Bacilus a kórokozók ellen

Csökkenthető a fertőző betegségek kialakulásának esélye. A közelmúlt egyik nagy jelentőségű orvosi felfedezése egy jótékony bacilus, amely új fejezetet nyithat egyes fertőző és más betegségek elleni védekezésben.

Az LGG® (Lactobacillus GG) nevű bacilustörzs számos újonnan felfedezett módon védi szervezetünket bizonyos kórokozók ártalmas hatásaival szemben. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az LGG®-t szedők ritkábban betegedtek meg, illetve gyorsabban gyógyultak meg a már meglevő - pl. felső légúti - betegségekből. Az LGG® immunrendszerünk szabályozásával az allergiás tüneteket is kedvezően befolyásolja. Az LGG® most vált először elérhetővé Magyarországon, egy újonnan megjelent multivitamin- készítményben.
Az emberi szervezet folyamatos harcban áll a betegségeket okozó vírusokkal és baktériumokkal. A védekezésért immunrendszerünk felelős, amelynek állapotától függ, hogy elkapunk-e egy betegséget vagy sem.

Jótékony bacilusok?

A legtöbb ember úgy véli, hogy a kórokozók hatolnak be a mi világunkba, pedig a valóság inkább az, hogy mi élünk a vírusok és a baktériumok tengerében. Szerencsére ezen baktériumok nagy része ártalmatlan, sőt hasznos élőlény. Így például a vastagbélben élő több száz féle baktérium fontos szerepet játszik az emésztésben és a kórokozók fékentartásában.
Az elmúlt két évtized tudományos kutatásai feltárták, hogy vannak olyan baktériumfajták, amelyek elfogyasztva jótékony hatást fejtenek ki az egészségre. Ezeket nevezik probiotikumoknak.
A probiotikumok legtöbbet tanulmányozott fajtája az úgynevezett Lactobacillus GG, rövidítve LGG®, amelynek az egészségre gyakorolt jótékony hatását számos orvosi vizsgálat bizonyítja - mondja dr. Zsilinszky Zsuzsanna fül-orr-gégész, allergológus - immunológus szakorvos.

Az LGG® hatásai - vizsgálati eredmények

Az LGG® rendszeres fogyasztása - egy óvodások körében végzett tanulmány eredményei szerint - csökkentette a betegségek miatti otthonmaradások számát, a szövődményes felső légúti betegségek gyakoriságát és súlyosságát, ami miatt jóval ritkábban volt szükség antibiotikum-kezelésekre is. Ez a vizsgálat kimutatta, hogy az LGG® a gyomor- és bélrendszerbe kerülve a szervezet egészére is képes jótékony hatást kifejteni. Ezt bizonyította - öt évvel ezelőtt - egy svájci tanulmány is, amely kimutatta, hogy az LGG®-t szedő felnőttek körében csökkent az orrban élő, betegségeket okozni képes baktériumok előfordulási gyakorisága.
Ez azonban még korántsem minden: ugyancsak tudományos vizsgálatokkal igazolták, hogy az LGG® rendszeres szedése gyorsítja a felépülést egyes, főleg kisgyermekeket sújtó, télen gyakori vírusos hasmenésekből, elősegítheti az antibiotikum-kezelések során előforduló hasmenések rendeződését, továbbá segíthet a turisták körében nem ritka "hasgond" ("utazók hasmenése") megelőzésében is. Egy további vizsgálat az LGG®-nek egyes allergiás tünetekre gyakorolt kedvező hatását is kimutatta.

Hogyan működik az LGG®?

Immunrendszerünk egyik fontos funkciója, hogy a betegségeket okozó vírusok és baktériumok ellen speciális antitesteket termel. Ezen antitestek feladata, hogy a véráramba kerülve, testünk minden részére eljutva elpusztítsák a kórokozókat. Az LGG® fokozza az antitestek termelését: ezek részt vesznek a kórokozók elpusztításában, ezáltal erősítik a szervezet védekező képességét.
Emellett az LGG® a bélrendszerben háromféle hatásmechanizmussal "harcol" egészségünkért:

 • a bélfalra tapadva megakadályozza egyes betegséget okozó baktériumok megtelepedését,
 • olyan anyagokat termel, amelyek megakadályozzák egyes kórokozók
  növekedését és szapo-rodását,
 • elfogyasztja a hasznosítható táplálék egy részét, amely tápanyagul szolgálhatna
  a betegséget okozó baktériumoknak.
  Az LGG® felsorolt hatásai miatt a kórokozók kevésbé tudnak a szervezetben elszaporodni és betegségeket okozni.
  Ma már tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás, a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel alapvető fontosságú szervezetünk egészsége szempontjából. LGG® probiotikummal még többet tehetünki egészségünk védelméért, immunrendszerünk hatékonyabb működéséért.
  Szerencsére már hazánkban is megjelent olyan multivitamin- készítmény, amely LGG® -t tartalmaz.

  -m-

  2005-10-05

  forrás: Patika Tükör

 • GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

  Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.