Bőrünk bánja – Fényvédelem, fényvédőszerek

Szomorú tény, hogy egyre nő a nap okozta bőrbetegségek gyakorisága: krónikus bőrkárosodások, sőt bőrrák is kialakulhat.

Fontos feladatunk tehát a tudatos, rendszeres fényvédelem. Ezt már gyermekkorban el kell kezdeni, mert a már károsodást okozó UV (ultraibolya) sugáradag fele 18 éves korunk előtt ér bennünket. A fényvédelem legegyszerűbb módszere a nap kerülése. A déli órákban ne tartózkodjunk fedetlen bőrrel a tűző napon! Nagy vízfelület mellett, homokos parton, havas környezetben a szórt, visszatükrözött UV sugárzás is igen jelentős.

A védelem következő eleme a megfelelő ruházat (sötét ing, kalap!). Világos textíliák akár az UV sugárzás ötven százalékát is átengedhetik. Igen elterjedt az a tévhit, hogy fürdés, úszás alatt nem szükséges a fényvédelem. A tengervízben pl. egyméteres mélységig eljut az UVB ötven százaléka!

Az UV sugárzás káros hatásait fényvédő szerekkel kell kivédenünk. Ezek kiválasztásához bőrtípusunk ismerete a legfontosabb. A fényvédő hatásspektrumán és erősségén kívül a szer kozmetikai jellemzőit, vízállóságát, az alkalmazás szükséges gyakoriságát és az árát is mérlegeljük.

Sokáig főleg a rövidebb hullámhosszú UVB (290-320 nm) elleni védelmen volt a hangsúly, de manapság fokozottan törekszenek az UVA-tartományra (320-400 nm) is kiterjeszteni a védelmet. A fényvédőket a legtöbben az UVB okozta napégés kivédésére használják. A magasabb fényvédő faktorszámú készítményekkel egyre hosszabb időt képesek a napon tölteni, ezért hamis biztonságérzetük alakul ki. Ám ilyenkor nagy UVA sugáradag is éri a bőrünket, s ez kombinált, széles spektrumú fényvédők használatát teszi szükségessé.

Fényvédő faktorok – Mi az igazság?

A fényvédő faktor (FF) = Sun Protection Factor (SPF) = Lichtschutzfaktor (LSF) egy szorzószám, ami azt mutatja, hogy a fényvédővel hányszorosára növekszik a napon leégés nélkül tölthető idő. Ha például a bőrünk 20 percet bírna a napon kipirulás nélkül, 16-os fényvédő faktorral a bőrpír csak 320 perc múlva jelentkezik. Mivel a bőrpírt az UVB okozza, a fényvédő faktorszám csak a készítmény UVB elleni védőhatását jellemzi.

Nehezíti az egyes fényvédők összehasonlítását az is, hogy az UVA védelem meghatározására általánosan elfogadott módszer még nincs. Ugyancsak rendkívül fontos tulajdonság az egyes fényvédő készítmények vízállósága. Gondot okozhat, ha a fényvédőt könnyen eltávolítja a víz. A fényvédő faktorszáma ilyenkor igen csalóka lehet, az ilyen készítményt ugyanis minden úszást követően újra kell alkalmazni!

A legfontosabb: gyermekeink fényvédelme

A család leginkább védelemre szoruló tagja a kisgyermek. A csecsemőket lehetőleg tartsuk árnyékban, félárnyékban. A D-vitamin képzéséhez szükséges UV sugáradagot így is bőven megkapja! A kisgyermekek lehetőleg ne játsszanak hosszabb ideig a tűző napon. Ha mégis napra mennek, sapka, trikó és fényvédő javasolt. 10 és 14 óra között inkább árnyékban legyen a család. A gyermek fényvédelméhez Raab professzor szempontjait ajánlom figyelmükbe:

  • lehetőleg mikropigmentet tartalmazó fényvédőt válasszunk
  • gyermekek szabadidős tevékenységéhez erősebb fényvédő (FF: 15 feletti) ajánlott
  • zsírosabb alapanyagok jobban megfelelnek a gyermekbőr igényének
  • a napozószer lehetőleg ne tartalmazzon se illatanyagot, se konzerválószert
  • a fényvédő legyen vízálló

 

Dr. Körmendy Miklós
bőrgyógyász-kozmetológus,
gyermekbőrgyógyász

forrás: archívum
(Patika Tükör – 030508)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.