Mitől ónos az eső

Ha óvatosak vagyunk, nem lesz rájuk szükség...Az utóbbi napokban mindannyiunknak komoly gondot okozott az országszerte jelentkező ónos eső, szitálás. Az utak szinte járhatatlanná váltak, számos baleset (ficam, törés, rándulás és zúzódás) történt, amely a Baleseti Sebészeti Osztályokra komoly többletterhet rótt. Mi okozza az ónos esőt?

Ónos eső akkor keletkezik, amikor nagyon hideg felületre (talaj, fák, gépkocsik stb.) nulla Celsius fok feletti vízcseppek esnek, illetve akkor is, amikor nulla fok alatti, de halmazállapotváltozáson addig még át nem esett cseppek érnek el hasonló hőmérsékletű felületeket.
Az ónnak az eső kialakulásához nincs köze, a magyar nyelvű elnevezést valószínűleg az magyarázza, hogy az ón alkalmas arra, hogy vele bizonyos tárgyakat bevonjanak, hasonlóan ahhoz a jelenséghez, amikor ónos eső esetén a tárgyakon vékony, de kemény és nehezen eltávolítható réteg jön létre.
Mit tehetünk ellene? Az idős, nehezen mozgó emberek ónos eső esetén – ha tehetik – maradjanak otthon. A gépkocsi-tulajdonosoknak ajánlatos a tömegközlekedési eszközöket igénybe venni. (Dr. Igaz Iván)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.