Célpulzus kalkulátor

[gac]

1. Adja meg életkorát:

2. Adja meg nyugalmi pulzusát:


Maximális pulzus:Célpulzus – hagyományos metódus

50% = 75% =
55% = 80% =
60% = 85% =
65% = 90% =
70% = 95% =


Célpulzus – Karvonen-formula

50% = 75% =
55% = 80% =
60% = 85% =
65% = 90% =
70% = 95% =Az orvosiLexikon.hu ajánlása: a hagyományos metódust a rendszeres testmozgás bevezetésének első néhány hetében érdemes alkalmazni. Különösen érvényes ez idősebb korban. Ezt követően lehet fokozatosan áttérni a Karvonen-metódus által kalkulált értékekre.

Egészségvédelmi zóna 50-60%
Zsírégető zóna 60-70%
Aerob zóna 70-80%
Anaerob zóna 80-90%
Max. terhelési zóna 90-100%A fokozatosság elve tréningje tervezésében is döntő jelentőségű. Kezdőknek az egészségvédelmi zónát ajánljuk. Könnyed, hosszabban is vállalható terhelést jelent, a javuló teljesítőképesség megalapozásának szolgálatában.

A zsírégető zónában a szív- és érrendszer erősítése mellett a testzsír katabolizmusa kerül előtérbe. Ebben a zónában a felhasznált energiát nagyobbrészt lipidek fedezik, kisebbrészt szénhidrátok. Ehhez a zónához szervezetének hozzá kell szoknia. A hozzászokást követően minél tovább képes ebben a zónában maradni, edzése annál hatékonyabbnak bizonyul (fogyás, alak megőrzése).

Az aerob zónában olyan energiaigény lép fel, melynél a szervezet a szükségletet nagyobb hányadban már a szénhidrátokból fedezi. Ez a terhelés a szív- és érrendszer, a légzőrendszer teljesítőképességének növelését célozza; gyorsabb, erősebb és kitartóbb lesz. Edzésmúlttal rendelkezőknek ajánljuk.

Anaerob zóna. A versenysport világában megszokott intenzitás felé mutat. Komoly oxigénadósság jelentkezhet, az izomzatban megjelenhet a tejsav ("izomláz"), mely a rendszeres tréning hatására egyre későbbi és későbbi időpontra tolódik, és csak a korábban megszokott terhelés jelentős meghaladása esetén jelentkezik. Átlagos igények, a fittség, az egészség érdekében végzett testmozgás esetén ebben a zónában indokolatlan tartózkodni!

Maximális terhelés zónája. Kifejezetten a profi sport zónája. Mérelegelés nélkül még ezen a területen sem feltétlenül vetik be, megcélzása során különös gondossággal szükséges eljárni. Csak akkor mozogjon ebben a zónában, ha edzettsége magas szintű, több évre visszatekintő rendszeres sporttevékenységgel. Fennáll a sérülés és a túlterhelés veszélye. Óvjuk olvasóinkat attól, hogy ezt a zónát edzéstervükbe beillesszék.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.
Köszönöm a segìtsèget!Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×