Maszk, maszk, maszk!

Újra elő kellett vennünk harcias hölgyünket, mert lehangoló látni, hogy akár a fővárosban, akár vidéken járok-kelek, sokan még mindig nem értik, hogy a maszk életet menthet. Nem feltétlenül a sajátunkat, nagyobb valószínűséggel azét, akit esetleg nem is ismerünk.

Ezek az emberek nap mint nap játszák Isten ostorát, teljesen mindegy, hogy kivagyiságból, nemtörődömségből vagy éppen beletörődésből, belefáradásból. A maszk elengedhetetlen, beoltottaknak is.

Felmerült, hogy kötelezővé tehetik az FFP2-es szűrőképességű maszkokat. Nem történt meg, és nem is biztos, hogy erre szükség van. Arra van szükség, hogy valamilyen maszkot mindenki hordjon, bármilyen közösségben él, dolgozik. Embert próbáló ez az egész helyzet, de fegyelmünk most éppen nem lankadhat.

Sokat írtunk már korábban a maszkokról. Most annyit jegyeznénk meg, hogy ha a FFP2-es maszkot vásárolnak, akkor olyat válasszanak, amely átesett hivatalos minőségbiztosítási procedúrán, lehetőleg európai szinten (is). A nagyobb gyártók régóta velünk lévő termékei talán drágábbak, de garantáltan teljesítik az elvártakat.

Az újabb, járvány által életre hívott márkák különböző típusú maszkjainak érdemes utánanézni az interneten: keressük a megfelőségi dokumentációt, kérjük az elérhetőségét a kereskedőtől. Ha nem hozzáférhető, esetleg csak kínaiul talál ilyet, az még nem jelenti azt, hogy megkérdőjelezhető a minősége, esetleg megalapozatlanul kapott forgalmazási engedélyt. A jól ismert technológiával készült kínai vakcinákról sem feltételezzük, hogy ártanának, de egy korrekt dokumentáció mindenképpen megnyugtató. Ahogy a vakcináknál, úgy a maszkoknál is.

Végül: tudta-e Ön, hogy ha FFP2-es maszkot vásárol és azt hordja az utcán is, akkor jelentős mértékben védi magát a poros, szennyezett levegő káros hatásaitól?

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

(210308)
 

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.