Megfázott?

Tanácsok a gyorsabb gyógyuláshoz

Folyik az orrunk, zúg a fejünk, gyötör a köhögés - ezek bizony egy kiadós megfázás biztos tünetei. A panaszokat enyhíteni kell, s mindent meg kell tennünk azért, hogy felülkerekedjünk a betegségen. Az alábbi tanácsok segítségére lesznek abban, hogy mihamarabb legyôzze a kellemetlen tüneteket.Torokfájás

Egy kis kaparást érez a torkában. Úgy gondolja, majd elmúlik magától. Tévedés! Valójában az enyhe torokfájás azt jelzi, hogy számtalan vírus hatol be torkunk nyálkahártyáján át a szervezetünkbe, ott robbanásszerűen szaporodik, és terjed szét a testben. A torkunk védekezik - ezt jelzi a kaparás -, segítsünk hát neki.

Bugyoláljuk be

Tartsa torkát - amennyire lehetséges - folyamatosan melegen egy könnyű sállal. A meleg segíti a torok nyálkahártyájának vérellátását, ami fontos a helyi védekezésben. Ha otthon van, akkor a kórokozókat borogatással is kiűzheti. Vegyen egy törülközőt, mártsa langyos vízbe és jól csavarja ki. Tekerje a nyaka köré és tegyen fölé egy meleg sálat. Ha a borogatás kihűl, vegye le. Egy óra múlva megismételheti az "eljárást".

Fűtsünk be a vírusoknak

Igyon sok meleg italt. Erre a célra a legmegfelelőbb a patikában kapható kamilla vagy zsálya gyógytea. Ezek illóolajat tartalmaznak, így megakadályozzák a gyulladást és a nyálkahártyát ellenállóbbá teszik. Hideg italt ne fogyasszon, mert az csökkenti a toroknyálkahártya vérellátását, s így megkönnyíti a vírusok munkáját.

Gargarizáljunk

A toroköblítő oldatok közvetlen kapcsolatba kerülnek a nyálkahártyával. Például a zsályából, kakukkfűből és kamillából készült növényi készítmények fertőtlenítenek és gyulladásgátló hatásúak. Ha nem tud otthon maradni, akkor praktikus a torokspray használata. A finoman szétpermetezett hatóanyag eloszlik a torokban.

Szopogatótabletták

Ha megmarad az enyhe torokkaparás vagy rekedtség, a természetes hatóanyagok gyógyítanak. A zsályából, fenyőből és eukaliptuszból készült illóolajok fertőtlenítenek és gyulladásgáltó hatásuk van. Optimális hatás elérése érdekében alkalmazzon torokfájás elleni tablettát, lehetőleg hosszan szopogatva és nem szétrágva.

Csak semmi stressz

Biztosítson magának megfelelő nyugalmat és alvást. A stressz és az idegeskedés gyengíti az immunrendszert a kórokozókkal szembeni harcban.
Ha nehezen tud kikapcsolni, segíthet a következő gyakorlat. Otthon vagy az irodai székben dőljön kényelmesen hátra, nyújtsa ki a lábát és lélegezzen ötször - odafigyelve - be és ki. Ez ellazítja az izmokat és javítja az oxigénellátást.

Vitamin, vitamin, vitamin

Fogyasszon bőségesen olyan táplálékot, ami erősíti immunrendszerét: friss gyümölcsöt, sárga és zöld zöldségfélét - sárgarépa vagy paprika ", valamint téli zöldségeket, mint a savanyú káposzta és egyéb káposztafélék, a póréhagyma - ezek gazdagok C-vitaminban és karotinoidekben, ami a nyálkahártya védekező funkcióját támogatja. A hal (lazac, makréla) gazdag szelénben és cinkben; mindkét nyomelem fontos szerepet játszik a védekezés hatásosságában.

