Cipőméretek – Miért pont 36-os?

36-os cipőt hordok, s néhányszor eltöprengtem már azon, vajon mit is jelent ez a szám.

A lábam ugyanis se széltében, se hosszában nem 36 centiméter. A cipőboltban sem közli senki lába ezen paramétereit, csak egy számot mond, aminek titokzatos tartalmát itt és most felfedjük.

Kezdjük azzal, hogy hogyan állapíthatjuk meg precízen és szakszerűen a lábfej hosszát. Nem a gyermekcipő-vásárlásnál megszokott módszert kell választanunk. Míg sok anyuka egy olyan fonaldarabbal indul útnak, mely a gyermek által kényelmesnek talált lábbeli hosszát mutatja, addig a szakemberek a sarok legkiemelkedőbb pontja és a nagylábujj vége közötti távolsággal dolgoznak.

Ez még nem visz minket közelebb a megoldáshoz. Ha például visszatérünk a kiindulóponthoz – vagyis az én talpamhoz, annak a fenti, szakszerű módon lemért hossza sem éri el a 25 centimétert. Hol van akkor az a bizonyos 36?

A titok nyitja az, hogy a cipőipar egyáltalán nem így mér. Három, eltérő méretezés van. A direkt metrikus számozás – ami néhány külföldön gyártott cipőben benne is van – sem centivel dolgozik. Az egység a milliméter, vagyis az én 36-os lábamra ebben az esetben a 230-as a megfelelő cipőcske. Azt hiszem, a hazai cipőárusok nagy része elég furcsán nézne rám, ha 230-as fekete szandált kérnék tőlük...

Nálunk ugyanis az úgynevezett francia méretszám, vagyis az öltésszám által kiadott méret a mindennapos használatú. Van egy alapegységnyi méret (ez különböző férfi, női és gyermekcipők esetében), s ez nő számonként kb. 2/3 centiméterrel, ennyi egy öltés hossza. Itt már nem a láb, hanem a kaptafa talprészének hossza a méretezés alapja. Az ilyen számozásokat egyébként indirekt számozásnak hívják, mivel nem közvetlenül a láb adja a méretet.

Kaptafa alapú, vagyis indirekt számozás az a módszer is, amelyet az angolszász országokban használnak. Ezt a méretrendszert érdemes megismernünk, mivel sok helyen használják. Az angol számozásnál egy egység 1/3 inch (1 inch, azaz hüvelyk = 2,54 cm), ennyivel nő két méret között a cipő hossza. Az angol cipőkből a 36-os lábamra 3,5-es lábbelik közül válogathatok.

A lábnak persze nemcsak hossza, hanem szélessége (bütyökmérete) is van. Sajnos a konfekciócipők közül a fazonok határozzák meg ezt a méretet, hiszen a gyáraknak nem éri meg, ha túl sok beállítást kell váltogatniuk egy-egy modellen belül.

A legjobb az volna, ha csináltatnánk cipőinket, akkor ugyanis valóban a talpunkra szabnák a lábbelit. A konfekcióáruk között is vannak kényelmes fazonok, a szélsőségesen kicsi vagy széles lábúak azonban ritkán találnak megfelelő modelleket.

A nagy lábon élőkre már egész iparág épül, az XXL, sőt XXXL egyre elterjedtebb méret, cipőben is gyártanak 50 feletti méreteket. Igaz, nem minden boltban kaphatóak ezek az extranagyságú darabok, de ma már egyre több helyen hozzáférhetőek. Két okból is szükség van ezekre a holmikra. Egyfelől, mert a testmagasság és a lábméret is egyre nagyobb. A ruhák frontján pedig a jóléti államok egyik legveszélyesebb "vívmánya", az elhízás az, ami jó üzletté teszi a nagyméretű holmik gyártását.

 

-práger-

forrás: archívum
(Patika Tükör – 040507)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.