Véralkoholszint kalkulátor

Kérjük, adja meg a szükséges információkat!

Az Ön neme: férfi
Az elfogyasztott alkohol mennyisége:
     Pohár (~3.5 dl) sörből (5-6%):
     Pohárnyi (~1.5 dl) borból (12-14%):
     Egységnyi (0.5 dl) tömény, égetett szeszből (40%):
Mennyi idővel (óra) ezelőtt?
Testtömege kg-ban:
Becsült véralkoholszint: ‰ (ezrelék)

 

Véralkohol (‰)
Jellemzők
0.3-0.5
Az első tünetek megjelenése, csillogó szem, derűsebb hangulat, bőbeszédűség, gátlások kezdeti leépülése, reflexek tompulása.
0.5-1.5
Ittasság. Eufória, kifejezetten emelkedett hangulat, gátlások elvesztése, alaptalan önbizalom, erősödő logorrhoea (bőbeszédűség, "szómenés"). Mozgáskoordináció romlása, növekvő reakcióidő, szűkülő térlátás, belövellt kötőhártya. Pulzus és légzés szaporább, vérnyomás emelkedik, verejtékezés, fokozott vizeletkiválasztás (diuresis).
1.5-2.5
Részegség. Excitáció (izgatottság), egzaltáció, nyugtalanság, ingadozó hangulat, agresszivitás. Normák figyelmen kívül hagyása. Érzékelés, reflexek, egyensúlyérzés számottevő romlása, bizonytalan járás és térbeli tájékozódás, akadozó beszéd. Sápadtság, légzés és szívműködés gyérül, hányinger, hányás jelentkezhet.
2.5-4.0
Alkoholmérgezés. Zavarodottság, aluszékonyság, később komatózus szak: ingerekre nincs reakció, reflexek nem válthatóak ki, pupillák szűkek (romló kilátások, ha ezután kitágul), légzés felületes, pulzus gyenge, vérnyomás alacsony. Vizelet- és széklettartási nehézségek. Aspiráció, fulladás veszélye (garatreflex nincs, nyelv hátracsúszhat), szabadban kihűlés, fagyás. Életveszélyes állapot.

 

Figyelem! A kalkuláció közelítő becslés, mely a kaukázusi (europid) rasszhoz tartozó egészséges emberek szervezetének átlagos etil-alkohol metabolizmusán (pontosabban katabolizmusán) alapul. Nem veszi figyelembe az etanol lebontásának, az alkoholtűrő képességnek genetikai, alkati, életkorból, illetve egyéb okból fakadó esetleges különbözőségeit. Felbontása korlátozott az elfogyasztott italok alkoholtartalmára és időtávjára, érzéketlen a fogyasztás körülményeire. Betegség, gyógyszerek szedése, beszűkült májfunkció (enzimaktivitás) esetén nem informatív.

Magyarországon a gépjárművezetés kapcsán zéró tolerancia van érvényben, azaz alkohol jelenléte a vérben a kimutatható legcsekélyebb arányban sem megengedett.

Légalkohol és véralkohol – néhány mondat a mérésről

A szondák – mg/litert mérve – általában két tizedesjegyű felbontással működnek. Tehát 1.00 mg/l esetén 1 mg alkohol van jelen 1000 ml tüdő légtérforgatban. Ha a készülék PASS vagy NEG jelzést mutat, az azt jelenti, hogy az érték 0.01 alatt maradt, intézkedésre alapesetben nem kerül sor. Vérből közvetlenül kimutatva (g/l ezrelékben*) a laborkészülék mérése mérvadó.

Szondázásnál a rendőr figyelembe veszi a szonda által mutatott légalkohol koncentráció (BrAC – Breath Alcohol Concentration), illetve a vérből történő véralkohol kimutatás (BAC – Blood Alcohol Concentration) viszonyát, ennek megfelelően jár el. Ez élettani és farmakokinetikai vizsgálatok alapján kb. kétszeres szorzót jelent (2.1-2.4, országonként más és más lehet), tehát 0.25 mg/l szonda által mutatott légalkohol koncentráció esetén vélelmezhető a 0.5 ezreléket (azaz a vérben literenként fél gramm alkohol mennyiségét) meghaladó véralkohol koncentráció, ami súlyosabb megítélés alá esik, kimeríti az ittasság fogalmát. Ez az alacsonyabb koncentrációnál megvalósuló szabálysértéssel szemben vétség, tehát már bűncselekmény, feljelentéssel és jóval komolyabb következményekkel jár.

*Szigorúan véve nem ezrelék, hiszen nem ugyanazon, pl. tömeg a tömegben vagy térfogat a térfogatban egységekkel fejezzük ki. Az alkohol sűrűsége kisebb a vízénél, így az 1‰-es g/l koncentráció kb. 1.25 ml alkoholt jelent 1000 ml vérben, azaz térfogati arányban ez lenne a tényleges ezrelék, de a gyakorlat ezt g/l ezrelékre egyszerűsíti. Az etil-alkohol pontos sűrűsége 0,789 g/ml.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

* * *

Ajánljuk figyelmébe:

Oldalunkon nincsenek fizetett hirdetések. Ha a tartalmat hasznosnak találta, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!