Napjainkban kevés olyan népszerű táplálkozási önterápia él a mindennapi gyakorlatban, mint a méregtelenítés, a böjt. Sokan – főleg a tavasz közeledtével – úgy döntenek, hogy "nemevésbe" kezdenek. Azonban az effajta próbálkozás sokszor ájuláshoz, akár életveszélyes állapothoz is vezethet. Eredményessége csak szigorú orvosi felügyelet mellett valósítható meg.
Mit nevezünk böjtnek?
A táplálékfelvételtől való önkéntes tartózkodást nevezzük böjtnek, amely már az ókorban is a szervezet megfiatalításának egyik elismert gyógymódja volt. Hippokratész hitt a rövid étkezési restrikció fiatalító erejében. Paracelsus "belső orvosságnak" aposztrofálta. Platón és Szókratész saját testi-lelki egészségét évente három-négy tisztítókúrával tette teljessé. "A böjt a legjobb lehetőség arra, hogy a test regenerációs erőit úgy testileg, mint szellemileg felszabadítsa." – vallotta Fahrner, a híres Buchinger klinika vezetője. Lützner, a híres természetgyógyász szerint a böjt a legtermészetesebb módszere a test biológiai méregtelenedésének és a súlyfeleslegtől való megszabadulásnak.
Otto Buchinger kés nélküli operációnak tekintette a böjt hatásfokát.
Előnyeit a következő pontokban foglalhatjuk össze:
- Megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól.
- Megszabadít a súlyfeleslegtől.
- Javítja az energiafelhasználást.
- Növeli a szellemi frissességet.
Mikor leállítjuk a táplálék felvételt, emésztőrendszer felmentést kap az emésztés nehéz munkája alól. Mi történik ekkor? A szervezetben a raktározott energia felszabadul és megkezdődik a salakanyagok, mérgező vegyületek ürítése.
A belekben gyakran telepedhetnek meg baktériumok, vírusok, élősködők. Az ételek lebomlása során felszabadult vegyületek a vér útján a májba kerülnek. Itt történik a méregtelenítés folyamata. Böjtölés alatt a máj és az immunrendszer kész arra, hogy az évek alatt lerakódott mérgező anyagokat elszállítsa, méregtelenítse (detoxifikálja) a szervezetben. Amerikai kutatók szerint az évek alatt felhalmozott mérgek súlya elérheti a 2,5-5 kg-ot.
Gyógyböjtök
A böjt a természetgyógyászat egyik jól bevált eljárásai közé tartozik, amelynek többféle formáját lehet megkülönböztetni.
- Ide tartozik a teljes böjt, avagy a nulldiéta, amelynek során kizárólag forrásvíz, ásványvíz és cukrozatlan tea fogyasztható. A napi folyadékbevitel nem haladhatja meg a három litert. A böjt előtt béltisztító fürdőt, colon hidroterápiát vagy hashajtást alkalmaznak. Veszélyessége nem lebecsülendő, mivel nem csupán a vércukor szint okozta ájulásos rosszulléttel kell számolni, hanem a fehérjeveszteséggel és ioneltolódással is, amely életveszélyes állapotot alakíthat ki. A kúrát szigorú orvosi vizsgálattal és állandó kontrollal kell kiegészíteni.
- A szénhidráttal kiegészített böjtök (Buchinger-Lützner) reggelire és uzsonnára gyógyteát irányoznak elő citrommal, kevés mézzel, ebédre és vacsorára negyed liter zöldséglevest vagy zöldséglét adnak. A böjt előtt colon hidroterápiában, hashajtásban részesítik az egyént.
- A tejsavóböjt nagy előnye az, hogy a fehérjeveszteség mértéke jóval alacsonyabb. Teljes böjt esetén négy hét alatt több mint egy kilogramm fehérjét veszítünk, míg a tejsavóböjt alatt mindössze 200-300 grammot. Egy nap alatt összesen egy liter diétás kúratejsavót (össztejsav tartalma kevesebb, mint 10%) fogyasztanak kis adagokban a forrásvíz, gyógynövénytea mellett. Számos vizsgálat és tapasztalati tény szerint jó hatással bír mindazok számára, akik magas vérnyomásban, elhízásban, túlsúlyban, köszvényben szenvednek. Négy hét alatt a fogyás elérheti a 10 kg-ot, emellett a szérum húgysav szint normalizálódik, a test fölösleges zsírtartalma csökken. Azonban a böjt nem sokáig tartható, ezért előnyös hatásai a kúra befejeztével megszűnnek, a leadott kilók könnyűszerrel visszarakódnak.
- A friss növényi levekkel kombinált klasszikus tejivókúra naponta egy-másfél liter diétás kúratej fogyasztását írja elő, amely gyógynövénylevekkel (csalán, articsóka, stb) egészül ki.
