Már 5000 éve is ismerték és fogyasztották a fokhagymát.
Már 5000 éve is ismerték és fogyasztották a fokhagymát. Különösen az ókori Egyiptom lakói kedvelték - mindennapos étrendjük része volt -, nem véletlenül hívták őket a szomszéd államok lakói "büdös embereknek". A kellemetlen szagon kívül e növénynek tulajdonképpen nincs is más rossz tulajdonsága.
Mindennapos fogyasztása csökkenti a vérnyomást, kedvezően befolyásolja a vér koleszterinszintjét, gátolja a véralvadást, illetve meggyorsítja a vérrögök felszívódását. Kimutatták, hogy az allicin - mely a szétrágott vagy szétzúzott fokhagymából szabadul fel -, reakcióba lép a szervezetet megtámadó bacilusokkal vagy parazitákkal, s az imént említett anyag kéntartalmú fehérjéi blokkolják azok működését.
Ha valaki nem bírja nyersen elfogyasztani a növényt (pedig így a leghatásosabb!), turmixolja le és a levet keverje valamilyen ételbe. De a gyógyszertárakban is szétnézhetünk: a fokhagyma hatóanyagait kapszulába zárták, tehát így is fogyasztható.
forrás: archívum
(Patika Tükör – 040915)