Ha fáj a hasa – Görcsoldás

Szinte mindenki szenvedett már élete során valamilyen hasfájásban. Valaki azt mondja, hogy görcsöl a hasa, mások szerint szorító ez a fájdalom, és van, aki egyszerűen csak hasfájásnak nevezi a kellemetlen tüneteket.

A hasfájás meglepően gyakori jelenség. A statisztikák szerint minden negyedik magyar ember, többségében nők érintettek a problémában.

Mi okozza a hasi görcsöket?

Sok esetben nehéz megállapítani, hogy mi okozza a hasi görcsöt. Gyakran halljuk: "már megint valami olyat ettem, amit nem bír a gyomrom", vagy "olyan hirtelen ettem, hogy megfájdult a gyomrom". Valóban, az egyik leggyakoribb ok az emésztési probléma. Sokszor a zsíros, fűszeres, nehéz ételek, az alkohol vagy az erős feketekávé a bűnös.

További ok lehet a rostokban szegény táplálkozás, vagy egyszerűen a mindennapi rutin változása (egy hirtelen üzleti út vagy akár a nyaralás), mely kibillenthet minket életritmusunkból.

Hasi görcsök kialakulhatnak az idegeskedés és a stressz következtében is. A rohanó életforma, a kapkodó étkezések sajnos igen gyakran hozzájárulnak a "stresszes gyomor" kialakulásához.

A menstruáció előtt és alatt jelentkező fájdalom a méh és a környező szervek izomzatának összehúzódásával keletkezik. A fájdalom elsősorban az alhasban jelentkezik, de gyakran kisugároz a combokba és a deréktájékra is. A görcsöket kísérheti fejfájás, levertség és puffadás is.

Figyeljünk arra, mit üzen a hasunk!

Emésztőrendszerünk igen kifinomult rendszer. Minden szervnek, beleértve a hasnyálmirigyet, az epehólyagot és a májat is, speciális szerepe van. Ha minden jól működik, akkor a táplálék a szájüregből a nyelőcsövön át a gyomorba, a vékonybélbe, majd a vastagbélbe kerül, anélkül, hogy problémát okozna.

Ha a "gépezetbe" valamilyen hiba csúszik, akkor az emésztőrendszerben található idegek üzenetet küldenek az agyba, mely a problémás terület védelmére válaszol. Ennek eredménye az izomösszehúzódás, mely egészen görcsig fokozódhat. Az összehúzódás mértékétől függően kialakulhat enyhe, közepes erősségű vagy komoly fájdalommal járó görcs is.

Megoldás a görcsoldás

A görcs kialakulásakor sokan nem is tudják, hogy hová forduljanak segítségért. Van, aki csak szenved és elviseli a fájdalmat és van, aki gyógyteával, pihenéssel, vagy melegvizes palackkal próbálja enyhíteni a görcsöket.

A gyors és hatásos megoldáshoz alkalmazhatunk görcsoldó szereket is, melyek közvetlenül a simaizmokon fejtik ki hatásukat. Amennyiben a görcs hirtelen kezdődik vagy rosszabbodik, hányással, akut széklethiánnyal jár együtt, vagy a ciklus rendszertelenné válik, feltétlenül szakorvos tanácsát kérje ki!

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 040915)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.