Meghűlés – ötletek a megelőzésre

A megfázás az egyik legkönnyebben beszerezhető betegség. Elegendő nem megfelelő öltözékben kimenni a szeles, hideg utcára, majd betérni a fűtött helyiségbe. Egy röpke tízperces bevásárlás alatt nagy eséllyel hazaviszünk egy kellemetlen meghűlést – nemhiába kiabálta utánunk anyukánk, nagymamánk: "Aztán rád ne melegedjen a kabát!" A megfázás gyakran a hőháztartásunkat zavaró külső körülmények – áthevülés, hirtelen lehűlés – miatt következik be. Íme, néhány ötlet ennek elkerülésére:

Indítsuk hideg zuhannyal a napot!

Tréningezhetjük testünket a hirtelen hőmérséklet-változáshoz való gyors alkalmazkodásra, ha a meleg fürdő vagy tusolás utáni gyors hideg zuhanyt napi tisztálkodási rutinunk részévé tesszük. Még hatásosabb, ha törülközés helyett a fűtött fürdőszobában hagyjuk magától megszáradni a testünket!

Öltözködjünk rétegesen!

A kabát alá pulóvert, ez alá vékonyabb, hosszú vagy rövid ujjú, lehetőleg természetes anyagból (pamutból) készült pólót, inget, trikót vegyünk! Ne felejtsük otthon a sapkát, sálat, kesztyűt sem!

Szabaduljunk meg a felesleges holmitól!

Zárt, meleg helyiségbe belépve, amilyen hamar csak lehet, vegyük le a felső réteget magunkról. Zseb hiányában is van helye a sapkának, ha belsejére és kabátunk alsó szegélyére kis tépőzárat varrunk! A sál oldalt megcsomózva és félig hátravetve a legegyszerűbb pulóvert is feldobja!

Menjünk el néha szaunába!

Amellett, hogy a hideg időben kellemes kikapcsolódást nyújt és méregtelenítő hatása is közismert, a szauna testünket edzetté, ellenállóbbá is teszi a megfázással szemben, feltéve, ha nem felejtünk el utána hideg vízzel lezuhanyozni! Figyelem: ne állítsuk túl magasra a hőfokszabályozót, mert a túl forró levegő árt a nyálkahártyáknak és a légutaknak!

Ne öntsünk hirtelen túl sok vizet a forró parázsra, mert testünknek szüksége van arra, hogy a felesleges hőt párologtatás útján leadhassa! Ha betegek vagyunk, ne menjünk uszodába, szaunába, mert ezek megterhelik a szívet és a vérkeringést, amit egyébként is fokozott működésre késztet maga a betegség.

A cseppfertőzés útján terjedő, vírus okozta betegség elkerülésének érdekében, ha lehet, kerüljük a zsúfolt, zárt helyiségeket, mert itt a megfertőződés veszélye igen magas. Fokozottan ügyeljünk a higiéniára, a gyakori kézmosásra.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 031201)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.