A vitaminok olyan anyagok, melyek ahhoz kellenek, hogy ne legyĂĽnk betegek.
(Szent-Györgyi Albert)
A zöldsĂ©gek, gyĂĽmölcsök a szervezet számára nĂ©lkĂĽlözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok szĂ©les skáláját kĂnálják. Vajon mi törtĂ©nik a fagyasztás vagy a befĹ‘zĂ©s hatására? Mennyire tartják meg a finomságok vitamintartalmukat?
Dr. Sipos Andrea könyvĂ©ben a következĹ‘ket Ărja a vitaminokrĂłl: Olyan kis molekulasĂşlyĂş, kalĂłriaĂ©rtĂ©k nĂ©lkĂĽli szerves vegyĂĽletek, melyek a szervezet számára nĂ©lkĂĽlözhetetlenek. ZsĂrban Ă©s vĂzben oldĂłdĂł vitaminokat kĂĽlönböztethetĂĽnk meg.
A zsĂrban oldĂłdĂł vitaminokat (A, D, E, K) szervezetĂĽnk kĂ©pes raktározni, Ă©s szĂĽksĂ©g esetĂ©n felhasználni. A vĂzben oldĂłdĂł vitaminok bevitelĂ©re mindennap szĂĽksĂ©gĂĽnk van, hiszen szervezetĂĽnk nem kĂ©pes ezeket tárolni. A felesleg a vizelettel, illetve a verejtĂ©kkel távozik, mĂg a zsĂrban oldĂłdĂł vitaminok tĂşlzott bevitele kellemetlen panaszokat eredmĂ©nyezhet. Az alábbiakban összefoglaljuk a vitaminok, ásványi anyagok legfontosabb funkciĂłit:
- A-vitamin: a szervezet védekezőmechanizmusában vesz részt, csontnövekedés, növekedés, látás, szaruhártya épsége, hámszövet differenciálódása
- D-vitamin: kalciumbeépülés a csontokba, foszforanyagcsere- szabályozás
- E-vitamin: oxigéntartalmú szabadgyökök elleni védekezőrendszer alkotóeleme
- K-vitamin: véralvadás
- C-vitamin: csont, fog, porc, kötĹ‘szövet, kollagĂ©nfehĂ©rje- szintĂ©zis, vasfelszĂvĂłdás, hormonszintĂ©zis, immunrendszer- erĹ‘sĂtĂ©s
- B-vitaminok: szĂ©nhidrátanyagcsere (B1,B6), elektrontranszport (B2), zsĂrsavszintĂ©zis (B3,B5), aminosavszintĂ©zis (B6), vörösvĂ©rsejtszintĂ©zis (B12)
- Folsav: vörösvérsejtszintézis
- Vas: oxigĂ©nszállĂtás
- Kalcium: hormonszintĂ©zis, szĂvműködĂ©s, izomműködĂ©s, idegmuködĂ©s, vĂ©ralvadás
- MagnĂ©zium: zsĂranyagcsere, szĂ©nhidrát-anyagcsere, fehĂ©rjeszintĂ©zis, idegizom ingerlĂ©kenysĂ©g
- Kálium: ideg-izom muködĂ©s, sav-bázis egyensĂşly, szĂvműködĂ©s, nátriumanyagcsere szabályozása
- Foszfor: izom energiaforgalma, idegszövet, fehĂ©rje, szĂ©nhidrát, zsĂranyagcsere
- KrĂłm: szĂ©nhidrát, zsĂranyagcsere, testsĂşlyszabályozás, növeli a fehĂ©rjebeĂ©pĂĽlĂ©st
A szervezet a termĂ©szetes vitamin- Ă©s ásványianyag- forrásbĂłl tudja hasznosĂtani a nĂ©lkĂĽlözhetetlen vegyĂĽleteket, ezĂ©rt is lĂ©nyeges, hogy mindennap bĹ‘sĂ©gesen kerĂĽljön asztalunkra zöldsĂ©g Ă©s gyĂĽmölcs. Mindez a nyári hĂłnapokban nem jelent nehĂ©zsĂ©get, viszont az Ă©v többi rĂ©szĂ©ben igen.
Egyes vitaminok, ásványi anyagok legfontosabb természetes forrásai, csökkenő sorrendben:
- B12-vitamin: borjúmáj, marhamáj, sertésmáj, csirkemáj, rák
- B6-vitamin: rozskenyér, cerbona, búzakorpa, fűszerek, lazac
- B1-vitamin: cerbona, élesztő, levespor, pisztácia, sertéshús
- B2-vitamin: juhmáj, marhamáj, borjúmáj, cerbona, csirkemáj
- Pantoténsav: cerbona, olajos hering, máj, tojás, élesztő
- Folsav: Ă©lesztĹ‘, cerbona, bĂşzacsĂra, bĂşzakorpa, csirkemáj
- C-vitamin: koriander, csipkebogyó, narancsszirup, fűszerpaprika, fekete ribizli
- A-vitamin: olaj, csirkemáj, sertésmáj, borjúmáj, marhamáj
- D-vitamin: tőkehalmájolaj, füstölt angolna, lazac
- E-vitamin: bĂşzacsĂraolaj, szĂłjaolaj, napraforgĂłolaj, majonĂ©z, tökmag
- Kálium: szárĂtott gomba, szĂłjabab, kávĂ©, kakaĂł, curry
- Kalcium: tejpor, mák, sajtok, szezámmag, curry
- Magnézium: tökmag, búzakorpa, kakaópor, mák, szezámmag
- Vas: marhavér, curry, sárga rókagomba, kávé
- Foszfor: bĂşzakorpa, bĂşzacsĂra, sajtok, mustármag, mák
Vitaminveszteség
Köztudott, hogy a tárolás Ă©s az elkĂ©szĂtĂ©s jelentĹ‘sen befolyásolja az Ă©tkek vitamintartalmát. Hosszan tartĂł fĹ‘zĂ©s, sĂĽtĂ©s során a vesztesĂ©g nagymĂ©rtĂ©kű.
Egyes vitaminok mennyisége már rövid idejű szobahőmérsékleten való tárolás hatására is jelentős csökkenést mutat. A C-vitamin-koncentráció két nap alatt felére csökkenhet. Fagyasztással akár több hónapon keresztül minimális veszteséggel tarthatjuk el élelmiszereinket.
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 020701)