Új lehetőségek a szívbetegek gyógyításában

Senki sem szeret orvoshoz járni, de akit elért egy betegség, természetesen meg akar gyógyulni. Ilyenkor a legkisebb panasz, fájdalom esetén is a beteg tudni akarja, hogy mi okozza a bajt és hogy kell-e orvoshoz mennie. Különösen igaz ez a szívbetegek esetében. Akik átestek egy vagy több infarktuson, vagy szívritmus-betegségük van, esetleg szívműtétjük volt, rendszeres orvosi ellenőrzést igényelnek. 30 éves kardiológus-praxisomban sok ezer szívbeteggel találkoztam. Amikor a beteg belép a rendelőmbe, rendszerint leolvasható arcáról a félelem: vajon rendben van-e a "motor". Az esetek többségében - az EKG-vizsgálat után - a pácienseimet meg tudom nyugtatni, hogy nincs különösebb gond, az állapotuk javult, de legalábbis nem romlott. Ezt a megnyugvást, biztonságot kínálja a Cardy otthoni EKG-készülék, de orvosi vizit nélkül.

A készülék használata olyan egyszerű, mint egy vérnyomásmérőé, így a betegeim gond nélkül megtanulják a kezelését. Miután a páciensem megvásárolja a Cardy-t, egy normál EKG-méréssel felprogramozom a készüléket, azaz tárolom benne a beteg saját, alap-EKG-görbéjét. Otthon a beteg 6 öntapadó elektródát felragaszt önmagára, és egy gombnyomással a készülék automatikusan mindent elvégez: megméri, analizálja és tárolja a görbéket. Az otthoni mérések után a Cardy kiírja, hogy a páciens EKG-ja mutat-e olyan változást az alapgörbéhez képest, ami miatt orvoshoz kell mennie. Így a beteg két orvosi vizit között is nyugodt lehet, hiszen állandó EKG-ellenőrzést végezhet saját magának.

Kinek hasznos a Cardy?

Ismert szívbetegségben szenvedőknél is igaz az alaptétel: a korai felismerés nagyban javítja a gyógyulás esélyét. A betegek rendszeres önellenőrzése már a betegség romlásának legkorábbi szakaszában lehetőséget ad a terápia megkezdésére, így a nagyobb baj - pl. az újabb infarktus - hamarabb felismerhető és kivédhető. Meggyőző példa a Cardy hasznosságáról az egyik betegem esete, aki 1992-ben infarktuson esett át, és mintegy fél éve megvásárolta a Cardy készüléket. Több hónapos használat alatt minden mérés után "Nincs változás" eredmény született, majd három hónappal ezelőtt a Cardy "Van változás!" eredménnyel figyelmeztette a páciensemet, hogy orvoshoz kell mennie. Azonnal jelentkezett a rendelésemen, ahol az otthoni mérés elemzése ritmuszavart mutatott ki. Az időben elvégzett kivizsgálás ennek hátterében újabb infarktus veszélyét mutatta ki, melyet szívkatéteres beavatkozással sikerült elhárítani!

A veszélyeztetettek számára a Cardy mérföldkő a megelőzésben. Az orvostudomány régóta tudja, hogy bizonyos betegségek - elsősorban a magas vérnyomás és a cukorbetegség - jelentősen megnöveli a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Rendszeres EKG-önellenőrzéssel - az otthoni vérnyomásméréshez hasonlóan - még időben kiderülhet a baj, és így a kezelés eredményesebb.

Véleményem szerint a Cardy otthoni EKG-készülék a szívbetegek és veszélyeztetettek számára ugyanolyan hasznos és fontos eszköz, mint a lázmérő az influenzásoknak, vagy az otthoni vérnyomásmérő a magas vérnyomásosoknak, mivel segítségével a páciens bárhol, bármikor alapvetően fontos információkat kap a szíve állapotáról.

Dr. Bukosza István

kardiológus főorvos

forrás: Patika Tükör - 2003-11-03

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.