A téli, zord időjárás beköszöntével gyakoribbá válnak a lázzal, náthával, köhögéssel járó megbetegedések. A gyerekek különösen veszélyeztetettek, pedig a fertőzések nagy része megelőzhető lenne helyes életmóddal, megfelelő táplálkozással.
A táplálĂ©kok vitamintartalma nemcsak az egĂ©szsĂ©ges fejlĹ‘dĂ©shez szĂĽksĂ©ges, hanem az immunrendszert is erĹ‘sĂti. A kĂłrokozĂłkkal, betegsĂ©gekkel szembeni vĂ©dekezĹ‘kĂ©pessĂ©get tehát befolyásolhatjuk, ha gondosan, tudatosan állĂtjuk össze a gyerekek Ă©trendjĂ©t.
A vitaminok egy rĂ©sze zsĂrban (A, D, E, K), másik rĂ©sze vĂzben oldĂłdik (C-, B-csoport). Az elĹ‘bbieket a szervezet kĂ©pes raktározni, mĂg az utĂłbbiakbĂłl a többlet kiĂĽrĂĽl, Ăgy ezek bevitelĂ©rĹ‘l naponta kell gondoskodni. A sokfĂ©le vitamin egymás hatását kiegĂ©szĂtve fejti ki kedvezĹ‘ hatását. Mivel táplálĂ©kaink eltĂ©rĹ‘ mennyisĂ©gben Ă©s minĹ‘sĂ©gben tartalmaznak vitaminokat, Ăgy a gyerekek Ă©trendjĂ©t is sokfĂ©le alapanyagbĂłl, változatosan kell összeállĂtani.
Fontos "lelőhelyek"
A gabonaipari termékek főleg B-vitaminokat, a tejtermékek B, C, A, D, E, K, a húsok B és D, a tojás A és D, a növényi olajok A, D, E, a zöldség- és főzelékfélék B- és C-vitamint, valamint karotint (A-provitamin), a gyümölcsök C- és B-vitamint, karotint tartalmaznak.
A tĂ©li hĂłnapokban a megfelelĹ‘ C-vitamin-bevitel jelenthet problĂ©mát, hiszen friss zöldsĂ©gekbĹ‘l Ă©s gyĂĽmölcsökbĹ‘l szegĂ©nyesebb a kĂnálat, mint nyáron. De burgonya, kelkáposzta, fejes káposzta, cĂ©kla, fekete retek, sárgarĂ©pa, fehĂ©rrĂ©pa tĂ©len is kaphatĂł Ă©s sokfĂ©lekĂ©ppen elkĂ©szĂthetĹ‘. A sĂĽtĹ‘tök is sok gyerek kedvenc tĂ©li csemegĂ©je lehet. A savanyĂş káposzta is igazi C-vitamin-bomba, fĹ‘leg nyersen fogyasztva. A szárazhĂĽvelyeseket (borsĂł, bab, lencse) nemcsak vitamin, hanem magas fehĂ©rjetartalmuk miatt is Ă©rdemes a gyerekek Ă©trendjĂ©be iktatni.
Ajánlatos naponta nyers gyĂĽmölcsöt is fogyasztani, amit almával, körtĂ©vel, dĂ©ligyĂĽmölcsökkel (narancs, grapefruit, mandarin, kivi, banán) oldhatunk meg. KĂĽlön emlĂtenĂ©m a csipkebogyĂłt, melynek C-vitamin-tartalma sokszorosa bármely más gyĂĽmölcs vagy zöldsĂ©g fajtáénak. KĂ©szĂĽlhet belĹ‘le tea, szörp vagy lekvár. Már napi 2-3 csĂ©sze csipkebogyĂłtea fedezheti a szervezet C-vitamin-szĂĽksĂ©gletĂ©t.
