Bőrünkre megy – Bőrünk egészsége táplálkozásunk tükrében

A megnyerő külsőhöz, a jó megjelenéshez elengedhetetlen a szép, egészséges bőr. A kiegyensúlyozott táplálkozás, az optimális tápláltsági állapot bőrünkön is látható, míg egyes tápanyagok hiánya bőrünkön is nyomot hagy. Táplálkozásunk általában energiában és egyes tápanyagokban bőséges, más tápanyagokból viszont gyakran kisebb hiány mutatkozik.

Bőrünkön keresztül érintkezünk a környezettel, s bőrünk véd meg a környezet káros hatásaitól is. Felszíne 1,6-1,8 m2. Rugalmassága védi az alatta lévő, sebezhető képleteket, tompítja a nyomás és az ütés erősségét. Egyik fő funkciója a fényvédelem; elnyeli az UV-sugarak nagy részét.

Döntő szerepe van a testhőmérséklet szabályozásában. Savas vegyhatásának köszönhetően gátolja a baktériumok és gombák megtelepedését. Megakadályozza a víz és az elektrolitok kiáramlását a külvilágba, másrészt gátat szab a bőrre kerülő anyagok felszívódásának.

Ha bőrünk egy része károsodik – például égés hatására –, akkor szervezetünk sok folyadékot, fehérjét, elektrolitot és vitaminokat veszít. Az égett beteg tápanyagszükséglete – az égett bőrfelület kiterjedésének függvényében – sokszorosan megnő. A bőr sokoldalú működése mellett meghatározó szerepet tölt be az egyén életében – szépségét, fiatalságát szeretnénk minél tovább megőrizni.

Bőrünk szépségének megóvása azon is múlik, hogy táplálékaink tartalmaznak-e megfelelő mennyiségben esszenciális tápanyagokat, vagy egy, esetleg több tápanyagból, elsősorban vitaminokból és ásványi anyagokból hiányt szenvedünk. Bár hiánybetegséggel a hazai táplálkozási viszonyok között csak ritkán találkozunk, marginális tápanyaghiánnyal gyakran szembesülhet a szakember.

Például: vashiányos vérszegénység fennállását jelezheti a bőr és a látható nyálkahártyák sápadtsága, az íny és a nyelv gyulladása, a szájzug berepedése stb. A bőrelváltozások mellett a körmök alakja is megváltozhat, és a hajhullás sem szokatlan tünet.

Az éhezésnél (nélkülözés, rosszul beállított fogyókúra) a fehérjehiány hosszú ideig rejtve maradhat, mert a szervezet a túlélés érdekében alkalmazkodik a koplaláshoz. A szöveti fehérjeveszteséggel lelassul az anyagcsere. Az ebben az állapotban bekövetkező stressz, műtét, fertőzés mélyreható változást okozhat a szervezet anyagcseréjében, s már akár két hét alatt is kialakulhat a fehérjeenergia alultápláltság súlyos képe.

Szerencsére ilyen kórállapot csak ritkán (általában súlyos betegség kapcsán) fordul elő. A fehérjehiány következtében ödéma, vizenyő alakulhat ki, a fertőzésre való fokozott érzékenységen kívül – egyéb tünetek mellett – bőrgyulladás, hajhullás is tarkíthatja a képet.

C-vitamin-hiány esetén növekszik a fertőzések iránti fogékonyság, csökkenhet a könny- és nyálképződés, a bőrön és a nyálkahártyákon apró vérzések mutatkozhatnak. Télutón, ha nem eszünk elég friss zöldséget, gyümölcsöt, megeshet, hogy fogmosásnál, dörzsölésre vérzik a fogínyünk. C-vitaminra és megfelelő fehérjebevitelre van szükség a kollagénképződéshez is, hiány esetén a bőr érzékenyebb a károsító hatásokra, elhúzódóbb a sebgyógyulás.

Riboflavin, B2-vitamin hiánya esetén először égő érzés jelentkezik a száj körül, az ajkakon, a nyelven, a nemi szerveken, majd vérbőség, hámló bőrgyulladás fejlődik ki a száj, a szem és az orr körül, esetleg a fülkagylón is. A nemi szervek (herezacskó, kisajkak) is érintettek lehetnek. A szájzugban nehezen gyógyuló berepedések keletkeznek. A nyelv gyulladt, vörös, sima felszínű, mintha lelakkozták volna.

Piridoxin, B6-vitamin hiánya megjelenésében nagyon emlékeztet a riboflavinhiányra. Míg ez utóbbi csak hosszú ideig tartó hiányos B2-vitaminbevitel után fejlődik ki, a B6-vitamin-hiány bőrtünetei már néhány heti elégtelen ellátás után jelentkezhetnek. Kifejezett hiánya ritka, a marginális hiány gyakoribb. Jellemző tünet az ajak és a nyelv gyulladása, az ajak fájdalmas berepedése, és a szem és az orr körül észlelhető fokozott faggyúmirígy-működés.

A niacin és előanyagának a triptofánnak együttes hiánya pellagrát okoz.A pellagra szó érdes, repedezett bőrt jelent. A csaknem kizárólag kukoricát fogyasztó népcsoportoknál fordul elő. Egyéb tünetek mellett különösen a napnak kitett helyeken a bőr gyulladt, hámló, pikkelyes, repedezett, és sötéten elszíneződött, a hajlatokban nedvedző gyulladás, a nyelv és a szájnyálkahártya gyulladása is nehezíti a beteg helyzetét.

A régebben H-vitaminnak nevezett biotin ritkán előforduló hiányának is lehetnek bőrtünetei. Száraz, pikkelyes bőrgyulladáson kívül a nyelv ízlelőbimbói is sorvadtak, és hajhullás is bekövetkezhet.

Az A-vitamint hámvédő vitaminnak is nevezik. A látásban, a szem sötéthez való alkalmazkodásában betöltött szerepét a régi időktől ismerik. Kínában 3500 évvel ezelőtt már májjal gyógyították a farkasvakságot (szürkületi vakság). Hiánya a fejlődő országokban ma is gyakori, nálunk általában csak betegségekhez kapcsolódva fordulhat elő.

Jellemző tünet, hogy a nyálmirigyek sorvadnak, a nyálkahártyák kiszáradnak, szájgyulladás, a bőrön pedig elszarusodás lép fel. A szem kötőhártyájának, illetve szaruhártyájának a kiszáradása látásromláshoz, illetve vaksághoz vezethet.

A folyadékfelvétel is befolyásolja bőrünk állapotát, hiszen valamennyi életfolyamat vizes közegben játszódik le. Folyadék tartja nedvesen a nyálkahártyákat és védi meg a kiszáradástól, s szerepet játszik a sejtek alakjának és struktúrájának a kialakításában is. A vízhiányos bőr szárazzá válik. A fiatalság, a szépség egyik titka, hogy sikerül e testünk víztartalmát minél tovább megőrizni.

Az egészséges, kiegyensúlyozott vegyes étrend fedezi a tápanyagszükségletet. A hiány kialakulásának többféle oka lehet, például a táplálék nem tartalmaz elegendő tápanyagot, az ételek elkészítésénél nagy a veszteség, vagy eleve hiányos a táplálkozás nélkülözés, depresszió, étvágytalanság, fogászati problémák, helytelen diéta okán.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 031201)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.