A fokhagymĂĄt mĂĄr 5000 Ă©ve rĂĄgcsĂĄljĂĄk az emberek. ElĆször a sumĂ©rok Ă©s az egyiptomiak vettĂ©k fel mindennapi Ă©trendjĂŒkbe. KĂŒlönösen az Ăłkori Egyiptom lakĂłi szerettĂ©k, nem vĂ©letlenĂŒl volt "bĂŒdös ember" a gĂșnynevĂŒk a szomszĂ©dos ĂĄllamokban. FokhagymĂĄt talĂĄltak Tutanhamon sĂrkamrĂĄjĂĄban is, tehĂĄt feltĂ©teleztĂ©k, hogy a tĂșlvilĂĄgon is szĂŒksĂ©g lehet e hasznos növĂ©nyre. Akkori Ă©rtĂ©kĂ©t jĂłl mutatja, hogy öt kilogramm ĂĄrĂĄĂ©rt meg lehetett venni egy egĂ©szsĂ©ges, felnĆtt fĂ©rfi rabszolgĂĄt. SĆt! Az egyiptomi Ărnokok feljegyeztĂ©k azt is, hogy a vilĂĄg elsĆ sztrĂĄjkja a fokhagyma miatt tört ki. Az egyik piramis Ă©pĂtĂ©sekor ugyanis elfogyott a fokhagymakĂ©szlet, mire az ott robotolĂł rabszolgĂĄk egyszerƱen megtagadtĂĄk a munkĂĄt. TalĂĄn azĂ©rt tettĂ©k, mert Ćk is, mint a görögök, azt hittĂ©k, hogy erĆt Ă©s bĂĄtorsĂĄgot nyernek a növĂ©nybĆl. A görög harcosok, sĆt az elsĆ olimpiĂĄk versenyzĆi is fokhagymagerezdeket rĂĄgcsĂĄltak a kĂŒzdelem, a verseny elĆtt, hogy bĂĄtrak Ă©s erĆsek legyenek.
A fokhagyma fogyasztĂĄsa Ă©s a belĆle kapott erĆ felhasznĂĄlĂĄsa azonban nemcsak a fĂ©rfiak privilĂ©giuma volt. HomĂ©rosz leĂrja az OdĂŒsszeiĂĄban, hogy a nagy utazĂł matrĂłzait disznĂłvĂĄ vĂĄltoztatĂł KirkĂ© Ă©s boszorkĂĄnytĂĄrsai a fokhagymĂĄbĂłl nyertĂ©k azt az erĆt, mellyel varĂĄzsolni tudtak. Ez azĂ©rt is kĂŒlönös, mert a közĂ©pkorra mĂĄr sokkal inkĂĄbb boszorkĂĄnyĂŒldözĆ szerkĂ©nt, mint boszorkĂĄny csemegekĂ©nt tartjĂĄk szĂĄmon a növĂ©nyt.
Ebben a korszakban a hagyma legnagyobb "hasznĂĄt" a vĂĄmpĂrok elleni kĂŒzdelemben lĂĄttĂĄk. Azt tartottĂĄk, hogy ha az ajtĂłra fokhagyma fƱzĂ©rt, koszorĂșt esetleg keresztet szögellnek, akkor a környĂ©ken garĂĄzdĂĄlkodĂł vĂĄmpĂr nem lĂ©pi ĂĄt a hĂĄz kĂŒszöbĂ©t. Ăm ha valaki vĂĄmpĂrt hĂvott meg a hĂĄzĂĄba, a fokhagyma elvesztette a hatĂĄsĂĄt. Sokan Ășgy gondoljĂĄk, hogy a vĂĄmpĂrok Ă©s egyĂ©b vĂ©rszĂvĂł lĂ©nyek legendĂĄja a veszettsĂ©g jĂĄrvĂĄnyĂĄval fĂŒgg össze. Ezzel magyarĂĄzzĂĄk a vĂ©rszĂvĂłk fĂ©ny- Ă©s szagĂ©rzĂ©kenysĂ©gĂ©t, valamint a harapĂĄssal valĂł fertĆzĆdĂ©st.
Hogy vĂĄmpĂr ellen hatĂĄsos-e a fokhagyma nem bizonyĂtott, azt azonban egy izraeli tudĂłs kimutatta, hogy ha a szĂ©tzĂșzott, vagy szĂ©trĂĄgott fokhagymĂĄbĂłl felszabadulĂł allicin nevƱ anyag reakciĂłba lĂ©p a szervezetet megtĂĄmadĂł bacilusokkal vagy parazitĂĄkkal, az emlĂtett anyag kĂ©ntartalmĂș fehĂ©rjĂ©i blokkoljĂĄk azok mƱködĂ©sĂ©t. EbbĆl Ă©s a növĂ©ny antioxidĂĄns hatĂĄsĂĄbĂłl adĂłdik, hogy a kĂŒlönfĂ©le fertĆzĆ betegsĂ©gek (pl.: vĂrusos agyhĂĄrtyagyulladĂĄs) kezelĂ©sĂ©ben is igen nagy szerepet kaphat. Emellett csökkenti a koleszterinszintet Ă©s a szĂvpanaszok gyĂłgyĂtĂĄsĂĄban is segĂthet. Nagyon hatĂĄsos fĂ©reghajtĂł - embernek, ĂĄllatnak egyarĂĄnt.
