A homeopátiás betegvizsgálat

Többször foglalkoztunk már a homeopátia alapelveivel, a homeopátiás gyógyszerek jellegzetességeivel. Ám arról még nem beszéltünk, hogy hogyan történik a homeopata orvos rendelőjében a betegvizsgálat, miben különbözik a hagyományostól és mi várható a gyógyulás során.

Mindenekelőtt szeretném kihangsúlyozni, hogy a homeopátiás gyógyítás Magyarországon orvosi diplomához kötött tevékenység és csak egyetemi keretek között vizsgázott orvosok gyakorolhatják, engedélyezett rendelőkben.

A kivizsgálás nem nélkülözi a hagyományos orvosi eljárásokat, tehát a homeopata orvos is általában ugyanúgy tetőtől talpig megvizsgálja a beteget és ha kiegészítő eljárásokra van szükség, azt is igénybe veszi. Röntgen, ultrahang, labor vagy egyéb speciális műszeres vizsgálatok végzése ugyanúgy hozzátartozik a betegség kiderítéséhez, mint a hagyományos orvoslásban.

A hagyományos orvoslás által meghatározott diagnózis ismerete nélkülözhetetlen a homeopátiás gyógyításhoz, azt elkezdeni diagnózis nélkül lelkiismeretlenség.

Mi akkor a különbség?

Mivel a homeopátia tudománya nem elsősorban betegségcentrikus, hanem az egész beteget veszi figyelembe, az orvosnak nemcsak a páciens beteg részét, hanem az "egészséges" részét is ismernie kell.

Ez mind testi, mind lelki, mind érzelmi-lelki szinten érvényes. (Ha eredményes a gyógyulás, az is mindhárom szintet érinti.) Ezért a homeopátiás esetfelvétel is igen részletes, sokszor olyan kérdéseket is tartalmaz, amin a beteg meglepődik, vagy úgy gondolja, hogy semmi köze sincs a bajához. Ám ha belegondolunk, hogy mennyire különbözőek vagyunk egészségesen is, nem nehéz azt felismerni, hogy mennyire különbözően reagálunk egy-egy betegségre.

Például egy hideg, esős időben történő átfázás után van, aki lázas lesz, van, aki orrmelléküreg- gyulladással reagál, van, akinek a füle kezd fájni, de olyanok is akadnak, akiknek kutyabaja sem történik, mert az immunrendszerük fel tudja venni a harcot a betegséget kiváltó ágens ellen.

Vagy itt van a fejfájás, esetleg migrén esete: a betegek tüneteinek már a kiváltó oka is nagymértékben különbözik: van, aki frontra, esőre, különböző szagokra érzékeny, van, akinek menstruáció előtt, vagy éppen fizikai, szellemi terhelésre jelentkezik a fejfájás. Ilyenkor a cél, nem a fejfájás elnyomása, vagy meggyógyítása, hanem a beteg ember felkészítése a betegségre oly módon, hogy fel tudja venni a harcot a fájdalom ellen, saját öngyógyító mechanizmusait aktiválva.

Egyes orvosok a rendelés során szóban kérdezik ki a beteget igen részletesen, mások kérdőív kitöltését kérik a betegtől. Itt az alvásra, étvágyra, különös szokásokra, sőt a rokonságban előforduló betegségre vonatkozó kérdések is előfordulnak és a válaszok valóban sokat számítanak a megfelelő gyógyszer megtalálásában. Mindezek elsősorban a krónikus betegségekre érvényesek.

Mi történik akkor, ha valakinek az akut lázas nátháját vagy hasmenését kell meggyógyítani, lehetőleg rövid idő alatt? A homeopátiás gyógyszer kiválasztása ilyenkor úgynevezett "bevált indikációk" szerint történik. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a beteg lelki életére, öröklött tulajdonságaira, esetleg álmaira kevésbé vagyunk kíváncsiak, de a panasz jellegzetessége, helye, oka, javulásának vagy rosszabbodásának iránya nagyobb súllyal esik latba, mint egy hagyományos orvosi vizsgálat során.

Mindezek miatt fontos, hogy ha beteg a homeopátiás gyógyításhoz fordul, akkor saját maga is partner legyen a saját gyógyulási folyamatában. Rendelkezzen jó önmegfigyelő képességgel, hogy segíthessen orvosának a megfelelő szert megtalálni mind az akut, mind a krónikus betegség kezeléséhez.

 

Dr. Szabó Beáta
homeopata orvos

forrás:archívum
(Patika Tükör – 010401)

 

Archívum

Archivált írás. A benne foglaltak aktualitása nem garantált, illetve nem feltétlenül tükrözik a vonatkozó tudományterületek jelenlegi ismeretanyagát, szempontjait és hangsúlyait.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.