Véralkoholszint kalkulátor

Kérjük, adja meg a szükséges információkat!

Az Ön neme: férfi
Az elfogyasztott alkohol mennyisége:
     Pohár (~3.5 dl) sörből (5-6%):
     Pohárnyi (~1.5 dl) borból (12-14%):
     Egységnyi (0.5 dl) tömény, égetett szeszből (40%):
Mennyi idővel (óra) ezelőtt?
Testtömege kg-ban:
Becsült véralkoholszint: ‰ (ezrelék)

 

Véralkohol (‰)
Jellemzők
0.3-0.5
Az első tünetek megjelenése, csillogó szem, derűsebb hangulat, bőbeszédűség, gátlások kezdeti leépülése, reflexek tompulása.
0.5-1.5
Ittasság. Eufória, kifejezetten emelkedett hangulat, gátlások elvesztése, alaptalan önbizalom, erősödő logorrhoea (bőbeszédűség, "szómenés"). Mozgáskoordináció romlása, növekvő reakcióidő, szűkülő térlátás, belövellt kötőhártya. Pulzus és légzés szaporább, vérnyomás emelkedik, verejtékezés, fokozott vizeletkiválasztás (diuresis).
1.5-2.5
Részegség. Excitáció (izgatottság), egzaltáció, nyugtalanság, ingadozó hangulat, agresszivitás. Normák figyelmen kívül hagyása. Érzékelés, reflexek, egyensúlyérzés számottevő romlása, bizonytalan járás és térbeli tájékozódás, akadozó beszéd. Sápadtság, légzés és szívműködés gyérül, hányinger, hányás jelentkezhet.
2.5-4.0
Alkoholmérgezés. Zavarodottság, aluszékonyság, később komatózus szak: ingerekre nincs reakció, reflexek nem válthatóak ki, pupillák szűkek (romló kilátások, ha ezután kitágul), légzés felületes, pulzus gyenge, vérnyomás alacsony. Vizelet- és széklettartási nehézségek. Aspiráció, fulladás veszélye (garatreflex nincs, nyelv hátracsúszhat), szabadban kihűlés, fagyás. Életveszélyes állapot.

 

Figyelem! A kalkuláció közelítő becslés, mely a kaukázusi (europid) rasszhoz tartozó egészséges emberek szervezetének átlagos etil-alkohol metabolizmusán (pontosabban katabolizmusán) alapul. Nem veszi figyelembe az etanol lebontásának, az alkoholtűrő képességnek genetikai, alkati, életkorból, illetve egyéb okból fakadó esetleges különbözőségeit. Felbontása korlátozott az elfogyasztott italok alkoholtartalmára és időtávjára, érzéketlen a fogyasztás körülményeire. Betegség, gyógyszerek szedése, beszűkült májfunkció (enzimaktivitás) esetén nem informatív.

Magyarországon a gépjárművezetés kapcsán zéró tolerancia van érvényben, azaz alkohol jelenléte a vérben a kimutatható legcsekélyebb arányban sem megengedett.

Légalkohol és véralkohol – néhány mondat a mérésről

A szondák – mg/litert mérve – általában két tizedesjegyű felbontással működnek. Tehát 1.00 mg/l esetén 1 mg alkohol van jelen 1000 ml tüdő légtérforgatban. Ha a készülék PASS vagy NEG jelzést mutat, az azt jelenti, hogy az érték 0.01 alatt maradt, intézkedésre alapesetben nem kerül sor. Vérből közvetlenül kimutatva (g/l ezrelékben*) a laborkészülék mérése mérvadó.

Szondázásnál a rendőr figyelembe veszi a szonda által mutatott légalkohol koncentráció (BrAC – Breath Alcohol Concentration), illetve a vérből történő véralkohol kimutatás (BAC – Blood Alcohol Concentration) viszonyát, ennek megfelelően jár el. Ez élettani és farmakokinetikai vizsgálatok alapján kb. kétszeres szorzót jelent (2.1-2.4, országonként más és más lehet), tehát 0.25 mg/l szonda által mutatott légalkohol koncentráció esetén vélelmezhető a 0.5 ezreléket (azaz a vérben literenként fél gramm alkohol mennyiségét) meghaladó véralkohol koncentráció, ami súlyosabb megítélés alá esik, kimeríti az ittasság fogalmát. Ez az alacsonyabb koncentrációnál megvalósuló szabálysértéssel szemben vétség, tehát már bűncselekmény, feljelentéssel és jóval komolyabb következményekkel jár.

*Szigorúan véve nem ezrelék, hiszen nem ugyanazon, pl. tömeg a tömegben vagy térfogat a térfogatban egységekkel fejezzük ki. Az alkohol sűrűsége kisebb a vízénél, így az 1‰-es g/l koncentráció kb. 1.25 ml alkoholt jelent 1000 ml vérben, azaz térfogati arányban ez lenne a tényleges ezrelék, de a gyakorlat ezt g/l ezrelékre egyszerűsíti. Az etil-alkohol pontos sűrűsége 0,789 g/ml.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

* * *

Ajánljuk figyelmébe:

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

2022. 05. 17., k – 19:42 | Vendég

Kíváncsiságként beírtam ugyanazon értékeket férfi és nő esetére, akik ugyanakkora súlyúak. Miért ad ki 20%-kal több alkoholszintet a nőkre?

