Köszönöm, jól vagyok – Beszélgetés Katona Klárival

A kedvenc kávéházában találkozunk. Semmit sem változott: "alig" smink, rövid haj, hatalmas, barna szemek.

Még emlékszem, mikor azt énekelte, "savanyú a csokoládé", meg arra is, mikor mindenki az ő gyöngyös frizuráját utánozta, s arra is, mikor elhittük, hogy ez "így gömbölyű". Szemben velem Katona Klári, vagy ahogy Presser Gábor elnevezte: Lárika.

Tejeskávét iszik és kedvesen mosolyog, mikor arról kérdezem, hogy viseli ezt a véget érni nem akaró, hideg telet. (Mert az interjút is el kell kezdeni valahogy, s a időjárás emlegetése megadja az alaphangot...)

Köszönöm jól vagyok, semmi bajom a téllel... (Hát persze, miért is lenne?)

13 éves kora óta énekel. A bájos, ráckevei lányt azonnal megszerette a közönség, elfogadta a szakma. Élte az ismert emberek pörgős, nyughatatlan életét. Könnyen túllépett az adódó nehézségeken, hiszen a siker, a szeretet sok mindent eltakart.

Sokszor éreztem, hogy hiányzik valami az életemből: nem tudtam pontosan megfogalmazni mi az, de úgy gondoltam, hogy nem állhat csupán annyiból az élet, amit nap mint nap csinálunk. Kell lennie valamilyen tudásnak, ami megmutatja, hogy mire kell igazán figyelni, hogyan kell igazán élni...

Sorsfordító találkozás

"Pont, miután rájössz, hogy nem több kell, hanem más, magát tárja fel egy új világ..." (Katona Klári: Igazán)

1987-ben történt, a Magyar Rádióban volt lemezfelvételem. A szünetben, a könyves pultnál, ráakadtam valamire. Jóga a mindennapi életben, ez volt a könyv címe. Emlékszem, még ott, a stúdió ajtaja mögött kipróbáltam az egyik gyakorlatot. Itt kezdődött az azóta is tartó kapcsolatom a jógával és azzal a gondolkodásmóddal, ami szorosan hozzátartozik. A Baross utca egyik kopott bérházába jártam ezután minden pénteken jógázni, ez a hely lett nekem a béke szigete a mindennapok rendszertelenségében. Természetesen nem egyik pillanatról a másikra, de sok mindent megtanultam magamról, a lényeges és lényegtelen dolgokról.

Rájöttem, hogy nem vagyok, nem lehetek a nap 24 órájában énekesnő, hiszen ez csak egy szelete életemnek. Emellett nő is vagyok, gyereke a szüleimnek, másokért felelős ember. Fantasztikusan felszabadító érzés, mikor kezdesz tisztába kerülni önmagaddal, a valódi érzéseiddel. A gondolattal, hogy most, a jelenben élünk, és hogy nincs mit bánkódni azon, ami elmúlt.

15 évig nem evett húst, ám aztán ismét felkerült az étlapjára, mert így esett jól. Nem sportol rendszeresen, de gyakran gyalogol a Margitszigeten.

"Mint a filmeken, nézd ahogyan élsz, ügyes jelenet. Mint a filmeken, műsor az egész, s ez a szereped." (Presser-Dusán: Mint a filmeken)

A szóvivő

Katona Klárit egy ideje – egészen pontosan két és fél éve – új szerepben is láthatjuk. A nevét, az arcát, az ismertségét adta egy olyan kezdeményezéshez, ami azóta látható, kézzelfogható, s gyakorta életmentő eredményt is hozott.

Miért éppen önt választották, hogy a Matáv Adományvonalának arca legyen?

1993-ban megjelent a ...neked című lemezem. Aki ezt megvette, 100 forinttal járult hozzá a rászoruló gyerekek étkeztetéséhez. Ez a felajánlási forma nagyon sikeres volt, s azt hittem, emiatt kértek az Adományvonallal kapcsolatos feladatra. De később kiderült, nem tudtak az én régebbi gyűjtési akciómról...

Ha valaki felhívja a 1788-as számot, 100 forinttal járul hozzá életmentő, gyógyulást elősegítő készülékek, gyógyszerek vásárlásához. (Mostanáig 123 millió forint gyűlt össze.) A telefonálók segítségével – csak néhány dolgot kiemelve – koraszülötteket és beteg újszülötteket szállító mentőautót, mobil röntgenkészüléket, betegőrző monitort adhattak át. A pénz valóban oda kerül, ahol a legnagyobb szükség van rá, a rendszer teljesen átlátható és ellenőrizhető. Márciusban és áprilisban a Gyermekszív Alapítvány az Adományvonal kedvezményezettje.

Sokat segíthetnek, csakúgy mint eddig, amit most is csak köszönni tudok.

 

- m -

forrás: archívum
(Patika Tükör – 050305)

Archívum

Archivált írás. A benne foglaltak aktualitása nem garantált, illetve nem feltétlenül tükrözik a vonatkozó tudományterületek jelenlegi ismeretanyagát, szempontjait és hangsúlyait.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.