A fagylalt ĆsĂ©t i. e. 3000 Ă©vvel a kĂnaiak mĂĄr ismertĂ©k, errĆl ĂĄrulkodik Marco Polo 1298-bĂłl szĂĄrmazĂł Ăști jegyzete. A rĂłmaiak is szĂvesen hƱsĂtettĂ©k magukat a jeges nyalĂĄnksĂĄggal, de a mai fagylaltokhoz hasonlĂł Ă©dessĂ©get a XV. szĂĄzadban kĂ©szĂtettĂ©k elĆször.
A XVII. szĂĄzad mĂĄsodik felĂ©ben PĂĄrizsban mĂĄr több szĂĄz fagylaltkĂ©szĂtĆ dolgozott. A XVIII. szĂĄzadtĂłl az olaszok rĂ©vĂ©n vĂĄlt igazĂĄn közkedvelt Ă©dessĂ©ggĂ© a fagylalt. BĂĄr MagyarorszĂĄgon mĂĄr jĂłval korĂĄbban is lĂ©tezett ez az Ă©dessĂ©g, mĂ©gis a reformkorban az elegĂĄns cukrĂĄszdĂĄk lĂ©trejöttĂ©vel vĂĄlt mĂ©g nĂ©pszerƱbbĂ©.
Pest egyik legszebb cukrĂĄszdĂĄja, az elĆkelĆ tĂĄrsasĂĄgi Ă©let egyik helyszĂne az 1850-es Ă©vek vĂ©gĂ©n alapĂtott Kugler cukrĂĄszda volt. Itt elsĆsorban teasĂŒtemĂ©nyeket, bonbonokat, fagylaltokat, parfĂ©kat ĂĄrusĂtottak. Kugler Henrik sokat utazott PĂĄrizsba, egyik utazĂĄsa alkalmĂĄval ismerkedett meg Gerbeaud Emil cukrĂĄszmesterrel, aki 1884-ben ĂŒzlettĂĄrsa, majd 1885-ben tulajdonosa lett az ĂŒzletnek.
Gerbeaud cukrĂĄszdĂĄja rövid idĆn belĂŒl a legkedveltebb talĂĄlkozĂłhellyĂ© vĂĄlt. A több szĂĄz Ășj sĂŒtemĂ©ny mellett fagylaltĂ©s parfĂ©kĂŒlönlegessĂ©geket is ĂĄrultak (lĂĄsd CsapĂł Katalin, Karner Katalin: Budapest az egyesĂtĂ©stĆl az 1930-as Ă©vekig).
A parfĂ©masszĂĄt, hogy mĂ©g ĂnycsiklandozĂłbb, csĂĄbĂtĂłbb legyen, kĂŒlönleges fĂ©mbĆl kĂ©szĂŒlt parfĂ©formĂĄkba öntöttĂ©k, majd lehƱtöttĂ©k. A vendĂ©gek elĂ© Ăgy pl. csodĂĄlatos virĂĄg formĂĄjĂĄban kerĂŒlt a hƱs Ă©dessĂ©g.
Az ĂŒzlet ĂnyencsĂ©geit nem csak helyben lehetett fogyasztani, aki otthon szerette volna Ă©lvezni az Ăzek kavalkĂĄdjĂĄt, annak kĂŒlönleges vörösrĂ©z parfĂ©szĂĄllĂtĂł dobozban vittĂ©k hĂĄzhoz az Ă©dessĂ©get, garantĂĄlva, hogy Ă©psĂ©gben megĂ©rkezik.
Mivel tölcsĂ©r ekkoriban mĂ©g nem volt, a fagylaltot ĂŒvegkelyhekbĆl, vagy e cĂ©lra kĂ©szĂŒlt tĂĄnyĂ©rokbĂłl kanalaztĂĄk a vendĂ©gek Ă©s kĂ©nytelenek voltak beĂ©rni egy-egy szelettel, mivel a fagylaltot nem gombĂłcokban mĂ©rtĂ©k.
Az elsĆ Anna-bĂĄlt az 1860-as Ă©vekben rendeztĂ©k PiskĂłtaparfĂ© meg elĆször BalatonfĂŒreden, de a DunĂĄntĂșl szĂĄmos mĂĄs rĂ©szĂ©n is tartottak Anna napjĂĄn bĂșcsĂșkat, bĂĄlokat. A bĆsĂ©ges menĂŒben a fagylalt is megjelent, ami vidĂ©ken ekkor mĂ©g ritkasĂĄgnak szĂĄmĂtott.
Piros fagylaltot mĂĄlnĂĄbĂłl, fehĂ©ret citrombĂłl, sĂĄrgĂĄt kajszibarackbĂłl, krĂ©mszĂnƱt vanĂliĂĄbĂłl kĂ©szĂtett Ămon, a hĂres marcali bĂĄbos. Az idĆsebb vidĂ©ki hölgyek a vanĂliafagylaltot tartottĂĄk a legelĆkelĆbbnek.
TölcsĂ©res fagylaltot nyalogatni MagyarorszĂĄgon valĂłszĂnƱleg csak a XIX. szĂĄzad mĂĄsodik felĂ©ben lehetett elĆször. A maihoz hasonlĂł tölcsĂ©reket a XX. szĂĄzad fordulĂłjĂĄn kezdtek el gyĂĄrtani.
Az 1900-as Ă©vek elejĂ©n több helyen mĂĄr tĂ©len is ĂĄrusĂtottak 6-8 fĂ©le fagylaltot, ilyen volt pl. Auguszt Elek krisztinavĂĄrosi cukrĂĄszdĂĄja is. Fagylaltot otthon is lehet kĂ©szĂteni. MĂĄr a korabeli szakĂĄcskönyvek is többfĂ©le ĂzƱ fagylalt receptjĂ©t közöltĂ©k, MĂłra FerencnĂ© 1928-ban megjelent (1949-ig öt kiadĂĄst megĂ©rt) szakĂĄcskönyve pedig mĂĄr huszonegyfĂ©le fagylalt Ă©s tĂzfĂ©le parfĂ© receptjĂ©t teszi közkinccsĂ©.
Potondi Eszter
forrĂĄs: archĂvum
(Patika TĂŒkör â 020801)