Téli ízek, illatok

SzegfƱszeg
SzegfƱszeg (foto: andreeautza, morguefile.com)

A karĂĄcsonyi sĂŒtemĂ©nyek illata belengi a lakĂĄst, a narancs- Ă©s fenyƑillat egymĂĄssal keveredve tökĂ©letes hangulatot teremt.

SzegfƱszeg, vanĂ­lia, fahĂ©j – keleti fƱszerek, melyeket ma mĂĄr sajĂĄtunknak tekintĂŒnk, holott hosszĂș ideig EurĂłpa nem ismerte ezeket az Ă­zeket, illatokat.

A szegfƱszeg valĂłjĂĄban egy örökzöld fa szĂĄrĂ­tott virĂĄgbimbĂłja. MĂĄr idƑszĂĄmĂ­tĂĄsunk elƑtt 300-ban ismertĂ©k Ă©s kedveltĂ©k KĂ­nĂĄban, de az öreg kontinensen csak hĂ©tszĂĄz Ă©vvel kĂ©sƑbb terjedt el. A FĂŒlöp-szigeteken Ƒshonos növĂ©ny arab közvetĂ­tĂ©ssel jutott el hozzĂĄnk, termesztĂ©se azonban egĂ©szen a XVII. szĂĄzadig csak ƑshazĂĄjĂĄban volt lehetsĂ©ges, hiszen ha valaki megprĂłbĂĄlta kicsempĂ©szni onnan, arra halĂĄlbĂŒntetĂ©s vĂĄrt.

Ma mĂĄr mindenhol kaphatĂł a magas, hĂșsz szĂĄzalĂ©k körĂŒli illĂłolaj-tartalmĂș szĂĄrĂ­tott bimbĂł, nĂ©lkĂŒle a gyĂŒmölcsleves vagy a forralt bor elkĂ©pzelhetetlen.

SzintĂ©n DĂ©l-ÁzsiĂĄbĂłl szĂĄrmazik a fahĂ©j. MĂĄr az Ăłkori Egyiptomban is ismertĂ©k, szerettĂ©k. Az Ăłkori rĂłmaiak Ă©s görögök is elƑszeretettel hasznĂĄltĂĄk, nem csak fƱszerkĂ©nt, orvossĂĄgkĂ©nt is. (EmĂ©sztĂ©si panaszok kezelĂ©sĂ©re alkalmaztĂĄk.) A keresztes vitĂ©zek közvetĂ­tĂ©sĂ©vel kerĂŒlt a keresztĂ©ny asztalokra, eleinte szerelmi bĂĄjitalt fƑztek belƑle, kĂ©sƑbb gyĂłgyĂ­tĂł hatĂĄsa (nĂĄtha, meghƱlĂ©s elleni szerkĂ©nt hasznĂĄltĂĄk) kerĂŒlt elƑtĂ©rbe.

A fahĂ©j az IndiĂĄban Ƒshonos fa szĂĄrĂ­tott, belsƑ kĂ©rge, a levelĂ©bƑl kivont illĂłolaj is elterjedt, ennek hatĂĄsa a kĂ©reggel megegyezƑ. Az Ƒrölt fahĂ©j remek fƱszer, de Ă©lettani hatĂĄsai sem elhanyagolandĂłk. FertƑtlenĂ­tƑ Ă©s vĂ©rkeringĂ©st javĂ­tĂł hatĂĄsa ma is elismert. Nem csak Ă©teleinkbe keverhetjĂŒk, illĂłolaja remekĂŒl pĂĄrolog, Ă­gy illatosĂ­tĂłnak is alkalmas.

Ha hihetĂŒnk a keresztes lovagoknak, akkor leginkĂĄbb a hĂĄlĂłszobĂĄnkat Ă©rdemes vele szagosĂ­tani... KĂ©szĂ­thetĂŒnk vele aromĂĄs teĂĄt, ha semleges Ă­zƱ teafƱhöz keverjĂŒk az illĂłolajat, de masszĂĄzsolajkĂ©nt is remek. Ám vigyĂĄznunk kell vele, mert mĂ­g kis mennyisĂ©g esetĂ©n nincs vele gond, ha nagy adagban alkalmazzuk, allergiĂĄs tĂŒneteket vĂĄlthat ki, olaja pedig Ă©gĂ©si sĂ©rĂŒlĂ©seket is okozhat.

Egyre nĂ©pszerƱbb hazĂĄnkban is a gyömbĂ©r. Ahogy terjed a kĂ­nai Ă©s az indiai konyha, Ășgy nƑ gyömbĂ©rszĂŒksĂ©gletĂŒnk is. A gyömbĂ©rgumĂł a növĂ©ny gyökere. A kĂ­naiak mĂĄr ötezer Ă©ve hasznĂĄljĂĄk, EurĂłpĂĄba a közĂ©pkorban Ă©rkezett meg. ElƑször szexuĂĄlis kĂ©pessĂ©gnövelƑ hatĂĄsa miatt kedveltĂ©k a reneszĂĄnsz ItĂĄliĂĄban, kĂ©sƑbb fƱszerkĂ©nt is elterjedt. Ma is elismerik gyomornyugtatĂł hatĂĄsĂĄt, Ă­gy a neve ellenĂ©re alkoholmentes gyömbĂ©rsör igen nĂ©pszerƱ ital, pĂ©ldĂĄul AngliĂĄban.

Kicsit kilĂłg a sorbĂłl a vanĂ­lia. Az orchideĂĄk csalĂĄdjĂĄba tartozĂł növĂ©ny ugyanis DĂ©l-AmerikĂĄbĂłl Ă©rkezett. Az aztĂ©kok mĂĄr több ezer Ă©vvel ezelƑtt is ezzel Ă­zesĂ­tettĂ©k csokolĂĄdĂ©jukat. A növĂ©ny termĂ©se az ĂĄltalunk is ismert vanĂ­liarĂșd. Hosszan Ă©rik, legalĂĄbb fĂ©l Ă©v kell, hogy leszedhessĂ©k. EzutĂĄn következik a szĂĄrĂ­tĂĄs, az Ă©rlelĂ©s, hogy megszĂŒlessen az ĂĄltalunk is ismert vanĂ­liaĂ­z. Az aroma a termĂ©sben lĂ©vƑ magokban a legerƑsebb. EzĂ©rt ha vanĂ­liarudat veszĂŒnk, vĂĄgjuk kettĂ©, kaparjuk ki a benne lĂ©vƑ puha anyagot – ez az igazi Ă­zesĂ­tƑ. Persze a termĂ©st sem kell eldobni, porcukorba keverve vanĂ­liĂĄs cukrot kĂ©szĂ­thetĂŒnk.

 

- prĂĄger -

forrĂĄs: archĂ­vum
(Patika TĂŒkör – 031201)

EgyszerƱ szöveg

  • A HTML jelölƑk hasznĂĄlata nem megengedett.
  • A webcĂ­mek Ă©s e-mail cĂ­mek automatikusan kattinthatĂł hivatkozĂĄsokkĂĄ alakulnak.
  • A sorokat Ă©s bekezdĂ©seket a rendszer automatikusan felismeri.