A fƱszerek - fƱszernövĂ©nyek - hatĂĄrozzĂĄk meg egy-egy nemzet konyhamƱvĂ©szetĂ©nek alapjait, jellegĂ©t. E növĂ©nyek termesztĂ©se sokszor mĂĄr Ă©vezredes mĂșltra tekint vissza, s egyre többet tudunk azon anyagokrĂłl is, melyek hatĂĄsa sokkal több, mint az ĂzesĂtĂ©s. A fƱszereket Ășgy tartjuk nyilvĂĄn, mint amelyeknek nem nagy a tĂĄpĂ©rtĂ©kĂŒk (fehĂ©rje-, energiatartalom), szerepĂŒk ugyanakkor jelentĆs lehet speciĂĄlis anyagaik, vitaminjaik vagy ĂĄsvĂĄnyi elemeik rĂ©vĂ©n.
A fƱszerek legfontosabb Ă©s ĂĄltalĂĄnos hatĂĄsa, hogy fokozzĂĄk majd minden emĂ©sztĆnedvet termelĆ szerv elvĂĄlasztĂł tevĂ©kenysĂ©gĂ©t: nĆ a nyĂĄl, a gyomornedv, a hasnyĂĄlmirigy Ă©s az epe vĂĄladĂ©ktermelĂ©se. A fokozott nedvtermelĂ©s jobb emĂ©sztĂ©st, gyorsabb felszĂvĂĄst Ă©s hasznosulĂĄst eredmĂ©nyez. A tĂĄplĂĄlkozĂĄs-Ă©lettani szerep mellett betölthetnek a fƱszerek speciĂĄlis funkciĂłkat is. SĂłmentes diĂ©tĂĄt fogyasztĂł betegek esetĂ©ben pĂ©ldĂĄul a jĂłl megvĂĄlasztott fƱszerek - fƱszerkeverĂ©kek - segĂtenek abban, hogy a sĂłmentes, azaz az ingerszegĂ©ny Ă©tel mĂ©gis Ăzletesebb, azaz ingerben gazdagabb legyen.
Ha energiĂĄban (kalĂłriĂĄban) szegĂ©ny Ă©telt kell fogyasztanunk, a fƱszerek teszik az Ă©telt s a tĂĄplĂĄlkozĂĄst vĂĄltozatossĂĄ. Bizonyos esetekben szĂŒksĂ©g lehet arra, hogy a diĂ©tĂĄt tartĂł szemĂ©ly gyomornyĂĄlkahĂĄrtyĂĄjĂĄnak sĂłsavtermelĂ©se egyes fƱszerek (fokhagyma, paprika, bors, mustĂĄr) rĂ©vĂ©n jelentĆsen gyorsuljon. Sok fƱszernövĂ©ny tartalmaz antioxidĂĄns hatĂĄsĂș anyagokat, Ăgy hasznĂĄlatuk növeli az Ă©lelmiszerek eltarthatĂłsĂĄgĂĄt. Kimondottan antioxidatĂv tulajdonsĂĄgĂș hatĂĄsĂș a zsĂĄlya Ă©s a rozmaring, a majorĂĄnna, a kakukkfƱ vagy az oregĂĄnĂł.
IsmerkedjĂŒnk meg nĂ©hĂĄny gyĂłgyĂtĂł fƱszerrel közelebbrĆl is. A fokhagyma legalĂĄbb ötezer Ă©v Ăłta ismert Ă©s hasznĂĄlt növĂ©ny, hiszen a sumĂ©r Ă©kĂrĂĄsos tĂĄblĂĄk mĂĄr javasoljĂĄk hasznĂĄlatĂĄt, az egyiptomiak pedig nemcsak fogyasztĂłi voltak, hanem mĂ©g fizetĆeszközkĂ©nt is alkalmaztĂĄk. A fokhagyma a közĂ©pkorban - könnyebb hozzĂĄfĂ©rhetĆsĂ©ge miatt - a szegĂ©nyek egyik fĆ gyĂłgyszere lett. Az elsĆ vilĂĄghĂĄborĂș idejĂ©n pedig levĂ©t a harctĂ©ri sebek elfertĆzĆdĂ©sĂ©nek megakadĂĄlyozĂĄsĂĄra hasznĂĄltĂĄk.
A mai fokhagyma egy elĆ- vagy közĂ©p-ĂĄzsiai rokonfajbĂłl szĂĄrmazĂł, igen nĂ©pszerƱ fƱszer- Ă©s gyĂłgynövĂ©ny. FĆ hatĂłanyaga a kb. egy szĂĄzalĂ©kban elĆfordulĂł speciĂĄlis, szagtalan aminosav, az allin, mely a hagyma aprĂtĂĄsa, roncsolĂĄsa sorĂĄn alakul ĂĄt a jellemzĆ szagĂș, allicin nevƱ vegyĂŒlettĂ©. Ez mĂ©g igen nagy hĂgĂtĂĄsban is (1:100 000) fertĆtlenĂtĆ hatĂĄsĂș. A fokhagyma kĂ©t gyĂłgykĂ©szĂtmĂ©nyt is ad, hiszen ilyennek szĂĄmĂt a hagymĂĄja Ă©s a növĂ©nybĆl elĆĂĄllĂtott olaj is. Rendszeres, kĂșraszerƱ alkalmazĂĄsa csökkenti a koleszterinszintet, gĂĄtolja a vĂ©rrögkĂ©pzĆdĂ©s lehetĆsĂ©gĂ©t, nagyobb adagban bĂ©lfĂ©regƱzĆ hatĂĄsĂș. A fokhagyma, illetve a fokhagymĂĄval fƱszerezett Ă©telek Ă©rtĂ©ke megelĆzĆ szerepĂŒkben Ă©s abban rejlik, hogy kiegĂ©szĂtheti a kĂŒlönbözĆ gyĂłgyszeres kezelĂ©seket.
