Nehéz megtalálni a középutat

Veszélyes lehet a túlzottan tiszta levegő

A kolozsvári III. számú gyerekkórházban kiváló eredményeket felmutató asztmacentrum működik. Alkalmazott terápiás módszereik közé tartozik a túlzottan tiszta levegő, a sóbánya elkerülése is. Ehelyett nem nagyon magas hegyi nyaralásokat ajánlanak és szerveznek a beteg gyerekek számára.

Az egykori református kórházban működő kolozsvári gyermekkórházban 1998-1999 során alakult ki az az asztmacentrum, amely ma már komolyabb sikereket tudhat maga mögött. A dr. Nanolescu Mircea vezette intézmény amerikai modellt alkalmazott saját gyógyászati tapasztalataival és a romániai lehetőségekkel ötvözve. Erdély nevezetessége, a parajdi sóbánya a köztudatban az asztma leghatékonyabb gyógyszere.

A kolozsvári gyerekorvosok mégsem ajánlják betegeik számára sem a sóbányát, sem a tengerparti sós levegőt. Álláspontjuk szerint a sóbánya elképesztően tiszta, erős levegője pillanatnyilag használ az asztmás gyereknek, de növeli a későbbi rohamok esélyét. Tapasztalataik azt mutatják: a sóbányai kezelésről hazatérő, asztmában szenvedő gyereket sokkszerűen éri a levegő szennyezettsége, még érzékenyebbé válik a porra, így erősebb és gyakoribb rohamok érik. Fölösleges kitenni a gyereket ennek a tehertételnek - állítják.

A sóbánya helyett a nem nagyon magas hegyi nyaralást ajánlják. Maga a kórház is szervez gyógytáborokat. Egész nyáron üzemel a tábor, a személyzet szakorvosokból és ápolókból áll, de ott vannak a gyermekpszichológusok is, akik arra tanítják a kis pácienseket, hogyan lehet különösebb lelki megrázkódtatások nélkül együtt élni a betegséggel. Havonta egyszer a szülők számára is megrendezik az úgynevezett asztmaklubot, ahol a szakorvosok válaszolnak a kérdésekre. Megtanítják a szülőket arra, hogy adott helyzetben mit kell tenniük, illetve hogyan kell viszonyulni az asztmás gyerekhez. Ők egyáltalán nem óvnak a tökéletes higiéniától, csupán a túlzottan steril levegő veszélyeire figyelmeztetik a szülőket. Immunrendszer-erősítésre nem a közismert tablettás, szirupos - amúgy jó hatású - készítményeket ajánlják, hanem azt, hogy a gyerek minél többet legyen szabad levegőn, mozogjon, kiránduljon még télen is, étrendjében legyen benne minden olyan táplálék, amelyre a szervezetnek szüksége van. Eredményeik őket igazolják.

 

forrás: archívum
(Népszava – 020826)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.