatokat.

A módszer alapgondolata összefüggésben van azzal, ami a hagyományos kínai orvoslás sajátja: a szervezetünkben energiaáramok, azaz meridiánok vannak, amelyek szervekkel állnak összefüggésben – mondja dr. Nagy Judit ideggyógyász, gyermekpszichiáter, természetgyógyász. – Ha a meridián energiaáramlása nem tökéletes, akkor megbomlik az egyensúly, és a meridiánhoz rendelt szerv is zavart szenvedhet. A kineziológiai oldások megszüntetik ezeket a blokkokat, és így mind a test, mind a lélek megszabadul a stressztől, beindul a szervezet természetes öngyógyítása. Nagyon sok blokknak lelki gyökere van, amelynek a páciens nincs is tudatában. A múlt korlátozó traumái korlátozzák a jelenbeli választásainkat, és így a jövőt is negatívan befolyásolják. A kineziológus segíthet a páciensnek abban, hogy maga oldhassa meg a problémáját.

De hogyan?

Mit is szoktunk mondani, ha rossz hírt hozunk? „Előbb ülj le!” Hiszen az érzelmi sokk hatására az izmok elgyengülnek, akár össze is eshetünk. Pontosan ezen alapul a kineziológia sajátos eszköze, az úgynevezett izomtesztelés. – Amikor a probléma okát kutatom (azaz azonosítom a blokkokat), kérdéseket teszek fel a páciensnek, amelyek emlékeket hívnak elő a tudatalattijából – meséli dr. Nagy Judit. – Ha ez negatív, az izmok ugyanúgy elgyengülnek, mint abban a múltbeli helyzetben, amikor a kellemetlen esemény megtörtént. Kineziológusként nekem nem feladatom vizsgálni, hogy a történések valóban úgy zajlottak-e, a lényeg, hogy a páciens lelkében és a testében mindennek negatív lenyomata maradt.

Anélkül, hogy bármit is mondanunk kellene, a szakember megkapja a válaszokat a kérdéseire. Testünk bizonyos pontjaira gyakorolt enyhe nyomással érzékeli az izomerő-változást (általában a karon), így lépésről lépésre kideríti az energiablokk keletkezésének idejét és körülményeit.

És a megoldás?

A kineziológusnak a legmegfelelőbb korrekciós technikát is az izmaink „súgják meg”. Többféle oldási módszer is létezik, ilyenek a vizualizációs és imaginációs technikák. A kreatív képzelet módszerének lényege, hogy a páciens újraéli és „átírja” a múltbeli rossz történést: így megszűnik a hozzá kapcsolódó negatív élmény. További eszközök a különféle fényhatások, a virágesszenciák (az úgynevezett Bach-cseppek), az akupresszúrás vagy reflexpontok masszírozása.

Fontos tudnunk, hogy a kineziológusnál semmi sem történhet akaratunk ellenére. Mivel a kezelés elején a szakember „engedélyt kér” a további munkára, izmaink azt is jelzik neki, ha mindebben mégsem akarunk részt venni. De miért is ne akarnánk?

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 071010)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.