Megfékezhető az Ebola vírus?

Az Ebola vírus által okozott vérzéses láz az emberiséget érintő egyik legveszélyesebb vírusfertőzés.

A halálozási aránya 50–90 százalék közötti. A betegség Afrika és Ázsia dzsungeleiből ered. Az Ebola vírus számos formáját izolálták már, ezek klinikailag némiképp eltérő kórképet idéznek elő.

A vírus a fertőzött egyén vérével, testnedveivel, spermájával történő közvetlen érintkezés útján terjed. Beteg vagy elpusztult csimpánzról is átvihető az emberre. Lappangási ideje 2–21 nap.

A fertőzést hirtelen kialakuló láz, gyengeség, izomfájdalom, fejfájás és torokfájás jellemzi. Ezt követően hányás, hasmenés, bőrkiütések jelentkeznek, romlik a vese- és a májműködés, majd külső és belső vérzések alakulnak ki.

Jelenleg specifikus kezelés nem áll rendelkezésre, a tüneti terápia része a folyadékpótlás, az intenzív terápia.

Jelen pillanatban úgy tűnik, a védőoltás lenne az egyetlen remény a fertőzéssel szembeni védekezésre.

Dr. Gary Nabel, a National Institutes of Health Vaccine Research Centerének igazgatója már 1997-ben dolgozott az Ebola vírus DNS-ét tartalmazó védőoltás kifejlesztésén. Az akkori oltóanyag, melyet tengerimalacokon próbált ki, hatásos volt ugyan a rágcsálókon, de nem védte a főemlősöket.

A legutóbbi kísérletek során azonban a tudósok a DNS-t tartalmazó vakcinát egy légúti fertőzést okozó, gyengített vírussal kombinálták össze. Most úgy tűnik, az új oltóanyag hatásos majmokon is.

Négy makákót oltottak be a kísérleti vakcinával, majd normálisan halálos mennyiségű vírussal fertőzték meg őket. A hat hónapig tartó vizsgálat során három oltott majom véréből egyáltalán nem sikerült kimutatni a vírust. Egy állat vérében ugyan megjelent a kórokozó, de csak nagyon kis számban, és egy héten belül eltűnt belőle. Négy másik makákó, melyek nem kaptak védőoltást, 6 napon belül elpusztultak a mesterségesen előidézett fertőzésben.

(forrás:Patika Tükör 2001-01-01)

Ha a tartalmat hasznosnak találta, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!

orvosiLexikon.hu a Facebook-on

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Restricted HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.