Front mizéria – Amit az időjárásra is foghatunk

Az időjárási frontok sok embernek okoznak fejfájást, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

A fiatal, egészséges szervezet kevéssé frontérzékeny, de a kor előrehaladtával egyre többen szembesülnek azzal a ténnyel, hogy egy meleg- vagy hidegfront erőteljesen megtépázhatja komfortérzetüket.

A látszólag különböző panaszok az arra érzékeny szervezet két fő élettani reakciójára vezethetőek vissza.

A hidegfront

Betörési frontnak is nevezik, a területre beáramló hideg levegő, mintegy "felökleli" az előtte lévő meleg légtömegeket. A magasba kényszerített meleg levegő lehül, felhőképződés indul meg. Kisebb területen, rövidebb ideig tartó, de intenzivebb csapadéktevékenységre lehet számítani.

A front mögött érezhetően szárazabb, hidegebb levegő árasztja el a területet. Megváltozik a levegő elektromos töltése is, a negatív ionok kerülnek túlsúlyba. Szervezetünkben fokozódik a paraszimpatikus idegrendszer válaszkészsége (paraszimpatikotónia).

A paraszimpatikus túlsúly mellett esik a vér szerotonin szintje, csökken a központi- és a környéki idegrendszer ingerlékenysége. Fáradékonyság, álmosság, aluszékonyság, hangulatromlás, fejfájás, hosszabbodó reflexidők jellemzőek. Erősődik a trombózishajlam, romolhat a szívizom vérellátása, csökken a vérnyomás és a pulzusszám, a hipotenzív alkatúak szédülhetnek, gyakrabban ájulnak el. Súlyosbodhat az asztma, erősődnek a reumás fájdalmak, a görcskészség (szülés), az ödémaképződés.

A melegfront

Felsiklási frontnak is nevezik, a meleg légtömegek a területen addig uralkodó hideg levegő fölé kerülnek, egész országrészekre terjedő, hosszabb ideig tartó csapadékra, de a hidegfront betöréséhez képest kevésbé eseménydús, csendesebb időjárásra számíthatunk. A front melegebb, nedvesebb levegőt hoz magával.

A pozitív ionok kerülnek túlsúlyba, emelkedik a szervezet szerotonin szintje, fokozódik az idegrendszer ingerlékenysége (szimpatikus túlsúly).

A szimpatikotónia álmatlanságot, ingerlékenységet okoz, növekszik a pulzusszám és a vérnyomás, fokozódik az embóliaveszély, erősödik a vérzéshajlam, romlik a hangulatzavarral küszködők állapota, az önpusztító gondolatok felmerülésének gyakorisága.

Fejfájás jelentkezhet, emelkedik a vércukorszint, gyakoribb az étvágytalanság, növekszik a folyadékigény, fokozódik a vizeletekiválasztás, elhúzódóbb szülésre lehet számítani (fájásgyengeség).

Egyik front sem hat kedvezően a közlekedésben résztvevőkre. Növekszik a balesetek gyakorisága, csökken a balesetveszélyes helyzetek elhárításának az esélye.

Kettős fronthatás

A meleg- és hidegfront találkozása esetén kialakuló ún. okklúziós front többnyire enyhébb, de a legváltozatosabb panaszokat okozhatja az arra fogékonyaknál. Itt és az előzőeknél is tény: az egészséges, edzett, fizikai, lelki és szellemi túlhajszoltságtól mentes szervezetet a időjárási frontok jóval kisebb valószínűséggel és mértékben billentik ki az egyensúlyából. Érdemes tenni érte.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.