Koronavírus – hol állítsuk meg?

Elsősorban a kezünkön. Unos-untalan felhívjuk ugyan erre a figyelmet, de mégsem lehet elégszer hangsúlyozni: a gondos kézmosás – és nem egy néhány másodperces lötykölés – döntő jelentőségű a védekezésben.

Nem kell hozzá hiper-szuper antibakteriális, sebészi stb. folyékony szappan, a hétköznapi tökéletesen megfelel. Habozzon fel a csuklón túl, kézháton, ujjak között, ápolt, rövidre vágott körmök mellett vagy puha sörtéjű körömkefe használattal, alaposan leöblítve, gondosan megszárítva.

Emellett azokat a felületeket érdemes rendszeresen fertőtleníteni, melyeket manapság a legtöbbet ragadunk meg, akárhol is járunk. Mobiltelefonjaink pont ilyenek – felületükön taxizzuk a mikroorganizmusokat otthonunkba, a fenti gondos kézmosás után újra megfogdozva őket... Ezeket is rendszeresen át kell tehát törölnünk fertőtlenítő kendő vagy alkoholos oldat, gél segítségével. Ahogy érdemes ezt megtenni egyéb hordozható eszközeinkkel (laptoppal, táblagéppel), táskánkkal, tárcánkkal, kulcsainkkal vagy éppen az autóban a kormánykerékkel, a sebességváltó gombjával – ha belegondolunk, mindannyian fel tudunk idézni olyan tárgyakat, melyek fokozott veszélyt hordoznak.

Mivel fertőtlenítsünk?

A gondos kézmosás lehetősége nélkül, illetve kiegészítő védelemként az etil-alkoholos kézfertőtlenítő megoldások célravezetőek. A készítmény lehet akár folyadék vagy gél, előnyösen 60-80% töménységgel. Alacsonyabb koncentrációban hosszabb behatási idő kell, romlik a hatékonyság, magasabb koncentrációnak pedig nincs igazán hozadéka, speciális esetben még káros is lehet. A jelzett töménységű alkohol  akkor is kiiktatja a vírusok jelentős részét, ha ezt a termékre nem írják rá. Azért nem írják rá expressis verbis, mert önmagában nem minden vírust képes elpusztítani vagy inaktiválni (például hepatitis A vagy poliovírus), az influenzavírusokat, koronavírusokat, rhinovírusokat stb. azonban igen. Általánosságban a hidrofil és lipofil vírusok azok, melyek nagyon nem szeretik az alkoholt.

Ha mostanság kézfertőtlenítőt szeretnénk vásárolni, nincs könnyű dolgunk. Gyakorlatilag hiánycikk, de 70%-os alkoholt (50-100 gramm erejéig) bármelyik patikában vásárohatunk, ahogy kis porlasztófejes palackot is. Töltsük az alkoholt ebbe vagy bármilyen más tiszta, akár húsvéti locsolós kölni porlasztós üvegcséjébe, és máris kész a saját kézfertőtlenítőnk. Gyógyszertári beszerzéséből fakadóan pénztárcánkat jobban megterhelő, adalékok hiányában bőrünket jobban szárító, átmeneti megoldásként tekintsünk rá.

Mit ne tegyünk?

Résen kell lenni, és a mindennapok részét képező vakarózásokat, piszkálásokat, gesztusokat és simogatásokat az arcon kerülnünk kell. Ezeket többnyire nem tudatosan tesszük, most viszont tudatosan figyelnünk kell arra, hogy ne nyúljunk a szemünkhöz, orrunkhoz, ajkainkhoz. Általában is borzalmas, ha valaki megnyálazza az ujját a szupermarketben egy zacskó kinyitásához, de ha most sem szokik le róla, az élmezőnybe repítheti magát a megfertőződés valószínűségét illetően. Mellesleg: a maszk ha valamire, akkor arra jó, hogy távol tartsa arcunktól motoszkáló ujjainkat.

Mit együnk?

Lehetőleg szerint változatos étrendünk legyen, gyümölccsel, zöldséggel, bő folyadékbevitellel. Amire ebben az időszakban feltétlenül szükség van, az a C- és D-vitamin. C-vitaminból napi 300-500 mg elosztva vagy elhúzódó felszívódásban, D-vitaminból napi 2000 NE (nemzetközi egység) az ajánlásunk, kiegyensúlyozott kalcium bevitellel. A cink segíti a légzőszövetek funkcióját, a légutak hámját, ezt is javasoljuk. Nem utolsó sorban pedig azt, hogy elégítsük ki szervezetünk alvásigényét.

Felelősség

Tudjuk, hogy a koronavírus által okozott betegség halálozása arányban áll az életkorral. Minél idősebb valaki, annál magasabb a fatális végkimenetel valószínűsége. A vírust tünetmentesen, vagy abortált módon, banálisnak tűnő panaszokkal és tünetekkel is lehet hordozni. A fiatal szervezet legyőzi, de a vírus megfelelő óvintézkedések hiányában, illetve felelőtlen magatartás esetén köszöni szépen, és idejében továbbáll. Tovább egy másik emberre, egy idősebbre, egy alapbetegséggel küszködőre, akinek talán nem lesz szerencséje. Ezért is fontos a védekezés fiatalnak és idősebbnek egyaránt, önmaga, szerettei, a többi ember, mindannyiunk érdekében.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.