Kullancskalauz – 3. rész

Tudnunk kell, hogy a kullancsok bőrberögzülésének kezdő időpontjához képest 4-8 órán belül már fertőzhet a vérfesték- vizeléses láz (Babesiosis) kórokozója. Arra, hogy Lyme-kór (Lyme borreliosis) baktériuma az áldozatba kerüljön, a kullancs bőrberögzülésétől számítva 48-72 óra elteltével van esély.

A többi, kullancs terjesztette kórokozó a néhány órától néhány napig terjedő időszakban juthat be az élősködő nyálával az áldozatba. Kontinensünkön a kullancs terjesztette fertőző betegségek közül előfordul a nyúlpestis (tularemia), a kérdőjeles láz (Q-láz), a vérzéses kullancsláz (Ehrlichiosis), a mediterrán foltos láz, a Tibola és a közismert agyhártya- és agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis).

E kórokozók az embereket és a háziállatokat egyaránt megmegbetegíthetik. Sokakban felmerülhet a kérdés: miért különböző a különféle kórokozók áldozatba jutásának ideje?! A különféle kullancsfajok eleve másmás ideig szívnak vért áldozatukból, s így is változik kullancsfajonként a fertőződés ideje. Továbbá fontos az a kullancsélettani tényező is, miszerint a kullancsoknak kilencféle nyálmirigye van, s mindegyik nyálmirigy másmás feladattal bíró nyálat termel az érzéstelenítés, a szúrás, a rögzülés, a vérszívás és a kilökődés végzéséhez. (Nekünk embereknek egyféle nyálat termelnek a nyálmirigyeink.) A kullancsok sokféle nyálmirigyében eltérő kémiai és biológiai környezet van, mely azt eredményezi, hogy a különféle környezeti igénnyel bíró kórokozók "megbeszélték egymás között", hogy ki melyik nyálmirigyet választja a kullancsban. Ez a helykiválasztás egyben az áldozatba jutás idejét is meghatározza, mert a nyálmirigyek aszerint lépnek működésbe, hogy a kullancs a "kosztolásának" mely fázisában van.

Ez az összehangolt csapat - a kullancs és a kórokozók - "együtt" adják a fertőződés időpontját és a veszély fő helyét, a "kullancs nyakát", ahol gyöngyfüzérszerűen húzódnak a kóranyaggal teli nyálmirigyek. Ezért fontos tudni azt, hogy nem szabad olyan eszközt, vagy módszert alkalmazni a kullancs eltávolítására, mely a kullancs "nyakának" megragadását célozza, mert akkor magunk "nyomhatjuk" be a kullancscsípte egyénbe a még be nem jutott kórokozótartalmú kullancsnyálat. A kifejlett kullancs biztonságos, fertőzésveszély-mentes eltávolítására a kullancseltávolító kanál alkalmazható. Ez az új eszköz úgy nyomja ki a bőrből a kifejlett kullancsot, mint ahogy a meggymagkinyomó a meggyből a magot.
A kanál megkapta - több nemzetközi díj mellett - a Találmányi Világkiállítás aranyérmét is. Az új magyar eszköz kapható az állatpatikákban, a gyógyszertárakban és a DM üzleteiben. További információ elérhető a www.fahrvitex.hu és a www.drkapiller.hu honlapon.

Dr. Kapiller Zoltán

forrás: Patika Tükör - 2002-10-04

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.