Az ernyĆs virĂĄgzatĂșak csalĂĄdjĂĄhoz tartozĂł, kellemes illatĂș konyhakerti fƱszernövĂ©nyĂŒnk a kapor. ElĆ- vagy KözĂ©p-ĂzsiĂĄbĂłl szĂĄrmazik. EmĂ©sztĂ©sserkentĆ, felfĂșvĂłdĂĄst csökkentĆ hatĂĄsĂĄt mĂĄr Egyiptomban is ismertĂ©k, s DioszkoridĂ©sz (I. sz.) is gyakran ajĂĄnlotta hasznĂĄlatĂĄt. A kapor egyĂ©ves, viszonylag fejletlen gyökerƱ növĂ©ny, amelynek szĂĄra hengeres, s rajta finom barĂĄzdĂĄkat figyelhetĂŒnk meg.
A kapor mĂĄjus Ă©s jĂșlius között virĂĄgzik, termĂ©sei a kĂ©t, erĆs illatĂș fĂ©lkaszatbĂłl ĂĄllĂł ikerkaszatok. Minden rĂ©szĂ©ben illĂłolajat tartalmaz, melynek fĆ alkotĂłja a d-karvon. Az illĂłolaj bizonyĂtottan antiszeptikus hatĂĄsĂș, elsĆsorban azonban mĂ©gis fƱszerkĂ©nt talĂĄlkozhatunk vele. Ăze igen kellemes, Ă©tvĂĄgyfokozĂł hatĂĄsĂș, egyben a kĂŒlönbözĆ savanyĂșsĂĄgtartĂłsĂtĂł keverĂ©kek rĂ©sze, de friss zöld leveleivel leveseket, fĆzelĂ©keket, mĂĄrtĂĄsokat, sĆt mĂ©g tĂ©sztafĂ©lĂ©ket is (kapros-tĂșrĂłs galuska, lepĂ©ny, rĂ©tes) ĂzesĂtenek.
A fehĂ©r mustĂĄr (Sinapis alba) mĂĄr a rĂłmai idĆk ismert fƱszer- Ă©s gyĂłgynövĂ©nye volt. A Sinapis nevet a nagy rĂłmai polihisztor, Plinius adta. MĂ©lius JuhĂĄsz PĂ©ter fĂŒvĂ©szkönyvĂ©ben (1578) sokfĂ©le hatĂĄst tulajdonĂtott a növĂ©nynek, mĂ©g olyan szerkĂ©nt is emlĂti, amely a "megholt fĂ©rfiassĂĄgot felindĂtja". A keresztesvirĂĄgĂșak csalĂĄdjĂĄnak tagja, gyökere vĂ©kony, karĂłszerƱ, szĂĄra szintĂ©n vĂ©kony, hengeres. Levelei szĂłrt ĂĄllĂĄsĂșak, nyelesek, szĂĄrnyasan hasogatottak. VirĂĄgai jellegzetes keresztesvirĂĄgok.
A növĂ©ny fĆ hatĂłanyagai az Ășn. mustĂĄrolaj-glikozidok, melyekbĆl legtöbb a magokban van, Ă©s melyek enzimatikus hatĂĄsra több alkotĂłra (tiocianĂĄt, izo-tiocianĂĄt, nitril) bomlanak. KözöttĂŒk igen jellemzĆ, csĂpĆs ĂzƱ termĂ©kek vannak. A magok ezenkĂvĂŒl zsĂrosolajat, nyĂĄlkaanyagokat is tartalmaznak, fĆ felhasznĂĄlĂĄsi terĂŒletĂŒk azonban kĂ©tsĂ©gkĂvĂŒl a mustĂĄr (mustĂĄrpĂ©p) elĆĂĄllĂtĂĄsa. A mustĂĄr Ă©ppen jellegzetes ĂzalkotĂłi rĂ©vĂ©n jelentĆsen gyorsĂtja Ă©s könnyĂti az emĂ©sztĂ©si folyamatokat, s szinte a vilĂĄg összes konyhĂĄjĂĄban hasznĂĄljĂĄk (igaz, a kĂŒlönbözĆ földrĂ©szeken a mustĂĄrok nem mindig ebbĆl a fajbĂłl Ă©s nem is mindig azonos technolĂłgiĂĄval kĂ©szĂŒlnek).
A jĂłl megvĂĄlasztott Ă©s alkalmazott fƱszernövĂ©nyek nemcsak Ă©teleink ĂzvilĂĄgĂĄt hatĂĄrozzĂĄk meg, hanem jelentĆsen javĂthatjĂĄk az emĂ©sztĂ©si folyamatokat, a tĂĄpanyagok hasznosĂtĂĄsĂĄt is. ĂljĂŒnk e hatĂĄsokkal!
Dr. Vetter JĂĄnos
egyetemi tanĂĄr
forrĂĄs: archĂvum
(Patika TĂŒkör â 031103)