Fagyasztás, aszalás
Nem szabad elfeledkezni a gyorsfagyasztott termĂ©kekrĹ‘l sem, melyek - a kĂmĂ©letes technolĂłgiának köszönhetĹ‘en - nemcsak az Ă©lvezeti Ă©rtĂ©kĂĽket, hanem Ă©rtĂ©kes vitamintartalmukat is megĹ‘rzik. A zöldsĂ©gek közĂĽl a meggy, málna, ribizli, szilva teheti változatosabbá a gyerekek, Ă©s termĂ©szetesen az egĂ©sz család Ă©trendjĂ©t. Az elkĂ©szĂtĂ©s során Ă©rdemesebb a rövid ideig tartĂł párolást választani, mert a vitaminok hőérzĂ©kenyek, Ăgy a hosszas fĹ‘zĂ©s alatt elbomlanak.
A tartĂłsĂtás másik formája az aszalás, mely fĹ‘kĂ©nt a gyĂĽmölcsöknĂ©l bevált mĂłdszer. Az aszalási folyamat során a gyĂĽmölcsök sajnos elveszĂtik C-vitamin-tartalmukat, de a többi Ă©rtĂ©kes összetevĹ‘jĂĽk (ásványi anyag, rost, B-vitamin) koncentrált formában megmarad. A mazsola, fĂĽge, datolya, aszalt szilva, sárgabarack stb. igazán egĂ©szsĂ©ges nassolnivalĂł, Ă©s mĂ©g a gyerekek Ă©dessĂ©gigĂ©nyĂ©t is kielĂ©gĂthetik.
Az Ă©telek vitamintartalmát tovább fokozhatjuk, ha tálalás elĹ‘tt friss fűszernövĂ©nyekkel (zöldpetrezselyem, citromfű, menta, snidling, turbolya) ĂzesĂtjĂĽk Ĺ‘ket.
Egyszerű Ă©s olcsĂł megoldás lehet, ha kĂĽlönfĂ©le magvak (bĂşza, rozs, árpa, borsĂł, tökmag) csĂráztatásával prĂłbálkozunk. Az ásványi anyagokban Ă©s vitaminokban (B, C, A, E, K) bĹ‘velkedĹ‘ csĂrákat belekeverhetjĂĽk a kĂ©sz levesbe vagy fĹ‘zelĂ©kbe, de megszĂłrhatjuk vele a gyerekek tĂzĂłraira kĂ©szĂtett szendvicseit is.
A sokak által kedvelt gyĂĽmölcslevek is segĂthetnek a vitaminszĂĽksĂ©glet fedezĂ©sĂ©ben. Fontos azonban, hogy a magas gyĂĽmölcstartalmĂş, de hozzáadott cukrot nem tartalmazĂł termĂ©keket vásároljuk meg.
Ha beszerzĂĽnk egy gyĂĽmölcscentrifugát, gyĂĽmölcsökbĹ‘l (alma, körte, citrusfĂ©lĂ©k), zöldsĂ©gekbĹ‘l (sárgarĂ©pa, cĂ©kla, sĂĽtĹ‘tök) vagy ezek kombináciĂłibĂłl percek alatt igazán frissĂtĹ‘, vitamindĂşs ivĂłlevet mi is kĂ©szĂthetĂĽnk.
A vitamindĂşs táplálkozás tehát tĂ©len is megoldhatĂł, Ăgy remĂ©lhetĹ‘leg kicsik Ă©s nagyok egyaránt zavartalanul Ă©lvezhetik majd a tĂ©l örömeit.
Csácsi Ibolya
dietetikus
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 060205)
Néhány tévedést tartalmaz a cikk:
- A burgonyát sosem esszĂĽk nyersen, Ăgy nem Ă©rtem azt, hogy miĂ©rt szerepel a C-vitamin források között. Az aszkorbinsav ugyanis hĹ‘ hatására elbomlik
- A csipkebogyó lekvár szintén nem tartalmaz C-vitamint
- A B-vitaminok egy része szintén hőérzékeny, tehát az aszalt gyümölcsök sem éppen komplex B-vitamin források
Köszönjük az észrevételeit!