Vitaminvadászat – A fertőzések nagy része megelőzhető

A téli, zord időjárás beköszöntével gyakoribbá válnak a lázzal, náthával, köhögéssel járó megbetegedések. A gyerekek különösen veszélyeztetettek, pedig a fertőzések nagy része megelőzhető lenne helyes életmóddal, megfelelő táplálkozással.

A táplálékok vitamintartalma nemcsak az egészséges fejlődéshez szükséges, hanem az immunrendszert is erősíti. A kórokozókkal, betegségekkel szembeni védekezőképességet tehát befolyásolhatjuk, ha gondosan, tudatosan állítjuk össze a gyerekek étrendjét.

A vitaminok egy része zsírban (A, D, E, K), másik része vízben oldódik (C-, B-csoport). Az előbbieket a szervezet képes raktározni, míg az utóbbiakból a többlet kiürül, így ezek beviteléről naponta kell gondoskodni. A sokféle vitamin egymás hatását kiegészítve fejti ki kedvező hatását. Mivel táplálékaink eltérő mennyiségben és minőségben tartalmaznak vitaminokat, így a gyerekek étrendjét is sokféle alapanyagból, változatosan kell összeállítani.

Fontos "lelőhelyek"

A gabonaipari termékek főleg B-vitaminokat, a tejtermékek B, C, A, D, E, K, a húsok B és D, a tojás A és D, a növényi olajok A, D, E, a zöldség- és főzelékfélék B- és C-vitamint, valamint karotint (A-provitamin), a gyümölcsök C- és B-vitamint, karotint tartalmaznak.

A téli hónapokban a megfelelő C-vitamin-bevitel jelenthet problémát, hiszen friss zöldségekből és gyümölcsökből szegényesebb a kínálat, mint nyáron. De burgonya, kelkáposzta, fejes káposzta, cékla, fekete retek, sárgarépa, fehérrépa télen is kapható és sokféleképpen elkészíthető. A sütőtök is sok gyerek kedvenc téli csemegéje lehet. A savanyú káposzta is igazi C-vitamin-bomba, főleg nyersen fogyasztva. A szárazhüvelyeseket (borsó, bab, lencse) nemcsak vitamin, hanem magas fehérjetartalmuk miatt is érdemes a gyerekek étrendjébe iktatni.

Ajánlatos naponta nyers gyümölcsöt is fogyasztani, amit almával, körtével, déligyümölcsökkel (narancs, grapefruit, mandarin, kivi, banán) oldhatunk meg. Külön említeném a csipkebogyót, melynek C-vitamin-tartalma sokszorosa bármely más gyümölcs vagy zöldség fajtáénak. Készülhet belőle tea, szörp vagy lekvár. Már napi 2-3 csésze csipkebogyótea fedezheti a szervezet C-vitamin-szükségletét.

Fagyasztás, aszalás

Nem szabad elfeledkezni a gyorsfagyasztott termékekről sem, melyek - a kíméletes technológiának köszönhetően - nemcsak az élvezeti értéküket, hanem értékes vitamintartalmukat is megőrzik. A zöldségek közül a meggy, málna, ribizli, szilva teheti változatosabbá a gyerekek, és természetesen az egész család étrendjét. Az elkészítés során érdemesebb a rövid ideig tartó párolást választani, mert a vitaminok hőérzékenyek, így a hosszas főzés alatt elbomlanak.

A tartósítás másik formája az aszalás, mely főként a gyümölcsöknél bevált módszer. Az aszalási folyamat során a gyümölcsök sajnos elveszítik C-vitamin-tartalmukat, de a többi értékes összetevőjük (ásványi anyag, rost, B-vitamin) koncentrált formában megmarad. A mazsola, füge, datolya, aszalt szilva, sárgabarack stb. igazán egészséges nassolnivaló, és még a gyerekek édességigényét is kielégíthetik.

Az ételek vitamintartalmát tovább fokozhatjuk, ha tálalás előtt friss fűszernövényekkel (zöldpetrezselyem, citromfű, menta, snidling, turbolya) ízesítjük őket.
Egyszerű és olcsó megoldás lehet, ha különféle magvak (búza, rozs, árpa, borsó, tökmag) csíráztatásával próbálkozunk. Az ásványi anyagokban és vitaminokban (B, C, A, E, K) bővelkedő csírákat belekeverhetjük a kész levesbe vagy főzelékbe, de megszórhatjuk vele a gyerekek tízóraira készített szendvicseit is.

A sokak által kedvelt gyümölcslevek is segíthetnek a vitaminszükséglet fedezésében. Fontos azonban, hogy a magas gyümölcstartalmú, de hozzáadott cukrot nem tartalmazó termékeket vásároljuk meg.

Ha beszerzünk egy gyümölcscentrifugát, gyümölcsökből (alma, körte, citrusfélék), zöldségekből (sárgarépa, cékla, sütőtök) vagy ezek kombinációiból percek alatt igazán frissítő, vitamindús ivólevet mi is készíthetünk.

A vitamindús táplálkozás tehát télen is megoldható, így remélhetőleg kicsik és nagyok egyaránt zavartalanul élvezhetik majd a tél örömeit.

 

Csácsi Ibolya
dietetikus

forrás: archívum
(Patika Tükör – 060205)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

2022. 01. 09., v – 20:13 | Krisz

Néhány tévedést tartalmaz a cikk:

- A burgonyát sosem esszük nyersen, így nem értem azt, hogy miért szerepel a C-vitamin források között. Az aszkorbinsav ugyanis hő hatására elbomlik

- A csipkebogyó lekvár szintén nem tartalmaz C-vitamint

- A B-vitaminok egy része szintén hőérzékeny, tehát az aszalt gyümölcsök sem éppen komplex B-vitamin források