Oltások egzotikus fertőzések ellen

Oltások egzotikus fertőzések ellen

Amikor nem elegendő a gyógyszer, jön a fecskendő.

Dr. Siska Ilona orvosnő, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjának munkatársa nem tud általában tanácsot adni. Hiszen azt, kinek milyen oltásra van szüksége utazás előtt, egyénenként bírálják el attól függően, hogy hova, milyen célból, mennyi időre utazik el.

A szakember azt javasolja az utazni vágyóknak, hogy indulás előtt legalább egy hónappal jelentkezzenek a központban, hiszen vannak úgynevezett ismétlőoltások, amelyekből többet kell beadni, valamint nem árt, ha az oltási reakciót is még itthon várja ki az utazó.

A leggyakoribb kötelező oltás a sárgaláz elleni, amit utazás előtt legalább 10 nappal kell beadatni. Ezt kérik Afrika középső, valamint Dél-Amerika északi országaiban. Akkor is kérik viszont, ha az ember átszáll egy úgynevezett sárgalázas országban, mondta az orvosnő. Amennyiben valakinek ismétlőoltásra van szüksége - ilyen a hepatitis A és B elleni vakcina, valamint a veszettség elleni oltás -, általában minden országban beszerezheti. Az orvosok csak abban az esetben adják ki, ha olyan helyre utazik, ahol nincs lehetősége beszerezni. Ilyenkor azonban vigyázni kell az ampullára, mert ha nem megfelelő körülmények között tárolják, elveszítheti hatását.

A hastífusz és a gennyes agyhártyagyulladás elleni oltásból egy is elég, hiszen ezek három évig nyújtanak védettséget. A járványos gyermekbénulás ellen gyerekkorban kapott oltás (vagy a Sabin-csepp) megismétlésére van szükségük a Közép-Afrikába és Indiába utazóknak. Azoknak a turistáknak ajánlott a megiható kolera elleni védőoltás, akik nem tudnak megfelelő tisztaságú ivóvízhez jutni az útjuk során. A tetanuszt ajánlják mindazoknak, akik sérülésveszélyes tevékenységet végeznek az utazás közben, de - mint ahogy azt az orvosnő elmondta -, Magyarországon minden felnőttnek ajánlják, a tetanuszoltás 10 évenkénti megismétlését, mert ennyi idő alatt elveszíti hatását.

A malária ellen tablettával kell védekezni, ennek szedését indulás előtt egy-két héttel el kell kezdeni. Mivel a malária még hosszú ideig lappanghat, az utazás befejezése után egy ideig még szedni kell a tablettákat.

Siska Ilona elmondta, hogy a hepatitis A és B elleni oltást általában javasolják minden út előtt, ugyanis az egész világon elterjedt a betegség, de a fejlődő országokban a fertőzöttség lényegesen magasabb. Hozzátette: egyes távol-keleti vagy afrikai országokban, ahol az alapvető higiénés rendszabályok hiányoznak, nem véd meg a luxusszálloda sem. A szakember általában óv a csapvíz fogyasztásától, sőt azt ajánlja, hogy lehetőség szerint ne ezzel mossunk fogat, ne ezzel mossuk meg a gyümölcsöt, zöldséget. Ugyanakkor veszélyes lehet a fagylalt és a jégkocka is. Csak olyan ételt fogyasszunk, ami jól át van sütve vagy főzve. Ilyen szempontból a távoli országok közül a legveszélyesebb Közép-Afrika, India, de Thaiföldön és Indonéziában is jobb az elővigyázatosság. Amúgy minden utazó vigye magával a szokásos gyógyszereit, ezekből nagyobb mennyiséget, a különböző csomagokban elosztva, arra az esetre, ha valamelyik elveszne, tanácsolja az orvosnő. A krónikus betegeknél legyen valamilyen idegen nyelvű dokumentáció a betegségükről. Rosszullét esetén ugyanis csak így tudnak rajtuk azonnal segíteni. Ne hiányozzon a bőröndből a fájdalom- és lázcsillapító, a görcsoldó, hányás és hasmenés elleni gyógyszer, sebkötöző készlet, magas faktorú napozókrém, valamilyen szer égésre, csípésre, allergiára gyógyszer, szúnyogriasztó spray, hiszen sok, rovarok terjesztette betegség ellen csak így lehet védekezni.

Vannak olyan úti célok, ahová nem elegendő útipatikát vinni. Csak oltással érezhetjük magunkat biztonságban. Azt, hogy kinek milyen oltásra van szüksége utazás előtt, egyénenként bírálják el a szakemberek, attól függően, hova, milyen célból s menynyi időre utazik. Egy biztos: az utazni vágyóknak fel kell keresniük az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontját, mégpedig indulás előtt legalább egy hónappal. Vannak ugyanis úgynevezett ismétlőoltások, amelyekből többet kell beadni, de az sem árt, ha az oltási reakciót is még itthon várja ki az ember.

Leopold Erika

(forrás: Népszava 07292002)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.