Gyorsan megfeledkezĂŒnk azonban a növĂ©ny sok-sok elĆnyĂ©rĆl, ha a velĂŒnk szemben ĂĄllĂł ember Ă©ppen fokhagymĂĄs pirĂtĂłst reggelizett. Akkor ugyanis csak azt az igen kellemetlen szagot Ă©rezzĂŒk, amit a hagyma hĂĄtrahagy. MielĆtt azonban emiatt lemondanĂĄnk a fokhagyma ĂĄldĂĄsos hatĂĄsairĂłl, nĂ©zzĂŒnk szĂ©t a gyĂłgyszertĂĄrakban: a növĂ©ny hatĂłanyagait kapszulĂĄkba csomagoltĂĄk, tehĂĄt Ăgy is fogyaszthatĂł.
Aki az olcsĂłbb Ă©s termĂ©szetesebb megoldĂĄsokat kedveli, az rĂĄgcsĂĄljon tovĂĄbbra is nyugodtan fokhagymĂĄt. A napi adag (ez felnĆttnĂ©l 4-10 egy grammos gerezdet jelent) elfogyasztĂĄsa utĂĄn rĂĄgjunk szĂ©t nĂ©mi petrezselymet - ez a növĂ©ny ugyanis megszĂŒnteti a fokhagyma bƱzĂ©t. Ha valaki nem bĂrja nyersen (pedig Ăgy a leghatĂĄsosabb), az leturmixolhatja Ă©s belekeverheti a levĂ©t bĂĄrmilyen Ă©telbe. A tĂșlzott fogyasztĂĄssal azonban vigyĂĄzzunk, mert a fokhagyma kĂ©nt tartalmaz, s ennek hatĂĄsĂĄra a gyomorban Ă©s a belekben erĆs szĂ©l alakulhat ki.
A fokhagyma tĂ©len-nyĂĄron fogyaszthatĂł. ĂltethetĆ tavasszal Ă©s Ćsszel is, de tĂ©lre csak a tavaszi tehetĆ el, mivel a nagyobb gerezdekbĆl ĂĄllĂł Ćszi fajta, ha melegben tĂĄroljuk, gyorsan kihajt Ă©s ehetetlennĂ© vĂĄlik. A fokhagyma remek fƱszer is. A hĂĄzi kolbĂĄsz elkĂ©pzelhetetlen nĂ©lkĂŒle. Ha fƱszerkĂ©nt hasznĂĄljuk Ă©rdemes egĂ©szben az Ă©telbe tenni, ha mĂ©gis daraboljuk, akkor Ăłvatosan bĂĄnjunk vele, mert ha hagyjuk, hogy megpiruljon, könnyen megkeseredhet (rĂĄadĂĄsul a felsorolt Ă©rtĂ©kes hatĂĄsait is elveszĂti).
- prĂĄger -
Fokhagymaleves francia mĂłdra
HozzĂĄvalĂłk: 20 gerezd fokhagyma, 3 szegfƱszeg, 10 dkg reszelt trappista vagy parmezĂĄn, 2 evĆkanĂĄl olaj (az olĂva a legjobb, de a napraforgĂł is megteszi), sĂł, Ćrölt bors, zsĂĄlya levĂ©l, 4 darab zsemle
A megtisztĂtott, de egĂ©szben hagyott fokhagymĂĄt feltesszĂŒk 2 liter vĂzben fĆni a szegfƱszeggel, zsĂĄlyĂĄval, sĂłval Ă©s borssal. Felforraljuk, majd alacsony fokozaton 15 percig tovĂĄbbfĆzzĂŒk. Közben a zsemlĂ©ket vĂ©kony szeletekre vĂĄgjuk, megszĂłrjuk sajttal, nĂ©hĂĄny csepp olajat teszĂŒnk rĂĄ Ă©s forrĂł sĂŒtĆben addig sĂŒtjĂŒk, mĂg a sajt meg nem pirul. Ha kĂ©szen vagyunk, a szeleteket tĂĄnyĂ©rba rakjuk Ă©s erre szedjĂŒk rĂĄ a levest.
A fokhagyma leves tejszĂnnel dĂșsĂthatĂł. A tejszĂnt (3-4 evĆkanĂĄl) elkeverjĂŒk egy tojĂĄs sĂĄrgĂĄjĂĄval, s erre öntjĂŒk rĂĄ - folyamatos kevergetĂ©s közben - a leszƱrt levest.
forrĂĄs: archĂvum
(Patika TĂŒkör â 020101)