Méz. Egyszerű, hárombetűs szó. Kinek a tea, kinek Micimackó, kinek a reggeli mézes kenyér jut eszébe róla.
A mĂ©zelĹ‘ mĂ©hek a kĂĽlönbözĹ‘ növĂ©nyek virágaibĂłl gyűjtik össze a nektárt, megeszik (nem csak gyűjtögetnek) Ă©s elĹ‘gyomrukban feldolgozzák. Majd a kaptárban a lĂ©psejtekbe öklendezik, Ăgy raktározzák. A lĂ©psejtek anyaga a mĂ©hviasz, amit sokfĂ©lekĂ©ppen felhasználhatunk, ám táplálkozási cĂ©lokra inkább a benne rejlĹ‘ finomságot ajánlom. A boltokban kaphatĂł, Ăşgynevezett egyszerű mĂ©z is tartalmaz viaszt, mivel sajtolással nyerik ki a lĂ©pbĹ‘l. A pergetett mĂ©zbe nem kerĂĽl mĂ©hviasz, hiszen ezt kicsurgatják a lĂ©pbĹ‘l. Persze nem csak a viasztartalomtĂłl fĂĽgg a mĂ©z Ăze, minĹ‘sĂ©ge: ezt leginkább az határozza meg, hogy milyen növĂ©nyekrĹ‘l gyűjtöttĂ©k a mĂ©hek a mĂ©zet. EurĂłpában magyar specialitásnak számĂt az akácmĂ©z. Ennek világossárga szĂne Ă©s kĂĽlönleges zamata van.
TermĂ©szetesen nem csak az akác mĂ©ze finom Ă©s egĂ©szsĂ©ges. Ismert Ă©s kedvelt hazánkban a virágmĂ©z Ă©s a hársfavirág mĂ©ze is (egy fa virágai ĂłránkĂ©nt mintegy 40 gramm borostyánszĂnű mĂ©zet adhatnak).
A mĂ©z, bármilyen virágbĂłl származzĂ©k is, 70-80 százalĂ©k invertcukrot (glukĂłz Ă©s fruktĂłz keverĂ©ke) tartalmaz. EzĂ©rt igen gyorsan kĂ©pes feldolgozni a szervezetĂĽnk, Ă©s igen sok energiát ad. Emellett illĂłolajakat, fehĂ©rjĂ©ket, karotint Ă©s B2-vitamint is tartalmaz. Finom ĂzĂ©t Ă©s jĂłtĂ©kony hatásait már rĂ©gen felismerte Ă©s rĂ©gĂłta használja az emberisĂ©g. MĂ©zzel gyĂłgyĂtottak nyĂlt, nehezen gyĂłgyulĂł sebeket (Ă©lĂ©nkĂti a helyi vĂ©rkeringĂ©st, Ăgy gyorsĂtja a hegesedĂ©s, bĹ‘rkĂ©pzĹ‘dĂ©s folyamatát). A szláv nĂ©pi gyĂłgymĂłd szerint szĂvpanaszok esetĂ©n kell aranylĂł mĂ©zet kanalazgatnunk (esetleg vöröshagymával kombinálva). Azt, hogy remek Ă©desĂtĹ‘szer Ă©s nátha ellen a mĂ©zes teánál kevĂ©s jobb orvosság van, szinte alig merem leĂrni, annyira ismert.
A mĂ©hek azonban nem csak mĂ©zet kĂ©szĂtenek. A viaszrĂłl már esett szĂł, de a kaptáraknak sokkal fontosabb termĂ©ke a mĂ©hpempĹ‘. Ez az anyag eredetileg a mĂ©hkirálynĹ‘ Ă©tke, sokkal több cukrot tartalmaz, Ă©s a dolgozĂłk nyála is nagyobb arányban van jelen benne, mint a mĂ©zben. A pempĹ‘ is használhatĂł gyĂłgyászati cĂ©lokra (testi, szellemi frissĂtĹ‘, alapkozmetikum volt az Ăłkorban). Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen igen gazdag B2-, B5-, B6-, E- Ă©s H-vitaminban. JĂłtĂ©kony hatását nem feledtĂĽk el, hiszen több gyĂłgyszer kĂ©szĂĽl belĹ‘le az anyagcsere-folyamatok segĂtsĂ©gĂ©re, az immunrendszer teljesĂtmĂ©nyĂ©nek növelĂ©sĂ©re, lĂ©gzĹ‘szervi, emĂ©sztĹ‘ rendszeri Ă©s májbántalmak kezelĂ©sĂ©re. A kozmetikának is alapvetĹ‘ anyaga. A belĹ‘le előállĂtott krĂ©mek Ă©s pakolások hatĂ©konyan vĂ©dik a bĹ‘rt, hidratálják Ă©s rugalmassá teszik. Mindezt Ăşgy, hogy a bĹ‘r lĂ©gzĂ©sĂ©t nem akadályozzák, Ă©s bárki alkalmazhatja ezeket a kĂ©szĂtmĂ©nyeket, minden bĹ‘rtĂpusra.
A mĂ©hek vĂ©dik kaptáraikat a kĂĽlönbözĹ‘ baktĂ©riumok Ă©s kĂłrokozĂłk ellen. Erre a cĂ©lra egy ragacsos anyagot gyűjtenek be a fák rĂĽgyeirĹ‘l, amit propolisznak (magyarul: mĂ©hszuroknak) nevezĂĽnk. Ez az anyag remek baktĂ©riumölĹ‘ tulajdonságai mellett hatásos fájdalomcsillapĂtĂł, Ă©s gyorsĂtja a sebek gyĂłgyulását is. Pontos összetĂ©telĂ©t mĂ©g nem ismerjĂĽk.
-práger-
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 010102)