Egy komponenssel több. Maradhat?

Akik influenza ellen be kívánják oltatni magukat, azok a 2019/2020-as szezonban is alapvetően kétféle oltóanyagból választhatnak.

Noha támogatás – a védőoltás ingyenes a rizikócsoportba tartozóknak – döntően a háromkomponensű vakcinához jár, aki négykomponensűt szeretne, annak a háziorvos minden további nélkül felírja. Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e az utóbbit választani. Írásunk végére kiderül.

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb, 356-os számú jelentése által lefedett időszakban az igazolt influenzás emberi megbetegedések több mint 70%-át az A vírus okozta, a fennmaradó közel 30%-ért pedig a B vírus felelt. Az A vírus okozta megbetegedéseken az előző arányhoz hasonlóan (70/30) osztozik a H3N2 és a H1N1-pdm09 altípus. Mind a háromkomponensű, mind a négykomponensű vakcina véd ellenük.

Ahogy mindkettő véd a Victoria vonalhoz tartozó B vírusok ellen is. A négykomponensű oltóanyag itt tesz rá egy lapáttal: a Yamagata vonalhoz tartozó vírusokkal szemben is védettséget biztosít. A B vírus okozta betegségek azonban döntően a Victoria vonalba tartozó vírusok számlájára írhatók, az összes B vírus okozta fertőzés alig több mint 3%-a mögött áll Yamagata vonalú vírus. (Zárójelben tesszük hozzá, hogy 2017/18-ban ennek a fordítottja volt igaz. Akkor a WHO előrejelzése és ajánlása tévesnek bizonyult, a háromkomponensű vakcinába pont az nem került be, ami a B vírus által okozott megbetegedések többségét lett volna hivatott kivédeni.)

A fentiekből könnyen kiszámolható, hogy a futó szezon legfrissebben felmért időszakában az összes igazolt influenzás megbetegedés kevesebb mint egy százalékáért tehető felelőssé a negyedik komponenst adó B vírus Yamagata típusa. Visszatekintve a tendencia ugyanez, s bár az arányok az idő előrehaladtával valamelyest változhatnak, magunk részéről a háromkomponensű oltóanyaggal történő oltást itthon és ebben a szezonban elegendőnek tartjuk.

Érdemes azonban megjegyeznünk, hogy a B vírus okozta fertőzések száma földrajzilag változik. Egy külföldi út során találhatjuk magunkat olyan országban, ahol a B vírus a domináns. Előreláthatólag és túlnyomórészt ekkor is a Victoria vonalhoz tartozó vírus okozta betegség kockázata a nagyobb, de ezzel együtt a Yamagata vírus által okozott megbetegedések gyakorisága is magasabb lehet.

A választás szabad, a lényeg, hogy oltassa be magát, akár a háromkomponensű, akár a négykomponensű vakcinával. Annál is inkább, mert az utóbbi években az influenza vírusa, illetve a WHO által meghatározott oltóanyag változékonyabb. Így ha az elmúlt két-három szezonban be is oltatta magát, az ebből származó védőhatás idén marginális lehet.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

Kapcsolódó:
A WHO legutóbbi kimutatása
Influenza oltás – kinek ingyenes?

Influenza – védettség vakcina nélkül?
Ijesztgetés nélkül – Az influenza
 

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.