Az Ă©vszakok változása nemcsak a termĂ©szetben, hanem szervezetĂĽnk szĂĽksĂ©gleteiben is változásokat hoz. Ahogy a hideg idĹ‘ beköszöntĂ©vel a ruhatárunkat is melegebb darabokra cserĂ©ljĂĽk, Ăşgy a táplálkozásunk is Ă©szrevĂ©tlenĂĽl átalakul. A könnyű nyári saláták, Ăzletes zöldsĂ©gĂ©telek, lĂ©dĂşs gyĂĽmölcsök, jĂ©gbehűtött ĂĽdĂtĹ‘k helyett szĂvesebben fogyasztunk táplálĂłbb, melegebb, zsĂrosabb Ă©teleket.
De valĂłban szĂĽksĂ©gĂĽnk van erre, vagy a gĂ©njeinkben Ĺ‘rzött Ĺ‘si tĂşlĂ©lĂ©si mechanizmus kĂ©sztet arra bennĂĽnket, hogy zsĂrraktárainkat feltöltsĂĽk?
SzervezetĂĽnk a kĂĽlsĹ‘ körĂĽlmĂ©nyektĹ‘l fĂĽggetlenĂĽl állandĂłságra törekszik. TestĂĽnk hĹ‘mĂ©rsĂ©klete kánikulában Ă©s zimankĂłban is 37 °C. Ez a nyáron kevesebb, tĂ©len több (kb. +3-5 százalĂ©knyi) energiát igĂ©nyel. Ezt a többletenergiát (ami csupán napi 100-150 Kcal-t jelent!) fordĂtja szervezetĂĽnk a hĹ‘termelĂ©s fokozására.
A megfelelĹ‘ öltözködĂ©s, a fűtött lakások, munkahelyek miatt nem vagyunk Ăşgy kitĂ©ve az idĹ‘járás viszontagságainak, mint Ĺ‘seink voltak, Ăgy a kihűlĂ©stĹ‘l sem kell tartanunk. Nem kell tehát szalonnát tepertĹ‘vel ennĂĽnk, mert tĂşlĂ©lĂ©s helyett tĂşlsĂşllyal bĂşcsĂşztatjuk majd nĂ©hány hĂłnap mĂşlva a telet.
Ez könynyen bekövetkezhet, ha szükségleteinknél több energiát fogyasztunk. A karácsonyi ünnepek, vendégeskedések idején különben is jellemző, hogy többet eszünk a kelleténél. Télen a nassolásra is hajlamosabbak vagyunk. Ugyanakkor kevesebbet mozgunk, többet alszunk. Így aztán tényleg fogyókúrával kezdhetjük a tavaszi hónapokat!
Mit tegyünk és főleg mit együnk, hogy ezt elkerüljük?
Az egĂ©szsĂ©ges táplálkozás szabályai Ă©vszaktĂłl fĂĽggetlenĂĽl, egĂ©sz Ă©vben Ă©rvĂ©nyesek. ĂśgyelnĂĽnk kell a tápanyagok (fehĂ©rjĂ©k, zsĂrok, szĂ©nhidrátok) megfelelĹ‘ arányára, az ásványianyag-, vitamin-, rostszĂĽksĂ©glet fedezĂ©sĂ©re, a folyadĂ©kpĂłtlásra. A legnagyobb problĂ©mát az okozza, hogy a tĂ©li hĂłnapokban sokkal kevesebb friss alapanyag - fĹ‘leg zöldsĂ©g Ă©s gyĂĽmölcs - áll rendelkezĂ©sĂĽnkre, mint nyáron.
A burgonya, káposztafĂ©lĂ©k, fekete retek, gyökĂ©rzöldsĂ©gek (sárgarĂ©pa, fehĂ©rrĂ©pa) jĂłl tárolhatĂłak Ă©s változatosan elkĂ©szĂthetĹ‘ek (leves, fĹ‘zelĂ©k, saláta, párolt köret). Azt viszont figyelembe kell venni, hogy a vitamintartalmuk a tárolás során hĂ©trĹ‘l hĂ©tre csökken. A sĂĽtĹ‘tökrĹ‘l sem szabad megfeledkeznĂĽnk, mert remek C- Ă©s B-vitamin-forrás Ă©s karotinoidokban (A-provitamin) is gazdag. A savanyĂş káposzta is jellegzetes tĂ©li alapanyag, kĂĽlönösen akkor egĂ©szsĂ©ges, ha nyersen fogyasztjuk.
