Bár a kutatĂłk már az 1930-as Ă©vekben felismertĂ©k, hogy a hosszĂş szĂ©nláncĂş telĂtetlen zsĂrsavak nĂ©lkĂĽlözhetetlenek a szervezet számára, az omega-3 tĂpusĂş zsĂrsavak akkor kerĂĽltek az Ă©rdeklĹ‘dĂ©s közĂ©ppontjába, amikor bebizonyosodott, hogy a nagy omega-3 zsĂrsavtartalmĂş Ă©trenden Ă©lĹ‘k között sokkal kisebb az infarktus okozta halálozás, mint más nĂ©pcsoportoknál (Az eszkimĂłk Ă©s a dánok adatait hasonlĂtották össze.)
Infarktus elleni védelem
Az infarktus elleni vĂ©delem az omega-3 zsĂrsavak szĂ©rum-triglicerid szint csökkentĹ‘ hatása mellett – többek között – annak köszönhetĹ‘, hogy elĹ‘segĂtik az Ă©rfalak ellazulását, gátolják a vĂ©rlemezkĂ©k összecsapĂłdását, ezzel a vĂ©rrög kĂ©pzĹ‘dĂ©st, csökkentik a vĂ©rnyomást, Ă©s eredmĂ©nyesen alkalmazhatĂłk a szĂvritmuszavar kivĂ©dĂ©sĂ©ben stb.
Gyulladásos és immunfolyamatokat gátló hatás
KevĂ©sbĂ© ismertek azok a vizsgálatok, amelyek az omega-3 zsĂrsavak gyulladáscsökkentĹ‘ Ă©s az immunfolyamatokat szabályozĂł szöveti hormonok gátlĂł hatását tanulmányozzák.
Felmerült a kérdés, hogy miért kisebb az eszkimók és a japánok között a cukorbetegség, a psoriasis, az autoimmun-, a gyulladásos és az allergiás megbetegedés és néhány fajta daganatos megbetegedés előfordulása, mint más népcsoportoknál.
A kutatĂłk Ăşgy vĂ©lik, hogy a kĂĽlönbsĂ©get az Ă©trend nagy omega-3 zsĂrsavtartalma magyarázza. Ezt az elkĂ©pzelĂ©st támasztja alá, hogy az omega-3 zsĂrsavaknak kedvezĹ‘ terápiás hatása lehet sok gyulladásos Ă©s autoimmun megbetegedĂ©sben, mint pĂ©ldául: a rheumatoid arthritisben, a Crohn betegsĂ©gben. SzervátĂĽltetĂ©snĂ©l is alkalmazhatĂł a transzplantátum kilökĹ‘dĂ©sĂ©nek megelĹ‘zĂ©sĂ©t cĂ©lzĂł kiegĂ©szĂtĹ‘ kezelĂ©sben.
1996-ban japán szerzĹ‘k számoltak be arrĂłl, hogy gyakoribb a Crohn-betegsĂ©g elĹ‘fordulása azok között a japánok között, akiknek az Ă©trendje sok omega-6 Ă©s kevĂ©s omega-3 zsĂrsavat tartalmazott. Omega-3 zsĂrsavak terápiás alkalmazásátĂłl a folyamat javulása várhatĂł.
A betegsĂ©gek gyĂłgyĂtásában a terápiás hatás termĂ©szetesen csak az omega-3 zsĂrsavak nagy adagban törtĂ©nĹ‘ bevitelĂ©tĹ‘l várhatĂł.
Az optimális arány: 4:1
ÉtrendĂĽnk esszenciális zsĂrsavtartalma akkor optimális, ha az omega-3 zsĂrsavak fedezik az energiaszĂĽksĂ©glet 1-2, az omega-6 zsĂrsavak pedig 5-8 százalĂ©kát. Az omega-6: omega-3 arány akkor megfelelĹ‘, ha az 4:1. A táplálkozási ajánlások egyre nagyobb omega-3 zsĂrsavbevitelt javasolnak.
Dr. Barna Mária
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 041105)