Nátha

Az eldugult orr jele annak, hogy a vírusok a nyálkahártyán támadásba lendültek. A nyálkahártya védekezik, miközben több váladékot termel, hogy a betolakodókat eltávolítsa. A nyálkahártyán lévő csillószőrök már nem tudják feladatukat teljesíteni: az orrnyálkahártya megduzzad, a felesleges váladék pang, ebben a kórokozók optimálisan szaporodni tudnak.

Merüljünk a fürdőkádba

Tele van az orra? Esténként, lefekvés előtt vegyen forró, illóolajos fürdőt: eukaliptusz, borsmenta, fenyő, kámfor - fertőtlenítenek és minden belégzéskor javítják a nyálkahártya vérellátását. A váladék felhígul és a légzés könnyebbé válik.
A víz 38 fokos legyen. Csak akkor adja az illóolajat a vízhez, amikor belép a kádba. Így elkerülheti, hogy az illóolajok túl korán elpárologjanak. Fürdés és megszárítkozás után azonnal bújjon ágyba!
Láz és akut bőrproblémák meglétekor nem alkalmazható ez a fürdőkúra. Szívbetegségek és magas vérnyomás esetében meg kell kérdezni a kezelőorvost.

Inhaláljunk

Segítheti a nyálkahártya védekező mechanizmusát, ha nedvesen tartja. Erre a célra a legjobb a gőzinhaláció. Az állás-biztos inhaláló készülékek az arcmaszkkal megakadályozzák, hogy a felszálló forró gőz a bőrt vagy a szemet irritálja. Adalékként használjon gyógyfüvet (pl. kamillát, eukaliptuszt vagy zsályát, amelyek csökkentik a nyálkahártya gyulladását), illóolajokat és megfázás elleni balzsamokat. Ezek pontos alkalmazásról kérdezze meg gyógyszerészét.

Mossuk ki a vírusokat

Szakemberek jó szívvel tanácsolják a patikákban beszerezhető öblítőszerekkel történő orröblítést, mely nedvesíti a nyálkahártyát, kiöblíti a bejutott vírusokat és baktériumokat, és pár órán belül megkönnyíti a légzést.

Friss levegő

Ne bújjon be a szobába, mert a fűtött lakás levegője kiszárítja a nyálkahártyát. Öltözzön fel melegen, és minden nap fél órát sétáljon a szabadban. A mozgás serkenti a nyálkahártya vérellátását és erősíti ellenállását.
Azok, akik egész nap az irodában ülnek, és alig van lehetőségük arra, hogy a szabadban sétáljanak, legalább minden második órában - minimum öt percig - alaposan szellőztessenek ki.

Higiéniai szabályok

Használjon papír zsebkendőt, amit azonnal dobjon ki, egyébként könnyen visszafertőződhet. Mosson gyakrabban kezet, hogy ne fertőzze meg családtagjait vagy kollégáit.

Az orrlyuk krémezése

Aki gyakran fújja az orrát, annak kivörösödik és gyulladt lesz az orrlyuka. Ennek elkerülése érdekében használjon naponta többször krémet vagy kenőcsöt. Ha kiszárad az orrlyuka, kérjen gyógyszerészétől megfelelő orrkenőcsöt.

Melléküregi gyulladások

Fájdalommal járó nyomásérzés a szemtájékon, a halánték és az orrnyereg környékén, ami nyomásra még rosszabb, az orr-melléküregek gyulladására utalhat. A duzzadt nyálkahártya blokkolja a melléküregek átjárhatóságát. Ezáltal sem a levegő nem tud ezekbe a nedves járatokba behatolni, sem a váladék nem tud távozni.

Infralámpa használata

A meleg jót tesz. Az infravörös lámpa sugárzása például segíti a véráramlást, a váladékot folyósítja, az ellenállást javítja és gyógyítólag hat. Az orr-melléküregek gyulladását így el lehet kerülni.
Kezdje kétperces sugárzással, az időtartamot egy hét alatt növelje öt, de legfeljebb tíz percre. Figyeljen a használati utasításban megadott, a fej és a készülék közti minimális távolságra. Láz esetén, gennyes náthás állapotban ne használja az infralámpát. A szabadban viseljen állandóan sapkát, vagy homlokpántot, mivel a homlok ilyenkor rendkívül hideg- és fájdalomérzékeny.

