Nem kell szégyellni!

A gyermekkori éjszakai ágybavizelés felismerésére és megfelelő kezelésére létrehozott Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítvány rajzpályázatot hirdetett "Rajzold le az álmod" címmel. Közel 200 rajz érkezett a felhívásra, melyek közül a legszebbeknek járó díjakat tavaly év végén, Szent Katalin, a betegek védőszentjének napján vehették át az ügyes kezű gyerekek.
November 25-e Alexandriai Szent Katalin napja. Kevesen tudják, hogy Katalint nemcsak a betegek és az elesettek, hanem az ágybavizelők védőszentjeként is tisztelik. A Száraz Éjszakák, Derűs Nappalok Alapítvány ezentúl minden évben megemlékezik erről a napról. Ahogy az alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Szabó László elmondta, így szeretnék felhívni a figyelmet erre a betegségre, amelynek létezéséről sokan nem tudnak, vagy nem akarnak tudomást venni. Annak ellenére van ez így, hogy az éjszakai ágybavizelés - az asztma után - a második leggyakoribb gyermekbetegség Magyarországon, közel 90 ezer gyermek küzd ezzel a sokszor jelentéktelennek ítélt betegséggel. Az ágybavizelés mértéke változó: előfordulhat, hogy csak a pizsamát nedvesíti be, ám néha a húgyhólyag egész tartalma kiürül.

A tünetegyüttes hátterében sokféle ok húzódhat meg, a pontos diagnózist az orvosi vizsgálatot követően lehet felállítani. A szülők hajlamosak arra várni, hogy a jelenség majd magától megszűnik. A gond megoldásának halogatása azonban a legtöbb gyerekből feszültséget vált ki, ami a tanulmányi eredmény romlását vonhatja maga után, s nem ritkán a gyermek önbecsülését is károsítja.
Az éjszakai ágybavizelés nem korunk betegsége: találtak olyan 3500 éves ibériai papirusztekercseket, amelyek az ágybavizelésről és annak kezelési módjáról számolnak be.

forrás: Patika Tükör - 2006-01-05

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.