A karĂĄcsonyi sĂŒtemĂ©nyek illata belengi a lakĂĄst, a narancs- Ă©s fenyĆillat egymĂĄssal keveredve tökĂ©letes hangulatot teremt.
SzegfƱszeg, vanĂlia, fahĂ©j â keleti fƱszerek, melyeket ma mĂĄr sajĂĄtunknak tekintĂŒnk, holott hosszĂș ideig EurĂłpa nem ismerte ezeket az Ăzeket, illatokat.
A szegfƱszeg valĂłjĂĄban egy örökzöld fa szĂĄrĂtott virĂĄgbimbĂłja. MĂĄr idĆszĂĄmĂtĂĄsunk elĆtt 300-ban ismertĂ©k Ă©s kedveltĂ©k KĂnĂĄban, de az öreg kontinensen csak hĂ©tszĂĄz Ă©vvel kĂ©sĆbb terjedt el. A FĂŒlöp-szigeteken Ćshonos növĂ©ny arab közvetĂtĂ©ssel jutott el hozzĂĄnk, termesztĂ©se azonban egĂ©szen a XVII. szĂĄzadig csak ĆshazĂĄjĂĄban volt lehetsĂ©ges, hiszen ha valaki megprĂłbĂĄlta kicsempĂ©szni onnan, arra halĂĄlbĂŒntetĂ©s vĂĄrt.
Ma mĂĄr mindenhol kaphatĂł a magas, hĂșsz szĂĄzalĂ©k körĂŒli illĂłolaj-tartalmĂș szĂĄrĂtott bimbĂł, nĂ©lkĂŒle a gyĂŒmölcsleves vagy a forralt bor elkĂ©pzelhetetlen.
SzintĂ©n DĂ©l-ĂzsiĂĄbĂłl szĂĄrmazik a fahĂ©j. MĂĄr az Ăłkori Egyiptomban is ismertĂ©k, szerettĂ©k. Az Ăłkori rĂłmaiak Ă©s görögök is elĆszeretettel hasznĂĄltĂĄk, nem csak fƱszerkĂ©nt, orvossĂĄgkĂ©nt is. (EmĂ©sztĂ©si panaszok kezelĂ©sĂ©re alkalmaztĂĄk.) A keresztes vitĂ©zek közvetĂtĂ©sĂ©vel kerĂŒlt a keresztĂ©ny asztalokra, eleinte szerelmi bĂĄjitalt fĆztek belĆle, kĂ©sĆbb gyĂłgyĂtĂł hatĂĄsa (nĂĄtha, meghƱlĂ©s elleni szerkĂ©nt hasznĂĄltĂĄk) kerĂŒlt elĆtĂ©rbe.
A fahĂ©j az IndiĂĄban Ćshonos fa szĂĄrĂtott, belsĆ kĂ©rge, a levelĂ©bĆl kivont illĂłolaj is elterjedt, ennek hatĂĄsa a kĂ©reggel megegyezĆ. Az Ćrölt fahĂ©j remek fƱszer, de Ă©lettani hatĂĄsai sem elhanyagolandĂłk. FertĆtlenĂtĆ Ă©s vĂ©rkeringĂ©st javĂtĂł hatĂĄsa ma is elismert. Nem csak Ă©teleinkbe keverhetjĂŒk, illĂłolaja remekĂŒl pĂĄrolog, Ăgy illatosĂtĂłnak is alkalmas.
Ha hihetĂŒnk a keresztes lovagoknak, akkor leginkĂĄbb a hĂĄlĂłszobĂĄnkat Ă©rdemes vele szagosĂtani... KĂ©szĂthetĂŒnk vele aromĂĄs teĂĄt, ha semleges ĂzƱ teafƱhöz keverjĂŒk az illĂłolajat, de masszĂĄzsolajkĂ©nt is remek. Ăm vigyĂĄznunk kell vele, mert mĂg kis mennyisĂ©g esetĂ©n nincs vele gond, ha nagy adagban alkalmazzuk, allergiĂĄs tĂŒneteket vĂĄlthat ki, olaja pedig Ă©gĂ©si sĂ©rĂŒlĂ©seket is okozhat.
Egyre nĂ©pszerƱbb hazĂĄnkban is a gyömbĂ©r. Ahogy terjed a kĂnai Ă©s az indiai konyha, Ășgy nĆ gyömbĂ©rszĂŒksĂ©gletĂŒnk is. A gyömbĂ©rgumĂł a növĂ©ny gyökere. A kĂnaiak mĂĄr ötezer Ă©ve hasznĂĄljĂĄk, EurĂłpĂĄba a közĂ©pkorban Ă©rkezett meg. ElĆször szexuĂĄlis kĂ©pessĂ©gnövelĆ hatĂĄsa miatt kedveltĂ©k a reneszĂĄnsz ItĂĄliĂĄban, kĂ©sĆbb fƱszerkĂ©nt is elterjedt. Ma is elismerik gyomornyugtatĂł hatĂĄsĂĄt, Ăgy a neve ellenĂ©re alkoholmentes gyömbĂ©rsör igen nĂ©pszerƱ ital, pĂ©ldĂĄul AngliĂĄban.
Kicsit kilĂłg a sorbĂłl a vanĂlia. Az orchideĂĄk csalĂĄdjĂĄba tartozĂł növĂ©ny ugyanis DĂ©l-AmerikĂĄbĂłl Ă©rkezett. Az aztĂ©kok mĂĄr több ezer Ă©vvel ezelĆtt is ezzel ĂzesĂtettĂ©k csokolĂĄdĂ©jukat. A növĂ©ny termĂ©se az ĂĄltalunk is ismert vanĂliarĂșd. Hosszan Ă©rik, legalĂĄbb fĂ©l Ă©v kell, hogy leszedhessĂ©k. EzutĂĄn következik a szĂĄrĂtĂĄs, az Ă©rlelĂ©s, hogy megszĂŒlessen az ĂĄltalunk is ismert vanĂliaĂz. Az aroma a termĂ©sben lĂ©vĆ magokban a legerĆsebb. EzĂ©rt ha vanĂliarudat veszĂŒnk, vĂĄgjuk kettĂ©, kaparjuk ki a benne lĂ©vĆ puha anyagot â ez az igazi ĂzesĂtĆ. Persze a termĂ©st sem kell eldobni, porcukorba keverve vanĂliĂĄs cukrot kĂ©szĂthetĂŒnk.
- prĂĄger -
forrĂĄs: archĂvum
(Patika TĂŒkör â 031201)