Masszírozás

Enyhe fejfájása van? Ha jólesik, a középső ujj ujjbegyével masszírozza a homlokát a két szemöldök között, könnyű körkörös mozdulatokkal.

Csillapítsuk a fájdalmat

Ha a fejfájás egész nap erősen gyötri, vegyen be recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót.
Megfelelő hőmérséklet
Állítsa a lakótér hőmérsékletét 20 fokra; a háló részben elegendő a 18 fok. Ha otthon tartózkodik, szellőztessen minden két órában. A friss levegő gazdag oxigénben és hűvösebb, ami segíthet az elalvásban.
Fontos, hogy a jéghideg levegőt ne szájon át lélegezze be, hanem az orron keresztül, vagy esetleg egy sálon keresztül. Így a levegőt nemcsak felmelegíti, és nedvessé teszi, hanem a szennyező anyagoktól is megtisztítja.

Köhögés

A köhögés alapvetően a test normális és életfontosságú reflexe. Egészséges ember esetében megtisztítja a légutakat a beszívott szennyeződésektől, vagy félrenyeléskor az ételtől. A hörgők nyálkahártyáján kis mérésérzékelők, úgynevezett receptorok találhatók. Ha ezeket idegen test érinti, jelzik az agy köhögésközpontjának. Ez váltja ki a köhögést.
Meghűléskor a vírusok miatt gyulladásba jön a nyálkahártya és ez szükségtelen köhögéshez vezet, amit csillapítani kell.

Ivókúra

Segítsük a nyálkahártya védekező mechanizmusát azzal is, hogy megfelelő mennyiségű - legalább napi 1,5-2 liter - folyadékot fogyasztunk. Az ideális a megfelelő hőfokú szénsavmentes víz, a gyümölcslé és a gyógytea.
Minden 2-3 órában szellőztesse ki a lakást vagy az irodát és menjen naponta friss levegőre.

A váladék feloldása

Egy-két nap után a test erősen termelni kezdi a köhögési váladékot: a száraz köhögés átmegy "produktív" köhögésbe. Ezt a váladékot nem szabad visszatartani, hanem fel kell köhögni, mert ebben rengeteg vírus és baktérium nyüzsög.
Számos, gyógyszertárban kapható termék segít ebben.

Hagyjuk abba a dohányzást

A megfázás ideje alatt - különösen, ha köhög is - ne dohányozzon. A belélegzett füst irritálja az amúgy is megtámadott nyálkahártyát, gyengíti a védekező mechanizmust és ezáltal meghosszabbítja a gyógyulási folyamatot.

Amikor feltétlenül orvoshoz kell fordulni:
A sárgás-zöldes orr-, ill. hörgőváladék bakteriális fertőzésre utal, amit orvos segítségével kell kezelni.
Rossz közérzet, erős végtagfájdalom, keringési problémák és magas láz. Az orvosnak ki kell zárnia az igazi influenzás megbetegedést, ami összehasonlíthatatlanul erősebb lefolyású, mint a megfázásos fertőzés.
A náthánál szem-, ill. arcduzzanat, látászavar, lüktető fejfájás nyak- és fogfájás szimptómái lépnek fel, ami a melléküregek és a homloküreg gennyesedésére utal. Ezt ugyancsak orvosnak kell kezelnie.
Ha a köhögés két héten belül nem csillapodik, és olyan szimptómák jelennek meg, mint a véres köpet, a láz, vagy a hirtelen fogyás. Ebben az esetben az orvosnak a komoly okokat ki kell zárnia.

(forrás: Apotheken Umschau)

forrás: Patika Tükör - 2005-12-05

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.