Sokaknak okoz gondot az állandó gyógyszervásárlás

A folyamatos gyógyszeres kezelésre szoruló betegek 37 százalékának jelent komoly anyagi terhet a gyógyszerek kifizetése, míg 43 százalékuk ugyan ki tudja fizetni az árat, nagyobb kiadást azonban már nem tudna vállalni – mutatta ki a Szinapszis Kft. legújabb kutatása, melyet a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából készített.
Az árérzékenység kapcsán a WEBBeteg.hu most arra volt kíváncsi, hogy egy kiemelten egészséggel, betegséggel foglalkozó portál regisztrált felhasználói körében milyen a gyógyszerek árával kapcsolatos attitűd, hogyan alakulnak a betegek gyógyszerköltségei, milyen készítményeket vásárolnak leginkább, és melyek a leggyakrabban előforduló betegségeik.

Növekvő kiadások, anyagi gondok

Legnagyobb arányban az 50-59 évesek között vannak olyanok (48%), akiknek jelentős nehézséget okoz a gyógyszerek vásárlása. A 39 év alattiak, illetve a 60 év felettiek közel azonos százaléka (52-53%) válaszolt úgy, hogy ki tudja fizetni a gyógyszerek árát, de egy esetleges nagyobb kiadás már gondot jelentene.
A gyógyszerekre fordított kiadások az 50 000 forint alatti jövedelemmel rendelkezőknek okoznak problémát, 67 százalékuknak jelentős anyagi teher a gyógyszerek kifizetése. A 150 ezer forint fölötti jövedelemmel rendelkezők között a legnagyobb azoknak az aránya (39%), akiknek az sem okozna nehézséget, ha többet kellene gyógyszerre költeniük.
A gyógyszerköltségeket illetően átlagosan a válaszolók 45 százaléka jelentős növekedést érzékelt az elmúlt 1-1,5 évben, 29 százalékuknak csekély mértékben növekedtek gyógyszerköltségei, és csupán 3 százalékuknak csökkentek költségei. Jelentős mértékű növekedést azok tapasztaltak, akik több betegségben szenvednek, és havonta több mint 13.000 forintot költenek gyógyszerekre – közel 60 százalék az arányuk az átlagos 45 százalékhoz viszonyítva.

„Összességében milyennek érzi a gyógyszerköltségek változását az elmúlt 1-1,5 éves viszonylatban?” (N=485)

Az idős, alacsony jövedelmű betegek 94 százaléka szed tartósan receptköteles gyógyszert

A tartósan szedett gyógyszerek feltérképezése során kiderült, hogy a receptre kapható gyógyszerek fogyasztása minden korcsoportban magas, a megkérdezett krónikus betegek 84 százaléka szed ilyen készítményt, de főként a legidősebbek, alacsony jövedelműek körében kiugróan magas ennek aránya (94%). Legnagyobb arányban magas vérnyomásra, koleszterinproblémákra szedtek folyamatosan vényköteles készítményt a válaszolók.
Recept nélkül kapható készítményt a válaszolók 48 százaléka fogyaszt, ezeket főleg a 30-39 év közöttiek, alacsony jövedelemmel rendelkezők vásárolják gyakran. A megkérdezettek kisebb arányban fogyasztanak étrend- és táplálék-kiegészítőket (37%), illetve egyéb gyógyhatású készítményeket (33%). Az étrend- és táplálék-kiegészítők tartós fogyasztása főként a 30-39 év közöttiek, és a legvagyonosabbak körében (46%) jellemző.
A megkérdezettek között az idősebbek körében előforduló leggyakoribb betegségek a magas vérnyomás, a mozgásszervi megbetegedés, a koleszterinproblémák, a kardiológiai problémák, illetve a cukorbetegség. A fiatalabbak körében a savtúltengés, reflux, az allergia és a pszichiátriai betegségek a legjellemzőbbek. Az életkor emelkedésével jelentősen nő a több betegségben szenvedők száma. Arányuk 40 év felett közel 60 százalék, 50 év felett több mint 70 százalék. A 60 évnél idősebb korú betegek 90 százaléka legalább 3, 50 százalékuk pedig legalább 5 betegségben szenved.

A patika a legnépszerűbb

A receptre kapható készítményeket a válaszolók 100 százaléka, míg a recept nélkül kapható készítményeket 92 százalékuk patikából szerzi be. Az egyéb beszerzési helyeket (drogéria, hipermarket, internet, forgalmazó) a gyógyhatású, gyógynövény és étrend-, táplálék-kiegészítő készítményeknél veszik inkább igénybe a vásárlók, ezek közül a drogéria a leginkább népszerű.
A krónikus betegek mintegy háromnegyede tájékozódik a gyógyszerek árával kapcsolatban. A tájékozódás tényét alapvetően nem befolyásolja, hogy hány betegségben szenved a beteg, az azonban igen, hogy mennyire érzi tehernek a kifizetett gyógyszerköltségeket (legyen az kisebb vagy nagyobb összeg). A betegek 50 százaléka, kortól függetlenül a patikusnál érdeklődik az árakról. A vásárlók 37 százaléka az interneten tájékozódik, ez azonban inkább az 50 év alattiaknál fordul elő. A válaszolók 22 százaléka érdeklődik háziorvosánál, ez leginkább az idősebbekre jellemző.

forrás: Szinapszis Kft. – WEBBeteg.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.