Ékszerek itt, ékszerek ott – Testékszerek és egészség

Köldökben, nyelvben, orrban, ajkon, szemöldökben – s ki tudja még a test mely helyein lelhetők fel a ma oly divatos testékszerek. Ám mint minden, ez a fajta cicoma sem újdonság, hiszen az ókori Rómában a királynők ékesítették testékszerrel a köldöküket, míg Rómában az erősebb nem szúratta át a mellbimbóját, hogy ezzel is jelezze férfiasságát.

Manapság ismét nagy reneszánszukat élik a gömbök, karikák, láncok, strasszok s egyéb díszek, melyeket a test különböző pontjaira helyeznek el a szakemberek. S ha már itt tartunk: nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ezeknek az ékszereknek a behelyezését mindig szakemberre kell bízni.

Azt a testrészt, ahová az ékszert behelyezik, alaposan fertőtleníteni kell, mert egyébként berepedezések, fájdalmas duzzanat, vérömleny keletkezhet vagy éppen allergiás reakció, gombás bőrbetegség alakulhat ki az apró "műtét" helyén. De ennél nagyobb baj is lehet a fertőtlenítés hiányából: vérmérgezés, Hepatitis-B fertőzés, sőt, akár AIDS is előfordulhat.

Hova, de hova?

Azt is jól meg kell gondolni, hová tetessük az ékszert. A köldökbe helyezett piercing gyakran okozhat gyulladást, mert a köldök meglehetősen kényes terület: itt a bőr húzódik, esetleg ráhajlik, így az ékszer irritálhatja. Ráadásul, ha a piercing kiálló, könnyen belakadhat a ruhába, ami fájdalmat, és – esetenként – maradandó sérülést is okozhat.

Gyulladásos problémák adódhatnak az ajkon, a nyelven vagy az orrcimpán is, ilyenkor legjobb, ha azonnal kivesszük az ékszert. Ha a lob elmúlik, vissza kell tenni a piercinget, mert az apró lyukak gyorsan beforrnak.

Vigyázzni kell a női mellbimbó ékszerezésekor, ugyanis könnyen megsérülhetnek a tejvezetékek. Szoptatás idején kiveszik a díszt, s ha az anyuka még a baba elválasztása után is úgy gondolja, visszahelyezheti az ékszert.

Ajánlott, minél jobb minőségű anyagból készült piercinget használni, mivel a nikkelt tartalmazó díszek esetében könnyen alakulhat ki allergia. Ez aranyból, acélból, platinából vagy éppen titánból készült ékszerek esetén nem fordul elő.

A legkedveltebb hely

Valószínűleg régóta nem gondolunk így rá, de a fülben elhelyezett ékszer is piercing. Régebben természetes volt, hogy a baba – születése után nem sokkal –, már a kórházban megkapta az első fülbevalóját. Ez a szokás már múltté, ellenben a fülbevalók száma megkétszereződött, megháromszorozódott – és így tovább – a fülekben.

Manapság már nemcsak a fülcimpába kerül ékszer, hanem gyakran a fül felső harmadában lévő porcot is átfúrják. Mivel ezen a helyen gyengébb a vérellátás, ezért egy esetleges fertőzés súlyosabb lefolyású lehet. Ha baj van, arra a következő jelek hívják fel a figyelmet: kipirosodás, fájdalom, a fül duzzanata. Mindenképpen fordoljunk orvoshoz ilyen esetben.

Az első előtt...

  • Ha valaki úgy dönt, szeretne piercinget – a tetoválásokkal ellentétben ezek bármikor eltüntethetők –, néhány alapvető dologra mindenképpen figyeljen oda.
  • Az első testékszer kizárólag orvosi fémből készült dísz legyen, még ha ezek nem is olyan szépek. Ha már teljesen begyógyult a „műtét" helye, lecserélhetjük egy nekünk jobban tetsző arany, vagy éppen titán ékszerre is.
  • Csak engedéllyel rendelkező helyen csináltassunk piercinget.
  • Tartsuk be a szakember utasításait.
  • A piercinget kb. két hétig ragasszuk le. Így az ékszer nem mozdul el és fertőzés sem érheti a megbolygatott területet.
  • Lehetőleg ne nyáron csináltassunk piercinget, mert ilyenkor nagyobb a fertőzés veszélye: a sebet könnyebben érheti homok, egyéb szennyeződés, víz vagy éppen izzadság.

 

Máger Judit

forrás: archívum
(Patika Tükör – 070805)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.