Csak a szélben bízhatunk?

[gac]
Elhanyagolt dízelüzemű jármű erősen füstöl.

Pocsék a levegő minősége a magyar nagyvárosokban, és ez egyre inkább igaz a kisebb településeken, a háztartásaikban ki tudja mivel fűtő falvakban is. A földrajzi elhelyezkedés, a domborzati viszonyok szinte megágyaznak a pornak, de magát a port magunknak köszönhetjük.

A légszennyezettség súlyosan károsíthatja egészségünket, a kitettségünk pedig évről évre egyre rosszabb. Ezzel szemben – döntéshozói szinten – vajmi kevés történik a helyzet kezelése és a megelőzés tekintetében. Budapest és Miskolc levegője lehangoló módon rendre Peking levegőminőségi mutatóival vetekszik, és ebben a dicstelen versenyben egyre több magyar város zárkózik fel hozzájuk.

Ilyen viszonyok között kifejezetten veszélyes a kipufogógáz jelenléte, mivel a bennük lévő szennyező anyagok a légutak mélyére behatolni képes 10 mikrométer alatti porszemcsék felületén megtapadva jutnak a légutak mélyére. Ebben a tekintetben majdnem mindegy, hogy a potyautas kémiai szennyezőanyagok levegőben mérhető koncentrációja határérték alatti vagy sem. Mindenképpen jelen vannak, és minél több a szállópor, annál több utazik velük a tüdőnkbe. A legkárosabbak a dízel gépjárművek, különösen a koros, elhanyagolt példányok – ilyenek a fővárosi tömegközlekedés füstöt okádó buszai. Egy-egy stadion projekt és sportfinanszírozás mellett magunk részéről örömmel üdvözölnénk ezek teljes cseréjét, melynek azonnali egészségügyi hozadéka lenne. Félreértés azonban ne essék: minden dízel gépjármű káros, technológiai zsákutca, emlékezzünk csak vissza az emissziós értékekkel, egyben az egészségünkkel skrupulusok nélkül játszó, csaló autógyárakra.

A szmogrendeleteknek szigorúbbaknak, a határértékeknek pedig alacsonyabbnak kellene lenniük. A telepített mérőállomásokon kívül is rendszeres mérésekkel, következetes intézkedésekkel és kötelező érvényű végrehajtással. Európa egyes városaiban már megkezdődött a dízelüzemű járművek kiszorítása, szaporodnak az autómentes övezetek, javulnak a feltételek egy élhetőbb városi környezet kialakításához. Ideje lenne lépnünk.

 

(vbe)

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×