AIDS – a korai évek

1987-ben az amerikai Food and Drug Administration (FDA) engedélyezte az AIDS betegek életét bizonyítottan meghosszabbító gyógyszert, az azidotimidint (AZT, 3'-azido-3'-deoxitimidin). Az FDA (melynek itthon az Országos Gyógyszerészeti Intézet felel meg) a közelmúltban hagyta jóvá az AZT első generikus változatának forgalomba hozatalát.

A gyógyszer generikumának, azaz a védettség lejárta után más gyógyszergyár által is forgalomba hozható változatának apropóján idézzük fel az AIDS korai történelmének néhány momentumát.

1978-ban homoszexuális amerikai és svéd férfiak mutatják az első jeleit annak a betegségnek, melyet később AIDS-nek neveznek el. Nem sokkal később Tanzániában és Haitin is hasonló tünetegyüttest észlelnek heteroszexuálisok között. 1980-ig 31 amerikai halálesetet írnak a rejtélyes kór számlájára. 1981-ben ez a szám már 231. Főként homoszexuális férfiak érintettek, közöttük olyanok, akiknek az állapotát a ritka, de biopsziával megerősített Pneumocystis carinii okozta tüdőgyulladás súlyosbítja. A képet – többek között – cytomegalovírus fertőzés és a rettegett Kaposi-szarkómának mind gyakoribb megjelenése "színesíti".

1982-ben már 853 halálesetet regisztrálnak. A CDC (Center for Disease Control and Prevention – USA) a betegséget vérrel terjedőnek véli, és a rá jellemző szindrómát Július 27.-én nevezik először AIDS-nek (Acquired Immune Deficiency Syndrome, szerzett immunhiányos szindróma). 1983-ban a CDC jelzi az amerikai vérbankoknak a vértartalékkal ill. a vérátömlesztéssel kapcsolatos aggodalmait. Még ebben az évben a Pasteur Intézetben (Párizs), 1984-ben pedig már az Egyesült Államokban is izolálják a humán immundeficiencia vírusnak (HIV) elnevezett kórokozót. Amerikában 1983-ban 2304-en, 1984-ben 4251-en halnak meg AIDS-ben.

1985-ben megszületik az első HIV-antitest teszt, az USA-ban és Japánban elkezdik a vérkészítmények vizsgálatát. Ronald Reagen amerikai elnök először beszél egy közszereplése során az AIDS-ről. A betegségben 1985-ben már csaknem hatezren halnak meg az Egyesült Államokban, köztük Rock Hudson, a filmcsillag.

1986-ban felvilágosító kampányok indulnak az AIDS terjedésének megakadályozása végett. Európában elsőként Svájc vizsgáltatja át vértartalékait.

1987-ben Ronald Reagen már első számú közellenségnek nevezi az AIDS-t. Az USA lezárja határait a HIV pozitív bevándorlók előtt. Nyomás nehezedik az FDA-ra, hogy rövidítse le a láthatáron lévő AIDS ellenes gyógyszer engedélyezési eljárását. Megteszik. Zöld utat kap az AZT.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

(folytatjuk)

Megjegyzés


Generikusnak nevezik azt az "utángyártott" gyógyszert, mely szabadalmi védettséget már nem élvező hatóanyagot tartalmaz. Engedélyezése során szigorú követelményeknek kell megfelelnie, az eredeti készítménnyel egyenértékű, annál többnyire jóval olcsóbb.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.