Az arányaiban több zsírszövet miatt a nők szervezetének víztere kisebb a férfiakénál. Azonos mennyiségű alkohol felszívódása eleve magasabb koncentrációt eredményez. Emellett az alkohol lebontásában kulcsszerepet játszó enzimek (alkohol- és aldehid-dehidrogenáz) nőkben szinte kizárólag a májban vannak jelen, illetve túlnyomórészt csak itt aktívak.

Férfiak esetében a lebontás már a gyomorban elkezdődik, köszönhetően a nyálkahártyában is dolgozó enzimeknek. A nők mája, így teljes szervezete védtelenebb, etil-alkoholal szembeni toleranciájuk kisebb, a káros hatások kifejezettebbek és gyorsabban jelentkezhetnek, a kapcsolódó kórképek pedig rosszabb prognózisúak.

2021. 02. 03., sze – 21:19 | Elmör

Vettem egy digitális alkohol szondát (nem a gagyi félék közül amik néha akkor is mutatnak amikor nem ittál) és most este próbáltam borral és pálinkával. A kalkulátor közel ugyanazt az értéket hozta, mint a szonda, már ha lehet a 0.47 (kalkulátor) és 0.44 (szonda) összehasonlításra ezt mondani.  

Az olvasói visszajelzések rendkívül értékesek számunkra. Köszönjük, hogy megosztotta velünk tapasztalatait!

2020. 08. 21., p – 16:40 | Vendég

Uraim! A kérdésem az, hogy a hatósági véralkoholszintre vonatkozó alapelv (pl. rendőrségi mérés, zéró tolerancia) hogyan minősíti az olyan eredményt, hogy 0,00123? Tehát hány tizedesig számít, hol a határ? A 0,10111 nyilván nem elfogadható, mert az nem konvergál a 0-hoz. Köszönettel, Z.

Köszönjük a hozzászólását! Kérdése alapján kalkulátorunk szövegét legjobb tudásunk szerint kiegészítettük.

2020. 08. 15., szo – 20:32 | Molnár János

Köszönöm

2020. 08. 08., szo – 19:11 | Meridian

Alkoholmérgezés: "pupillák szűkek"... biztos? Nekem nem szűkültek be a pupilláim... hanem ellenkezőleg! Kitágultak, annyira hogy csak az szemem íriszének sötétebb peremcsíkja maradt meg, félelmetes látványt adva mikor a tükörben ezt szemléltem...

Köszönjük a hozzászólását!

A pupilla kitágulása alkoholmérgezésben kedvezőtlen fejlemény. Az alkohollal szembeni egyéni tolerancia jelentős különbségeket mutathat. Az Ön pupillája esetében a tudatosság és koordináció átlagnál jobb megtartása mellett, de súlyosan aggasztó jelként, vagy egy innen meg nem határozható interakcióval a háttérben. Bele is halhat.

(Leírásunkat kiegészítettük, hozzászólását szerkesztési elveink szerint rövidítettük.)

2020. 01. 17., p – 15:33 | Kázmér

Sziasztok,

jó lesz ez csak szerintem figyelembe kellene venni még a fogyasztási időpontokat is, mert ha valaki például egy buliba érezéskor megiszik egy rövidet majd fél óra elteltével egy sört és újabb fél óra elteltével egy újabb sört, majd ez után szeretné megtudni hogy hány óra múlva indulhat hazafelé kocsival (gondolom a legtöbben ezért használnák) a kalkulátorból, amivel viszont csak egyszeri fogyasztást lehet megadni miközben a szervezete egy részét már rég lebontotta az alkoholnak ezért nem fog valós képet mutatni. A lényeg hogy rekordonként kellene rögzíteni az egyes időpontokat és a hozzájuk tartózó elfogyasztott alkohol típusát, mennyiségét amiből lehetne számítani egy eredő időpontot amikor a vér alkoholszintje 0 lesz.

2020. 01. 19., v – 20:00 | orvosiLexikon.hu

Válasz Kázmér üzenetére

Köszönjük a hozzászólást. Magunk is elgondolkodtunk rajta – más tényezőkkel együtt –, végül elvetettük azzal, hogy az egyszerűség célravezetőbb. Több bekért adat egyben több bizonytalanság is, de megközelítése ésszerű, visszatérünk rá.

2020. 01. 04., szo – 23:48 | Vendég

Ok

2020. 01. 04., szo – 01:42 | Bazsalikom

Tehát a 61 üveg sör 2,5l rozé bor és 7dl vodka és 6 feles jéger 24 óra alatt halálos ezek szerint.

2019. 12. 28., szo – 14:20 | Farkas Sándor

Nagyon hasznos. Én egy kicsit emelném a várakozási időt!

2019. 10. 09., sze – 19:24 | borika

Nem rossz ez a kalkulátor, de csak durva kalkulációt tesz lehetővé. Nem lenne rossz, ha lehetne tizedesvesszőt is használni. (Pl. 1,5 órával ezelőtt, 1,5 egységnyi, stb.)

Köszönjük az észrevételt! Kalkulációnk becslés, amely számos tényezőt nem vesz figyelembe (ld. feljebb). Ennek fényében a tört számok használatát nem tartjuk célravezetőnek. Javaslatunk, hogy a becsült fogyasztásnál legyünk szigorúbbak, azaz kerekítsünk felfelé, az eltelt időnél pedig lefelé. Jobb az óvatosság, induljunk ki ebből.

2018. 12. 24., h – 12:28 | GáborCs

Én most elolvastam és hasznosnak találtam,ezért meg is osztottam a Facebook oldalon :-).

2017. 09. 03., v – 07:37 | Manga Jozsef

Tetszik

2017. 05. 03., sze – 17:44 | Slepp Sándor

Igaz