Itt a robot bőrgyógyász...Melanoma malignumLehet, hogy hamarosan robotok fogják pásztázni bőrünket egy bőrgyógyászati kivizsgálás során?
A humanoid alkattal persze egyáltalán nem bíró, speciális diagnosztikai eszköz már készen áll. Egyelőre még "csak" a bőr rosszindulatú folyamatainak, különösképpen a rettegett melanoma malignum korai felismerésében szerez elévülhetetlen érdemeket.

Ez az ún. spektrofotometriás bőranalizátor látható és infravörös fénnyel dolgozik, 2mm mélységig képes megvizsgálni a bőrstruktúrát (kollagénszerkezetét, vérellátását, melanintartalmát stb). A mélységi képek összevethetőek a bőr felszínén látható elváltozásokkal, sőt fényt deríthetnek egyéb kóros, kívülről nem észrevételezhető vagy nehezen megítélhető folyamatokra.
A melanomák egy része például első megtekintésre nem diagnosztizálható, a fals negatív eredmények aránya 10-15% közé tehető. Az orvostanhallgatók sokszor elborzadva olvassák bőrgyógyászati tanulmányaik során, hogy a melanoma egy ritka fajtája kívülről békés képet mutathat, miközben az elfajult sejtek már "csepegnek le" a bőr mélyebb rétegébe (az irhába), anélkül, hogy ennek a felszínen bármiféle alarmírozó tünete lenne. Ez a készülék képes ennek a detektálására is. A diagnosztikai ill. differenciáldiagnosztikai jelentőségén, valamint a betegségek prognózisának pontosabb megítélésén túlmenően, a megelőzés, a gyógyítás és a kutatás szolgálatába is állhat.
Hasznos lehet a plasztikai sebészeknek, akik a bőr folytonosságának minél esztétikusabb helyreállításában érdekeltek, még inkább a bőrgyógyász-kozmetológusoknak és általában a kozmetikai iparnak, hiszen a bőrben végbemenő folyamatok, a kozmetikumok hatásainak nyomon követése értékes információkkal fog szolgálni a termékfejlesztést illetően is (pl. az olyan, sokszor makacsnak bizonyuló problémák, mint például az acne, azaz a pattanásos bőr készítményei esetén).


(–VBE–)

2005.08.26

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×