- A nyersgyümölcs diétában 1-1,5kg alma, banán, málna, dinnye, áfonya vagy szőlő kis adagokban való bevitele az előírás. Kiegészítésként földimogyorót vagy mandulatejet javasolnak.
- A szigorú vegetariánus nyerskoszt is egyfajta méregtelenítő diéta, amelyben nyers gyümölcs, zöldség, gabonapehely, müzli, préselt növényi olajok szerepelnek.
- A Schrot-féle száraznap-ivónap kúra alatt 3 száraznapot 2 ivónap cserél fel. Az első három napon teljes gabonakenyér vagy kása, aszalt gyümölcs, füge, datolya, olajos magok fogyasztását írják elő, az ivónapokon 2 liter cukrozatlan gyógynövénytea, zöldséglé alkalmazható.
- Az emésztőszervek akut és krónikus betegségei (pl. gyomorfekély, máj-, epebetegség, hasnyálmirigy rendellenességek, stb.) esetén a Kousa-féle búzadiéta rendkívül sokat segíthet a panaszok minimalizálásában. A kúra alatt naponta 5-7 alkalommal búzakása fogyasztását írja elő.
- Egy másik emésztőrendszeri megbetegedésekben hatékonyan alkalmazott böjt a Mayr-féle kúra, amelynek során a gyógyfőzetek mellett három-öt napon át levegőn szikkasztott zsemle és aludttej kerül a terített asztalra. A nap keserűsóval kezdődik, reggel, éhgyomorra.
Gerson-féle gyógymód
A Gerson-féle gyógymód azért érdemel bővebb tárgyalást, mert rendkívül alkalmas a krónikus betegségek, rosszindulatú daganatok kiegészítő terápiájára. A böjtnek két célja van, az egyik a test méregtelenítése, a másik a szervezet ellenálló-képességének fokozása. A méregtelenítés eszköze maga a diéta.
Reggel 8 és este 7 óra között 13 pohár vegyszermentes zöldség – és gyümölcslé javasolt az alábbiakból: sárgarépa, zöldsaláta, zöldpaprika, alma, vöröskáposzta, petrezselyemgyökér, vízizsázsa.
A leveken kívül három étkezés javallt:
Reggeli: vízben főtt zabkása, vízben párolt gyümölcsök, aszalt szilva, mazsola, szárított sárgabarack, nagy pohár frissen facsart narancslé, banán.
Az ebéd és a vacsora azonos: nagy adag nyers saláta, Hippokratész-zöldségleves, héjában sült burgonya párolt főzelékkel, friss gyümölcs.
Gerson tanácsai
- Az elfogyasztott ételnek kb. fele legyen nyers zöldség vagy gyümölcs.
- A salátákhoz adjunk csíráztatott magvakat (búza, bab, lencse stb.).
- Salátaöntetként mézet és almaecetet vagy hidegen sajtolt olajakat használjunk.
- Minden zöldséget a lehető legkevesebb vízben főzzük meg.
- Ne használjunk sót, borsot vagy más erős fűszert.
- Fűszerezzünk rozmaringgal, borsikafűvel, majoránnával.
- A cukrot, édességeket teljesen hagyjuk el, akácmézzel édesítsünk.
- Kerüljük a finomított gabonaféléket: a fehérkenyeret, a fehérlisztből készült pékárut. Helyette teljes kiőrlésű barna kenyeret, fehér rizs helyett barnarizst fogyasszunk.
- Legalább három hónapig teljesen hagyjuk el a tejterméket, azután is csak a nagyon sovány tejből készülteket fogyasszunk.
- Minden főétkezéshez igyunk egy pohár frissen centrifugált répa-almalevet.
- Ne használjunk alumínium-edényt, hanem zománcozottat vagy rozsdamentes acélt.
A böjt szerepe a fogyókúrában
Lehet-e böjttel fogyókúrázni? A válasz igen, de nem ajánlott. Ennek oka az, hogy a böjtök nagy része lényegesen kevesebb energiabevitellel jár együtt, mint amennyi optimális fogyást eredményezne, emellett a fehérjebevitel hiánya miatt a szervezet az izomzatból vonja el az értékes aminosavakat, amelynek eredményeként az alapanyagcsere üteme jelentősen csökken. Mindez ahhoz vezet, hogy a kúra befejeztével a leadott kilókat néhány nap, hét alatt visszakapjuk. Egy dolog azonban biztos: a böjt alatt leadott súly akkora pszichés lendületet eredményezhet, amely segíthet egy megfelelő diéta örömteli betartásában és az edzésprogram elkezdésében is.
Dr. Boros Szilvia
forrás: archívum
(Patika Tükör – 060505)