Kampány a szívinfarktus ellen

Szívhang néven országos kampányt indít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésének, a rizikófaktorok karbantartásának, valamint a szűrővizsgálatok népszerűsítésére a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT), amelyhez számos közéleti személység is csatlakozott.
A magyarok több mint fele szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról. Ezek az okok felelősek a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 százalékáért.
A Szívhang Program célja, hogy mindenki vállaljon felelősséget saját egészségéért, ismerje meg rizikófaktorait, legyen tisztában a szűrővizsgálatok jelentőségével. Az MKT ugyanakkor szeretne javítani az orvosok, nővérek és betegek együttműködésének minőségén is.

Az MKT Budapesten a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Székházában tartotta kampányindító sajtótájékoztatóját. A program házigazdái Dömsödi Gábor és Hevesi Tamás.
Dömsödi Gábor már túl van egy szívinfarktuson, éppen ezért csatlakozott a programhoz, ráirányítandó a figyelmet a megelőzés fontosságára, ugyanakkor be kívánja bizonyítani, hogy az infarktus után is van élet, csak oda kell figyelnünk önmagunkra.
A Szívhang program Hevesi Tamás teljes erkölcsi támogatását is élvezi. Az ismert előadóművész már több mint két évtizede cukorbetegségben szenved, így a gyógykezeléssel járó kényelmetlenséget jól ismeri. A Szívhang programhoz való csatlakozás révén erőt szeretne adni az embereknek a kardiovaszkuláris betegségek elleni harchoz. Általa komponált Szívhang-dalok, amelyek hamarosan a nagyközönség számára is hallhatóak lesznek, a kampány célkitűzéseit kívánják erősíteni. Ez azért is számít kuriózumnak, mivel a TCR kampányok történetében nem volt jellemző ezen kampányelem alkalmazása.
Prof. Dr. Merkely Béla, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke hangsúlyozta: a most induló kampány fő célja, hogy hozzájáruljon Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek visszaszorításához, a rizikófaktorok okozta szövődmények csökkentéséhez. Hazánk az Európai Unió országai között jelenleg is dobogós helyet foglal el a kardiovaszkuláris halálozások tekintetében. Az utóbbi években a szívizom-infarktusok száma ugyan csökkenő tendenciát mutat, azonban, még továbbra sem akkora mértékben, hogy utolérhessük a fejlettebb EU tagállamokat.
A társadalmi célú kampányt megnyitó sajtótájékoztató alkalmával a Társaság elnöke a megelőzés és a megfelelő gyógyszeres kezelés betartásának fontosságát emelte ki, mint olyan tényezőket, amelyek segíthetnek visszaszorítani a szív- és érrendszeri halálozások magas számát. Éppen ezért kérte a lakosságot, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet szívük egészségére, a prevencióra, a szűrővizsgálatokra, valamint figyeljenek oda a Szívhang program ajánlásaira. Mint hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy a beteg vérnyomásának karbantartása felére csökkenti a szívinfarktus veszélyét. Ha valaki rendszeresen mozog, egészségesen táplálkozik, nem dohányzik, kerüli a stresszhelyzetet közel 30 %-kal csökkentheti a halálozás esélyét.
A tájékoztató során Dr. Kiss Róbert Gábor, az MKT leendő elnöke az „álnok” jelzővel illette a kardiovaszkuláris problémákat, hiszen ez az a betegségcsoport, amely hosszú évekig észrevétlenül rombolja a szívünk egészségét, és általában már csak későn fedezzük fel, hogy baj van. Éppen ezért érzi úgy, hogy ebben az esetben nekik, orvosoknak kell eljutniuk a betegekhez, hogy megtaníthassák az embereknek, miként kerülhetik el a szívbetegségeket. Véleménye szerint ez a Társaság legfontosabb küldetése, ezért is indították útjára a Szívhang programot.
A kardiológus a szív- és érrendszeri betegségek fő rizikófaktoraira is kitért a sajtótájékoztatón. A dohányzás, ahogy mondotta, az egyik legnagyobb problémát jelenti a szívbetegségek szempontjából. Úgy gondolja, hogy Magyarországon, szemben például Finnországgal, vagy Dániával, az egészségügyi kultúra nagyon alacsony színvonalú. Részben ennek is köszönhető, hogy különösen a fiatal lányok körében magas a dohányosok száma, illetve hogy az egészségtelen táplálkozás hosszú évek óta jelent komoly problémát hazánkban.
A Szívhang program keretében a főváros határait túlszárnyalva, vidéki nagyvárosok színházaiban – Pécsett, Veszprémben, Egerben, Miskolcon, Szegeden és Debrecenben – végeznek szűréseket. Budapesten a Madách Színház is aktívan részt vállal a kampányban. A program május elején gyaloglótúrára invitálja a lakosságot, hadat üzenve a mozgásszegény életmódnak, ezzel is megtéve az első lépést szívünk egészsége érdekében.
Köztudott, hogy heti öt alkalommal végzett, legalább fél óra mozgás jelentősen csökkenti a vérnyomást és nem utolsó sorban jótékony hatással van a szívre.
A középiskolásokról sem felejtkezik el a program, hiszen nagyon fontos, hogy már fiatalkorban odafigyeljenek az egészségükre. A fiatalok elsősorban kérdőívek segítségével ismerkedhetnek meg a rájuk leselkedő veszélyekkel és az egészséges életmód előnyeivel.
Ugyanakkor orvosi rendelőkben, kardiológiai központokban is találkozhatnak a betegek a programmal, ahol szórólapok, plakátok, kockázatmérő-füzetek, betegtájékoztató film és az orvosok segítségével ismerkedhetnek meg a kampány részleteivel, valamint tájékozódhatnak a rádióból, televízióból, írott és online médiából.
A kampányt közismert személyiségek, többek között Gallusz Nikolett, Feke Pál, Kautzky Armand, Serbán Attila erősítik jelenlétükkel, elkötelezettségükkel.

A program weblapja: szivhang.hu


GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.