A zöldsĂ©gfĂ©lĂ©k közĂ© tartoznak a hĂĽvelyesek (bab, borsĂł, lencse) is. Magas rost-, növĂ©nyi fehĂ©rje-, vitamin- Ă©s kemĂ©nyĂtĹ‘tartalmuk miatt egĂ©sz Ă©vben Ă©rdemes fogyasztani Ĺ‘ket. Nem csak leves Ă©s fĹ‘zelĂ©k, hanem saláta Ă©s hĂşspĂłtlĂł is kĂ©szĂĽlhet belĹ‘lĂĽk. A gyĂĽmölcsfogyasztás tĂ©len is fontos. Az almán Ă©s körtĂ©n kĂvĂĽl a dĂ©ligyĂĽmölcsök (banán, narancs, mandarin, grĂ©pfrĂşt, kivi) fedezhetik rost- Ă©s vitaminszĂĽksĂ©gletĂĽnket.
A gyorsfagyasztással tartĂłsĂtott zöldsĂ©g- Ă©s gyĂĽmölcsfĂ©lĂ©k (zöldborsĂł, zöldbab, karfiol, brokkoli, paraj, szilva, meggy, Ĺ‘szibarack, stb.) a tĂ©li hĂłnapokban is az asztalunkra varázsolhatják a nyár Ăzeit. A vitamintartalmukat is megĹ‘rizhetjĂĽk, ha párolással vagy gĹ‘zben puhĂtással kĂ©szĂtjĂĽk el. A kĂĽlönfĂ©le zöldsĂ©gkeverĂ©kekbĹ‘l Ăzletes saláták kĂ©szĂĽlhetnek. ElĹ‘nyös, ha ezeket nyers zöldsĂ©gfĂ©lĂ©kkel kombináljuk (pl. fejes káposzta, savanyĂş káposzta, fekete retek).
TĂ©len a vĂrusfertĹ‘zĂ©seket elkerĂĽlhetjĂĽk, ha bĹ‘sĂ©ges C-vitamin bevitellel erĹ‘sĂtjĂĽk immunrendszerĂĽnket. Ebben segĂthet, ha petrezselymet, snidlinget, turbolyát, mentát, citromfĂĽvet nevelgetĂĽnk a konyhaablakban vagy kĂĽlönfĂ©le magvakat csĂráztatunk, Ă©s ezekkel ĂzesĂtjĂĽk megszokott Ă©teleinket.
A zsĂrbevitelĂĽnket kordában tarthatjuk, ha tĂ©len is inkább a sovány hĂşsokat, zsĂrszegĂ©ny felvágottakat, tejtermĂ©keket rĂ©szesĂtjĂĽk elĹ‘nyben. Az elkĂ©szĂtĂ©s során is takarĂ©koskodhatunk az olajjal, ha teflont, grillsĂĽtĹ‘t, alufĂłliát, cserĂ©pedĂ©nyt használunk. A hagyományosnak mondhatĂł töltött káposzta vagy akár a kocsonya is elkĂ©szĂthetĹ‘ "light"-os változatban. A szĂ©nhidrátok közĂĽl fĹ‘leg az egyszerű cukrok bevitelĂ©t prĂłbáljuk csökkenteni. Az ĂĽnnepi sĂĽtemĂ©nyek is kĂ©szĂĽlhetnek mestersĂ©ges Ă©desĂtĹ‘szerrel. Kedvenc teánkat igyuk kevĂ©s mĂ©zzel vagy cukorpĂłtlĂłval ĂzesĂtve. TĂ©len gyakrabban kerĂĽlnek az Ă©tlapra a fĹ‘tt Ă©s sĂĽlt tĂ©sztafĂ©lĂ©k is.
Használjunk kevesebb zsiradĂ©kot, cukrot Ă©s válasszuk inkább a sovány tejtermĂ©kekkel, gyĂĽmölccsel, zöldsĂ©ggel kĂ©szĂĽlt változatokat (pl. almás palacsinta, stĂriai metĂ©lt, zöldsĂ©ges spagetti stb.). Ha ránk tör a nassolás kĂ©nyszere, ne csokival vagy habos-krĂ©mes tortával tömjĂĽk tele magunkat, hanem egyĂĽnk gyĂĽmölcsöt, mĂĽzliszeletet, pár szem mazsolát vagy más aszalt gyĂĽmölcsöt. ĂŤgy nemcsak az Ă©dessĂ©g utáni vágyunkat elĂ©gĂtjĂĽk ki, hanem lelkiismeretfurdalásunk sem lesz a torkoskodás miatt.
A karácsonyi menĂĽ öszszeállĂtásánál is teremthetĂĽnk Ăşj hagyományokat. Hiszen ami kĂĽlönleges Ă©s finom, nem kötelezĹ‘, hogy hizlalĂł Ă©s egĂ©szsĂ©gtelen is legyen. A mĂ©rtĂ©kletessĂ©get azonban mindenkĂ©ppen tartsuk szem elĹ‘tt.
Csácsi Ibolya
dietetikus
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 021004)