Ha csíp, ha ég – Szúnyogok és társaik

Nagyon sokan víz mellett töltjük szabadságunkat, de már elég egy fülledt nyári este és hamarosan a bőrünkön érezzük, nem vagyunk egyedül...

Bár állítólag vannak olyan embertársaink, akiket nem szeretnek a fullánkos látogatók, a legtöbbünknek azonban aligha sikerül megúszni csípések nélkül a nyarat. Noha a szúnyogcsípések rendszerint veszélytelenek, kellemetlen panaszokat jócskán okozhatnak: a csípés helye kivörösödik és rettenetesen viszket.

A viszketést a patikákban kapható hűsítő géllel enyhíthetjük. Ez a szer kirándulások, utazások alkalmával mindig legyen nálunk, mert nemcsak a csípések, hanem a fájdalmas, napégette bőr enyhítésére is alkalmas.

Veszélyessé válhat, ha méh vagy darázs csípés ér valakit. Az emberek 1-5 százaléka e két rovar szúrására az egész szervezetet érintő reakcióval válaszol: kialakulhat rosszullét, fejfájás, de akár sokkos állapot is. Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni. Sajnos nincs olyan előjel, amely utalhatna arra, kiknél alakul ki ilyen reakció. Ha kisgyermeket csíp meg méh vagy darázs, minden esetben lássa őt az orvos.

A vakarás másodlagos fertőzést idézhet elő. Csípéskor bőrgyulladást okozó baktériumok is a szúrcsatornába juthatnak. Ilyenkor bőrpír, ödéma, helyi fájdalom alakul ki.

Próbáljuk megelőzni

A legbiztosabb megoldás természetesen az, ha elkerüljük, megakadályozzuk a rovarcsípést. Erre többféle módszer kínálkozik:

  • Tegyünk szúnyoghálót az ablakokra.
  • Lehetőség szerint kerüljük az olyan helyeket, ahol sok rovar fordulhat elő. Ne sétáljunk virágzó réten, ne menjünk oda, ahol szabad ég alatt édességet árusítanak stb.
  • A meleg, nyári hónapokban ne használjunk olyan illatosított kozmetikai szereket, amelyek odacsalogatják a rovarokat.
  • Használjunk rovarűző szereket. Ezek bőrre kenve órákig hatásosak lehetnek.

Méhek és darazsak közelében ne essünk pánikba, ne csapkodjunk, mivel ezek a rovarok csak akkor szúrnak, ha veszélyben érzik magukat.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 030701)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.