Kell egy kis áramszünet... – Wellness weekend

Az angol kifejezés második szavát könnyű magyarra fordítani: a weekend azt jelenti: hétvége. De hogyan fordíthatjuk le a wellness kifejezést? Szótárban hiába is keresnénk a megfejtést, hiszen a fitnesznél is fiatalabb fogalomról van szó. A két szó csak alakjában és eredetében hasonló, amíg a fitnesz során "csupán" mozgásról és izzadásról van szó, addig a wellness több, mint testedzés.

A test és lélek egyaránt megújulhat néhány nap alatt, legalábbis ezt kínálja a turisztikai paletta egyik legújabb színfoltja, a wellness-hétvége.
Jómagam egy négycsillagos dunántúli szálloda kedvezményes ajánlatára figyeltem fel, ami – nem egészen 48 óra alatt – teljes feltöltődéssel kecsegtetett. Íme egy röpke napló a wellness-ről, persze hétvégén.

Péntek délután – érkezés

A szálloda nagy és szép, kívülről semmilyen feltűnő wellness-jelleget nem mutat. Miután elfoglaltuk apró, de minden igényt kielégítő szobánkat, azonnal felfedező útra indulunk, hajt minket a kíváncsiság: hogy néz ki egy wellness hotel?

Nos, a meghatározó rész mindenképpen a fürdő. Fedett és kerti úszómedence, a belső térből kivezető élménymedence mellett a környékre jellemző termálvíz is helyett kapott a fürdőben, épp az óriási pezsgőfürdő mellett.

A fitnesz és a wellness rokonságát bizonyítandó számtalan sportolási lehetőséget is kínál egy valamirevaló wellness szálló. Ahol mi jártunk, ott teniszpályák, squasholási lehetőség, pingpongasztal és éjjel-nappal nyitva tartó konditerem várja az aktív pihenés híveit. Emellett sakkasztal (a medencében), lengőteke és bowlingpálya is van, ezek használata szintén benne foglaltatik a szoba meglehetősen borsos árában. Emellett fix időpontokban különféle tornaórák indulnak.

Ezek közül a leglátványosabb az aquajogging. Ezt a kifejezést sem fordíthatjuk le szó szerint, hiszen nemcsak kocogásról, hanem tornáról is szó van. A medence vizébe merülve, súlyzókkal a kézben és a lábon, különféle gyakorlatokat kell végrehajtani. Nagy előnye a vízi tornának, hogy kíméli az ízületeket, szemben a hagyományos kondizással. Ez a mozgásmód egyre népszerűbb, a wellness szállók mellett már a fővárosi fürdők is kínálnak ilyen szolgáltatást.

Sétánk vége egyben a vacsora idő kezdete is volt. Az este 6-tól feltálalt ételek bebizonyították: a wellness nem jelent fogyókúrát. Az ételek kínálatában a borjúpörkölt éppúgy megtalálható volt, mint a zöldsaláta, így mindenki maga dönthette el, pótolja-e az úszás, sportolás során elégetett kalóriákat vagy önmegtartóztató lesz. Megfigyeléseim szerint a többség pótolt, sőt! A vacsora után még bőven maradt idő fürdőzésre: az élményfürdő pezsgő, bugyogó, sodró csodái masszíroznak és jókedvre derítik a medencében pancsolókat.

Szombat – wellness nap

Reggel 8-kor bejelentkeztünk: időpontot kell egyeztetni masszázsra és fürdőre. Előbb a fürdő: itt választhattunk többféle kezelés között. Aromafürdő (kellemes illatok és bőrápolás) vagy Kleopátra-fürdő (mézes, tejes ókori kényeztetés). Én e második mellett döntöttem. A meleg fürdőbe beleöntik az előkészített anyagot, melynek összetétele hétpecsétes titok. Illata csodás, hatása pedig észrevehető, a bőröm selymesebb, kisimultabb lett. Ilyen fürdőt otthon is készíthetünk, csupán 2 alapszabályt kell betartani: legalább 20 percet kell az illatosított vízben tölteni és szigorúan tilos a fürdő után a törölközés.

Miután bőrünk felitta a hatóanyagokat, jöhet a masszázs. Ebből is van persze választék: nyak- és fejmasszázs, frissítő vagy nyugtató masszázs, stb. A fürdő és a 20 perces dögönyözés után már kezdtük sejteni, miről is szól a wellness. Gondtalanságról, kényeztetésről, nyugalomról és persze feltöltődésről.

Ebéd (leves) után bevettük magunkat a gőzfürdőbe, ami a szaunával együtt egész nap működik, bárki használhatja. A helyes szaunázás folyamatát plakát ismerteti (zuhany, szauna, zuhany, gőz, izzadás, hideg fürdő, zuhany), a szaunatörülközőket a szobájában minden szállodavendég megtalálja.

A fent leírt szolgáltatások részei a szálloda által összeállított és kínált csomagnak. Emellett fodrász, kozmetikus, fogorvos várja az épületben a vendégeket. Ezeket azonban nem a szálloda, hanem a szépülni vágyó vendég állja, az árak magasak, ahogyan a színvonal is.

Vasárnap – a szomorú vég

Mivel délelőtt el kell hagyni a szállodát, a szemfüles vendég nem fecsérli alvásra a drága órákat. Korai kelés és még egy kis élményfürdő, néhány hossz az úszómedencében és persze a pompás reggeli. A vacsoráról már szóltam, hasonló a reggeli is. A hosszú asztalokon szalonna, tojás, felvágott, sajt, péksütemény, virsli és természetesen müzli – kinek-kinek ízlése, választása szerint.

11 óra és a számla rendezése után szomorúan gördültünk ki az őrzött parkolóból. Kipihenten, ugyanakkor megdolgozott testtel, sima bőrrel távoztunk. Frissnek éreztük magunkat, de sajnos a hatás igen rövid: 1-2 intenzív munkanap és már csak a lapos pénztárca emlékeztet a hétvégi wellnessre...

 

-práger-

forrás: archívum
(Patika Tükör – 041205)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.