A Kneippi filozófia öt eleme

Hidroterápia

A víz gyógyító hatását már az ókorban is ismerték és használták. Ez a tudás a középkorban feledésbe merült, ám a XIX. századtól, Sebastian Kneipp munkásságának köszönhetően, ismét az érdeklődés előterébe került. A hidro- és balneoterápia eljárásainak alkalmazása személyreszabottan és differenciáltan történik. A cél a szükséges termikus, kémiai, mechanikus és hidroelektrikus hatás elérése - ezt a hőmérséklet, az alkalmazás idejének és módjának megfelelő megválasztása biztosítja. Manapság mintegy 120-féle kezelési módot alkalmaznak, locsolás, gőzfürdő, váltott hőmérsékletű fürdő, borogatás stb. formájában.

Fitoterápia

A kezelés a gondosan kiválasztott, növényi alapú gyógytermékek használatára épül. A gyógynövények esetében közismerten semmilyen vagy csupán minimális mellékhatással kell számolni, a szervezetben nem halmozódnak fel, sem a májat, sem a gyomrot nem terhelik. Hatásuk ugyan lassú, hiszen a koncentráció nem magas, ezzel szemben kifejezetten kímélő és tartós. Kenőcsök, illóolajok, fürdőadalékok és nyomókötések külsőleg, teák, drazsék, tinktúrák és növényi levek belsőleg tisztítják, méregtelenítik a szervezetet.

Dietetika

Az egészséges táplálkozás, amely a teljes őrlésű gabonák, növényi rostok, ballasztanyagok, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásán és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelen keresztül valósul meg.

Mozgásterápia

A rendszeres mozgással nemcsak a testsúly tartható egyensúlyban, hanem a szívműködés és a keringési rendszer is, valamint a szervezet ellenálló-képessége fokozódik. Az aktív és passzív tevékenységek egyensúlyát kell megtalálni, átélni a testmozgásnak a lélekre való pozitív, felszabadító hatását. A masszázs nemcsak az izmokat lazítja el, hanem a test funkcióit harmonizálja, a szívműködés és a vérkeringés nemcsak megélénkül általa, hanem a test terhelhetősége növekszik.

Testi és lelki egyensúly - Harmónia

Kneipp teljes testre kiterjedő terápiájának ötödik eleme a négy előbb leírt gyógyítási elv összegzését adja, mindezek szintéziseként, mert a módszer nemcsak a testet fejleszti, hanem lelki és szellemi erőinket is. Ki kell alakítanunk a magunk természetes biológiai ritmusát, hogy testünket, lelkünket és szellemünket harmóniában tartsuk. Ez a harmónia megvéd minket a mindennapok káros behatásaitól, legyen az szennyezett környezet vagy éppen munkahelyi stressz.
Mintegy 120 éve működik az a Sebastian Kneipp által alapított Kneipp Werke, amely azóta is a kneippi tradíciókat folytatva ötvözi termékeiben a tudomány legjavát a természet kínálta legjobbal. Magyarországon a Hartmann-Rico Hungária Kft. kizárólagos joggal forgalmazza a Kneipp Werke egyes termékeit, melyek választéka folyamatosan bővül és egyre inkább a modern ember igényeihez alkalmazkodik.

 

forrás: Patika Tükör - 2003-10-04

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.