A szívelégtelenségről

A szívelégtelenség a szív működésének olyan zavara, melynek következtében a vérkeringés nem tudja biztosítani a szervek és szövetek számára a mindenkori igényeknek megfelelő oxigént és tápanyagot. Emiatt a beteg fáradékonyságról és nehézlégzésről számol be. Enyhébb esetben ez csak terheléskor jelentkezik, súlyos esetben már nyugalomban is vérellátási zavar, és a fontos szervek, mint például a vese és az agy működési zavara jöhet létre.

A nemzetközi adatok alapján a felnőtt lakosság mintegy 3%-a szenved szívelégtelenségben, ez az Európai Kardiológus Társaság által képviselt országokban mintegy 15 millió beteget jelent. A 65 év fölöttiek körében a betegség megjelenése még jellemzőbb, az akár elérheti a 10-20%-os arányt is. Magyarországon 300.000-400.000 szívelégtelenségben szenvedő beteggel számolhatunk. Ezek az arányszámok folyamatosan növekednek, részben a népesség fokozatos elöregedése, részben az egyéb szívbetegségek hatékonyabb kezelése következtében. A szívelégtelenségben szenvedők jellemzően idősek, túlnyomó többségük magas vérnyomásban, cukorbetegségben szenved vagy szívinfarktuson esett át.

Az elmúlt 15 év terápiás sikerei ellenére a betegség progresszív lefolyású és magas halálozású. A diagnózis felállítását követő 4 éven belül a betegek közel 50%-a meghal, ugyanakkor a legsúlyosabb állapotú betegek felének túlélése pedig nem éri el az egy évet sem. A szívelégtelenség a sürgősségi kórházi esetek mintegy 5%-ért felelős, a kórházban fekvő betegek mintegy 10%-ánál van jelen. Még ha a beteg állapota stabilizálható is, a betegek 15%-a fél éven belül, 20-25%-a egy éven belül újra kórházi felvételre kerül szívelégtelenség miatt.

A betegség felismerését követő 5 éven belül a halálozás eléri vagy meghaladhatja a daganatos megbetegedések mortalitási adatait. Megfelelő ellátás nélkül a szívelégtelenségben szenvedő betegek állapota fokozatosan romlik, majd végül halálhoz vezet.

A Magyar Kardiológusok Társasága annak érdekében, hogy megpróbáljon javítani a fenti statisztikai adatokon, valamint, hogy megvalósítsa a betegek tájékoztatásával kapcsolatos céljait, országos méretű kampányt indít, amelyben a helyi kardiológusok is aktívan kiveszik a részüket. Minden régióban és megyében a sajtó képviselőinek rendelkezésére fog állni egy olyan szakorvos, aki a lehető legszélesebb körű tájékoztatást tudja nyújtani a szívelégtelenség témakörét illetően.

A kardiológusok mellett az orvosi rendelőkbe elhelyezett információs szórólapok, plakátok is a szívelégtelenségben valamilyen módon érintettek megsegítésére szolgál. Ezek mellett a Társaság online felületen is gondoskodik a betegekről, hiszen a www.szivelegtelensegnap.hu weblap révén igyekszik azt a tudásbázist megteremteni és biztosítani, amely szükséges a betegség jobb megértéséhez és a téves hiedelmek eloszlatásához. A szívelégtelenséget ugyanis – habár nem gyógyítható állapot – kezelhető kórként tartják számon, amellyel gondos odafigyelés mellett együtt lehet élni.

A Magyar Kardiológusok Társasága a betegséget nem csupán május 7-én, a Szívelégtelenség Napján kívánja a társadalom figyelmének középpontjába állítani, hanem folyamatosan dolgozik azon, hogy a szívelégtelenségben szenvedők megfelelő figyelemben részesüljenek. Kiemelt cél továbbá az egészséges emberek életmódjának helyes irányba terelése, a megelőzés, a rizikófaktorok kiküszöbölése, a szívelégtelenséghez vezető betegségek kialakulásának megakadályozása. A Társaság szeretné, ha az évek óta megrendezésre kerülő Szívünk Napjához hasonlóan ez a törekvés is megragadná a nagyközönség figyelmét és legalább annyira eredményes lenne a lakosság egészségtudatosabbá nevelésének területén, mint a szeptemberi esemény.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.